Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

Foto: Fotolia

Salesforce se suočio s jednim od najvećih prekida rada nakon prisilnog “gašenja” povećeg dijela infrastrukture 17. svibnja. Glavni razlog za taj prekid rada bila je promjena načinjena od strane kompanija, a koja se odnosila na proizvodni proces i pristupne podatke diljem organizacija.

Ujedno, zaposlenici su dobili pristup svim podacima kompanije i mogli su s njima napraviti što god su htjeli. Dakle, riječ je o greški koja se mogla obiti o glavu Salesforceu kao ništa prije. A za sve je okrivljen problem sa skriptom u bazi podataka, koja je omogućila sporni pristup svima umjesto samo ograničenom broju ljudi, odnosno, onima koji su i morali jedini imati pristup.

"Skripta je imala utjecaja samo na klijente Salesforce Pardot", dodatno je naglasila kompanija.

Kad se priča o Salesforce Pardot, riječ je o B2B (business-to-business) CRM-u (Customer Relationship Management) fokusiranom na marketing. Ali, koliko god se kompanija trudila umanjiti značaj cijelog problema, činjenica jest da nije beznačajan. Također, mnogi su se šalili na račun Salesforcea jer nisu mogli obavljati svoj posao sve dok je "vladao" prekid rada. Nije da su se zaposlenici bunili, dapače. Zabavljali su se na račun kompanije koja im je "dala" slobodne dane.

Dok se sve to zbivali, Salesforce je korak po korak pokretao rad za one klijente koji nisu bili pogođeni "pokvarenom" skriptom u direktnom smislu. Naravno, kad je pristup ponovno omogućen, kompanija je slala brojne isprike, no to teško može biti dovoljno s obzirom da neki ovise upravo o Saleforceu pa kad nije radio gubili su se vrijeme i novac.

Stoga, treba vidjeti koliki će točno utjecaj ovaj problem imati u širem smislu. Ne bi čudilo da neki klijenti jednostavno okrenu leđa kompaniji i odluče se za konkurenciju, koje ne nedostaje. To su redom SAP, Oracle, Microsoft...

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.