POSLOVNI REZULTAT

Lenovo vidi znakove oporavka u tehnološkom sektoru i bilježi prihode od 14,4 milijarde dolara prihoda

Lenovo vidi znakove oporavka u tehnološkom sektoru i bilježi prihode od 14,4 milijarde dolara prihoda
Dražen Tomić / Tomich Productions

Lenovo je na nivou grupacije u drugom kvartalu fiskalne godine imao prihode 14,4 milijarde američkih dolara i neto dobiti od 273 milijuna američkih dolara prema standardima financijskog izvješćivanja izvan Hong Konga (HKFRS).  Bruto profitna marža poboljšala se na godišnjoj razini na 17,5%, što je rekordno visoko za drugi kvartal. Diverzificirani pokretači rasta Grupe nastavili su ostvarivati snažnu izvedbu tako da su prihodi od poslovnih aktivnosti koje ne uključuju osobna računala činili 40% prihoda Grupe, što je tri boda više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Grupa vidi jasne znakove oporavka u cijelom tehnološkom sektoru, bilježi snažnu provedbu svoje strategije, operativnu izvrsnost i kontinuirano ulaganje u inovacije kao ključne doprinose njezinim poboljšanjima rezultata na kvartalnoj razini. Gledajući unaprijed, Lenovo će dodatno iskoristiti prilike koje stvara umjetna inteligencija, gdje je u jedinstvenoj poziciji za uspjeh s obzirom na svoj hibridni model umjetne inteligencije, sveobuhvatni portfelj, jak ekosustav i partnerstva te rastući portfelj tehnologija i mogućnosti umjetne inteligencije. Kontinuirano ulaganje Grupe u inovacije, a posebno u umjetnu inteligenciju, dodatno će ojačati sposobnost Lenova da uhvati eksponencijalni rast zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i potakne održivi rast i profitabilnost poslovanja. Grupa je uvjerena u svoju sposobnost da vrlo brzo nastavi rast iz godine u godinu.

„U prošlom kvartalu, unatoč makro izazovima, vidjeli smo jasne znakove oporavka u cijelom tehnološkom sektoru. Zahvaljujući našoj snažnoj provedbi, operativnoj izvrsnosti i kontinuiranom ulaganju u inovacije, ostvarili smo uzastopna poboljšanja performansi iz kvartala u kvartal, što ukazuje na ohrabrujuću putanju oporavka. S kontinuiranim provođenjem naše strategije inteligentne transformacije i s našim ekosustavom umjetne inteligencije i daljnjim jačanjem partnerstva, iskoristit ćemo naše sveobuhvatne mogućnosti umjetne inteligencije kako bismo isporučili hibridne AI aplikacije za svaku tvrtku i svakog pojedinca, u konačnici pokrećući održivi rast našeg poslovanja“, ističe Yuanqing Yang, predsjednik i izvršni direktor Lenovo.

Umjetna inteligencija nije novost za Lenovo i već je dugo u fokusu strategije digitalne i inteligentne transformacije. Tvrtka je predstavila svoju viziju 'AI for All' na svom godišnjem događaju inovacija Tech World u listopadu, posebno se fokusirajući na svoj model za hibridnu umjetnu inteligenciju gdje javni, privatni i osobni temeljni modeli koegzistiraju kako bi se omogućila umjetna inteligencija za sve, poštujući sigurnost i privatnost. Vizija Lenova uključuje bogat portfelj pametnih uređaja uključujući računala, pametne telefone i tablete s AI-om, kao i infrastrukturu, rješenja i usluge optimizirane za AI. Lenovo je u jedinstvenoj poziciji da u potpunosti iskoristi eksponencijalni rast umjetne inteligencije s obzirom na svoj sveobuhvatni portfelj, snažan eko-sustav i partnerstva (uključujući proširenje partnerstva tvrtke s NVIDIA-om) i rastući portfelj AI tehnologija i mogućnosti.

Predsjedniku i izvršnom direktoru tvrtke Lenovo Yuanqingu Yangu na pozornici Tech Worlda su se pridružili čelnici globalnih partnera tvrtke Lenovo: osnivač, predsjednik i izvršni direktor NVIDIA-e, Jensen Huang; predsjednica i izvršna direktorica AMD-a, dr. Lisa Su, i predsjednik i izvršni direktor Formule 1®, Stefano Domenicali. Predsjednik i izvršni direktor tvrtke Microsoft, Satya Nadella, izvršni direktor i predsjednik Qualcomma, Cristiano Amon, i izvršni direktor Intela, Pat Gelsinger, pridružili su se Tech Worldu putem video poziva.

