Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Iako kompletno PC tržište uživa u iznimno dobrim trenucima po pitanju poslovanja s obzirom na ukupni rast od 4,6 posto, Lenovo itekako može biti zadovoljan što se uspio domoći rasta od 1,5 posto. Naime, to je izniman uspjeh s obzirom na dva posljednja kvartala kad se bilježio pad u poslovanju. Ujedno, to je za kinesku kompaniju osiguralo ostanak na prvom mjestu s udjelom od 25,1 posto na tržištu i godišnjim rastom od 18,2 posto, dok slijede HP i Dell s 23,7 posto, odnosno, 17,9 posto. Acer je na 6,6 posto, a Apple na 9,6 posto.

Također, odgovor za rast kompletnog tržišta leži u činjenici da se nastavlja potražnja za Windows 10 računalima, ali i nestašica Intelovih procesora više nije drastična kao unazad pola godine pa su proizvođači mogli prema planu plasirati proizvode na tržište.

A ono što posebno može u cijeloj ovoj priči radovati čelnike najjačih kompanija na PC tržištu jest činjenica da se raslo i po pitanju isporuka stolnih i prijenosnih računala, što znači da je kompletna ponuda doživjela procvat.

Bitno je pratiti situaciju kroz naredne mjesece i kvartale jer trgovinski rat Kine i SAD-a svakako će utjecati na ukupnu brojku isporuka diljem svijeta, prvenstveno jer se velika većina računala proizvodi upravo u Kini. Ali, zasad je jedan problem nestao, a trajao je 18 mjeseci. Naravno, riječ je o nestašici Intelovih procesorskih čipova, što je utjecalo na sve proizvođače pa samim time i tržište. Pa, kako je to prošlo, valjda će i trgovinski rat koji uistinu nikome ne donosi ništa dobro...

Ali, proizvođači će dati sve od sebe da se ne zamaraju političkim igrama te će svoju ponudu širiti, razvijati i poboljšavati koliko god mogu...

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.