Macron želi da Francuma ima barem 100 jednoroga do 2030.

Macron želi da Francuma ima barem 100 jednoroga do 2030.

Foto: DepositPhotos

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u startupima vidi priliku za rast u tehnološkom sektoru svoje zemlje i smatra upravo taj segment ključnim za kompletan ekonomski napredak u bližoj i daljoj budućnosti. Iz tog je razloga postavio kao cilj iznimno povećanje francuskih jednoroga (eng. unicorn) do 2030. Konkretnije, želi da ih bude minimalno stotinu, što smatra realnim jer ih je u ovom trenutku 27.

"Koji cilj nam postavljam? Pokušati kreirati deset tehnoloških divova u Europi kroz narednih pet godina i povećati broj naših jednoroga na najmanje stotinu do 2030. Smatram da je to izvedivo", izjavio je francuski predsjednik.

Uz to, izrazio je iznimno zadovoljstvo činjenicom da je Pariz dom nekim visokoprofilnim flotacijama u tehnološkom sektoru. Primjerice, kompanija specijaliziran za cloud računalstvo OVHcloud 2021. je izašla na tržište dionica, a isto to planira i popularna glazbena platforma Deezer, također iz Pariza.

Ovim ciljevima Macron je samo potvrdio da prati trendove i shvaća što je bitno za budućnost pa se i okreće na državnoj razini u tom smjeru. Francuska posljednjih godina ima poveći potencijal i raznim poticajima radi na tome da postane iznimno privlačna destinacija za pokretanje startupa, ali i ostanak poslovanja u zemlji.

Sad će svakako to biti dodatno ojačano jer kreirati jednoroge znači potaknuti rast sektora i upravo ono što Macron naglašava, ekonomiju u cijelosti. Osim OVHclouda i Deezera, neki od jednoroga su Qonto, Exotec, BlaBlaCar, Veepee, Lydia, Meero, Swile...

Inače, pojam "jednorog" u tehnološkom sektoru označava startup mlađi od deset godina, koji vrijedi milijardu američkih dolara. Ili više od toga, naravno... Taj je pojam kreiran 2013. jer su startupi ove vrste bili jako rijetki, tek njih 0,7 posto uspjelo je dosegnuti razinu jednoroga.

Od 2013, svjedočili smo iznimnom rastu po pitanju jednoroga, a neki od poznatijih su Airbnb, Duolingo, Buzzfeed, Epic Games, Revolut, Canva, Discord...

Još iz kategorije

Najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj u turističkom sektoru

Najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj u turističkom sektoru

24.06.2022.

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkrilo je osamnaesto po redu istraživanje o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2021. i 2022. godine sudjelovalo je gotovo 25.000 ispitanika.

Infobip u Indoneziji otvorio podatkovni centar

Infobip u Indoneziji otvorio podatkovni centar

24.06.2022.

Infobip je u Indoneziji otvorio podatkovni centar poznatiji kao ID1 kako bi podržao mogućnosti digitalnih inovacija na lokalnoj razini poslovanja, ali i u širem smislu diljem Azijsko-pacifičke (APAC) regije.

Zaposlenici Q-a imaju visoko zadovoljstvo tvrtkom u kojoj rade i pokazuju veliku lojalnost

Zaposlenici Q-a imaju visoko zadovoljstvo tvrtkom u kojoj rade i pokazuju veliku lojalnost

23.06.2022.

Domaća IT tvrtka Q ostvarila je izniman rezultat prema eNPS indikatoru (eng. Employee Net Promoter Score) koji pokazuje zadovoljstvo zaposlenika i njihovu lojalnost. Domaća IT tvrtka rezultatom od 85 nadmašila je globalno poznate kompanije kao što su Google (38) i Apple (19). Inače, prosječan eNPS, koji može varirati od -100 do 100, iznosi 32, dok se 50 smatra izvrsnim rezultatom.