Kao što je najavljeno u prošlom kvartalu, Lenovo ulaže dodatnih milijardu američkih dolara u inovacije potaknute umjetnom inteligencijom koje ne samo da će osigurati ostvarenje vizije 'AI for All', već i potaknuti održivi rast cijelog poslovanja.

Solutions and Services Group (SSG) je u drugom kvartalu oborio rekorde i po prihodima i po dobiti, s prihodom od 1,9 milijardi američkih dolara i operativnom maržom od 20%. Usluge podrške i softveri bili su glavni pokretač profita za SSG grupu. Upravljane usluge i usluge projekata i rješenja dodatno su se proširile u drugom kvartalu, zajedno sada čine 56% prihoda SSG-a, što je tri boda više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

SSG ima snažan zamah za svoje glavne ponude, uključujući rješenja za digitalna radna mjesta (DWS), Hybrid Cloud te rješenja i usluge održivosti. SSG je usmjerio svoje glavne ponude na podršku specifičnim vertikalnim industrijama s pametnim rješenjima i uslugama, ostvarujući revolucionarne poslovne suradnje s klijentima na više tržišta. Nova praksa profesionalnih usluga hibridne umjetne inteligencije  (AI Professional Services Practice) tvrtke Lenovo također omogućuje tvrtkama korištenje hibridne infrastrukture i umjetne inteligencije za transformaciju poslovanja.

Infrastructure Solutions Group (ISG) imao je manji prihod se u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 2 milijarde američkih dolara, što je neizbježan utjecaj šireg makroekonomskog izazova industrije, usporavanja gospodarstva i migracije platforme. ISG je postigao snažne performanse u pohranjivanju, softveru i uslugama, te je potaknuo rast računarstva visokih performansi (HPC) i Edge-a. Poslovanje pohrane podataka doseglo je rekord prihoda svih vremena, čineći Lenovo trećim najvećim pružateljem pohrane podataka u svijetu.

Kako se hibridna umjetna inteligencija bude dalje razvijala, potaknut će budući rast i diverzifikaciju globalnog tržišta ICT infrastrukture za što je Lenovo u dobroj poziciji za adresirati s obzirom na svoj bogati portfelj infrastrukturnih proizvoda i rješenja. ISG će nastaviti jačati konkurentnost svog portfelja, kao i operativnu izvrsnost te je uvjeren da će nastaviti rast i profitabilnost što je prije moguće.

Intelligent Devices Group (IDG) je zadržao svoju globalnu poziciju broj 1 u drugom kvartalu i za isporuke i za aktivacije računala, unatoč tržišnim izazovima. Prihod je pao na godišnjoj razini na 11,5 milijardi američkih dolara, ali je otpornost na profitabilnost zadržana uz vodeću operativnu maržu u industriji od 7,4%.

Poslovanje s pametnim telefonima postiglo je dvoznamenkasti rast isporuke premium tržišnih modela iz godine u godinu, iako je općenito tržište bilo nepromijenjeno. Poslovanje je poboljšalo svoju ukupnu konkurentnost proizvoda i optimiziralo svoj portfelj s većom kombinacijom premium proizvoda, s rekordno visokom kombinacijom premium proizvoda potaknutom prodajom razr-a.

Gledajući unaprijed, IDG će u potpunosti iskoristiti generativnu umjetnu inteligenciju kako bi ubrzao lansiranje sljedeće generacije AI uređaja, uključujući lansiranje računala s umjetnom inteligencijom sljedeće godine. Uz to, Lenovo će dodatno ulagati u tehnološke inovacije za rast i dugoročnu konkurentnost.

Lenovo je dobio priznanja za nekoliko ESG postignuća u proteklom kvartalu, uključen je u Hang Seng Indeks korporativne održivosti za 2023., gdje je postigao najjači rezultat u IT industriji za ekološka i društvena postignuća. Grupi je također dodijeljen 'Champion' status u Canalysovoj matrici Global Sustainability Ecosystems Leadership. Grupa je imenovana kao EPEAT Climate Champion, s više od 400 proizvoda registriranih kao dio prvog EPEAT Climate+ popisa proizvoda. EPEAT je vodeća globalna ekološka oznaka za elektroničke i tehnološke proizvode. U rujnu se Lenovo pridružio UN-ovoj inicijativi Global Compact Forward Faster za ubrzavanje djelovanja privatnog sektora za 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja kako bi se ispunio plan za 2030. godinu.