Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Iako kompletno PC tržište uživa u iznimno dobrim trenucima po pitanju poslovanja s obzirom na ukupni rast od 4,6 posto, Lenovo itekako može biti zadovoljan što se uspio domoći rasta od 1,5 posto. Naime, to je izniman uspjeh s obzirom na dva posljednja kvartala kad se bilježio pad u poslovanju. Ujedno, to je za kinesku kompaniju osiguralo ostanak na prvom mjestu s udjelom od 25,1 posto na tržištu i godišnjim rastom od 18,2 posto, dok slijede HP i Dell s 23,7 posto, odnosno, 17,9 posto. Acer je na 6,6 posto, a Apple na 9,6 posto.

Također, odgovor za rast kompletnog tržišta leži u činjenici da se nastavlja potražnja za Windows 10 računalima, ali i nestašica Intelovih procesora više nije drastična kao unazad pola godine pa su proizvođači mogli prema planu plasirati proizvode na tržište.

A ono što posebno može u cijeloj ovoj priči radovati čelnike najjačih kompanija na PC tržištu jest činjenica da se raslo i po pitanju isporuka stolnih i prijenosnih računala, što znači da je kompletna ponuda doživjela procvat.

Bitno je pratiti situaciju kroz naredne mjesece i kvartale jer trgovinski rat Kine i SAD-a svakako će utjecati na ukupnu brojku isporuka diljem svijeta, prvenstveno jer se velika većina računala proizvodi upravo u Kini. Ali, zasad je jedan problem nestao, a trajao je 18 mjeseci. Naravno, riječ je o nestašici Intelovih procesorskih čipova, što je utjecalo na sve proizvođače pa samim time i tržište. Pa, kako je to prošlo, valjda će i trgovinski rat koji uistinu nikome ne donosi ništa dobro...

Ali, proizvođači će dati sve od sebe da se ne zamaraju političkim igrama te će svoju ponudu širiti, razvijati i poboljšavati koliko god mogu...

Još iz kategorije

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

25.02.2020. komentiraj

Globalna financijska platforma s više od 10 milijuna klijenata diljem svijeta Revolut danas je prikupila dodatnih 500 milijuna dolara u seriji D financiranja te ukupni iznos koji je tvrtka prikupila iznosi 836 milijuna dolara. Novu rundu financiranja predvodilo je investicijsko društvo TCV sa sjedištem u SAD-u uz niz postojećih investitora koji su također sudjelovali u financiranju. U posljednjoj je rundi financiranja vrijednost poslovanja procijenjena na 5,5 milijardi DOLARA, što tvrtku Revolut čini jednim od društava u području financijskih tehnologija s najvišom vrijednosti na svijetu.

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

24.02.2020. komentiraj

S preko 20 godina iskustava u savjetovanju klijenata u području upravljanja rizikom i usklađenošću u informacijskim sustavima, te klijentima diljem svijeta, Stanko Cerin i tvrtka Ostendo Consulting ubrajaju se u regionalno najrelevantnije izvore informacija iz ovog područja. Povodom kibernetičkog napada na INU, razgovarali smo kako kritičnu nacionalnu infrastrukturu učiniti sigurnijom. Kibernetički napad je stvarnost, ističe Cerin

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.