Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Iako kompletno PC tržište uživa u iznimno dobrim trenucima po pitanju poslovanja s obzirom na ukupni rast od 4,6 posto, Lenovo itekako može biti zadovoljan što se uspio domoći rasta od 1,5 posto. Naime, to je izniman uspjeh s obzirom na dva posljednja kvartala kad se bilježio pad u poslovanju. Ujedno, to je za kinesku kompaniju osiguralo ostanak na prvom mjestu s udjelom od 25,1 posto na tržištu i godišnjim rastom od 18,2 posto, dok slijede HP i Dell s 23,7 posto, odnosno, 17,9 posto. Acer je na 6,6 posto, a Apple na 9,6 posto.

Također, odgovor za rast kompletnog tržišta leži u činjenici da se nastavlja potražnja za Windows 10 računalima, ali i nestašica Intelovih procesora više nije drastična kao unazad pola godine pa su proizvođači mogli prema planu plasirati proizvode na tržište.

A ono što posebno može u cijeloj ovoj priči radovati čelnike najjačih kompanija na PC tržištu jest činjenica da se raslo i po pitanju isporuka stolnih i prijenosnih računala, što znači da je kompletna ponuda doživjela procvat.

Bitno je pratiti situaciju kroz naredne mjesece i kvartale jer trgovinski rat Kine i SAD-a svakako će utjecati na ukupnu brojku isporuka diljem svijeta, prvenstveno jer se velika većina računala proizvodi upravo u Kini. Ali, zasad je jedan problem nestao, a trajao je 18 mjeseci. Naravno, riječ je o nestašici Intelovih procesorskih čipova, što je utjecalo na sve proizvođače pa samim time i tržište. Pa, kako je to prošlo, valjda će i trgovinski rat koji uistinu nikome ne donosi ništa dobro...

Ali, proizvođači će dati sve od sebe da se ne zamaraju političkim igrama te će svoju ponudu širiti, razvijati i poboljšavati koliko god mogu...

Još iz kategorije

Svečano otvorena nova zgrada OIV-a u Osijeku

Svečano otvorena nova zgrada OIV-a u Osijeku

20.11.2019. komentiraj

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uz ministra državne imovine Marija Banožića te člana Uprave i direktora Odašiljača i veza Mate Botice svečano otvorio novu zgradu OIV-a u Osijeku.

Gdje je nestao rast Xiaomija?

Gdje je nestao rast Xiaomija?

20.11.2019. komentiraj

Xiaomi je imao odličnu 2018. no nekako se čini da je po pitanju prodaje pametnih telefona situcija krenula pomalo nizbrdo s tekućom godinom, barem tako pokazuje IDC u svom izvješću o rezultatima prodaje za velikog kineskog proizvođača, koji je u svoju prisutnost istaknuo i u Hrvatskoj.

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.