Lenovo u Hrvatskoj prvi po broju prodanih računala

Lenovo u Hrvatskoj prvi po broju prodanih računala

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Uz odlične rezultate na globalnoj razini, Lenovo i u regiji ima zaista odlične rezultate tako da je po broju prodanih računala uz Hrvatsku prvi i u Rumunjskoj i Bugarskoj. Upravo smo o stanju na tržištu, očekivanjima, novim tehnologijama, ali i utjecaju korona virusa razgovarali s Igorom Sarićem direktorom za consumer i SMB poslovanje za jugoistočnu Europu. Prema njegovim riječima stabilan rast na hrvatskom tržištu odražava se i u snažnoj poziciji u segmentu krajnjih korisnika s 31,2 posto tržišnog udjela te s udjelom od 36,5 posto u komercijalnom segmentu.

Kada je riječ o utjecaju korona virusa Sarić ističe kako koriste ključne kompetencije u upravljanju globalnim opskrbnim lancem te potpune kapacitete u preko 30 tvornica diljem svijeta kako bismo ublažili situaciju nastalu pojavom korona virusa i uz napore dobavljača koji su u sličnoj situaciji smanjili utjecaj na korisnike i kupce diljem svijeta.

Lenovo nastavlja rast svih ključnih poslovnih pokazatelja. Kakva je situacija na našem i regionalnim tržištima kada govorimo o prodajnim brojkama?

Lenovo je u nekoliko zadnjih tromjesečja nastavio postizati vrhunske poslovne rezultate, signalizirajući snažno dugoročno održivo poslovanje. U trećem kvartalu financijske godine 2019/2020. u regiji Jugoistočne Europe (SEE)  zabilježili smo solidne rezultate s tržišnim udjelom od 25,5 posto što je rezultat ispravnog odabira strategije i postojane izvedbe. Držimo prvu poziciju u tri zemlje - u Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Primjećujemo konstantan rast komercijalnog poslovnog segmenta potpomognut našim portfeljem Think proizvoda, ali i u segmentu krajnjih korisnika s brendovima Yoga, Legion i IdeaPad. U komercijalno poslovnom segmentu u regiji Jugoistočne Europe držimo prvu poziciju na tržištu s udjelom od 23,3 posto.  To se posebice odnosi na Hrvatsku, gdje imamo snažnu prisutnost brenda s tržišnim udjelom od 34,1 posto. Naš stabilan rast odražava se i u snažnoj poziciji u segmentu krajnjih korisnika s 31,2 posto tržišnog udjela te s udjelom od 36,5 posto u komercijalnom segmentu, gdje prema podacima IDC-a u oba segmenta držimo prvu poziciju.

Naša poslovna strategija inteligentne transformacije pokazuje snažan zamah kao katalizator dugoročnog rasta za grupu izvan naših temeljnih poslovnih područja. Unatoč globalnim ekonomskim izazovima, Lenovo ne samo da danas ostvaruje snažne rezultate, već ima ključne kompetencije za suočavanje s izazovima koji bi se mogli pojaviti u budućnosti.

Na CES-u u Las Vegasu predstavljeni su novi proizvodi, a nažalost nije bilo MWC-a. Što očekujete od ove godine i novih proizvoda?

Na CES-u u Las Vegasu predstavili smo nove proizvode koji utjelovljuju inovaciju, jednostavnost korištenja i neke značajke koje su sada u trendu ili će to uskoro postati. Uzmite na primjer prvo 5G osobno računalo ili ThinkPad X1 Fold, prvo u potpunosti funkcionalno osobno računalo sa savitljivim OLED zaslonom. Iako je MWC otkazan, nastavit ćemo s predstavljanjem našeg novog portfelja. Nedavno smo najavili posljednje članove ThinkPad linije, to su nova T serija, X serija i L serija koje se vode osnovnim načelima dizajna, inovacije i kvalitete. S našim velikim portfeljem proizvoda za krajnje i komercijalne korisnike, cilj nam je omogućiti im širok izbor i pametnije poslovno iskustvo. Naša kompanija klijentima diljem svijeta, kroz velik portfelj proizvoda, nudi moderna IT rješenja s novim tehnološkim značajkama koje zadovoljavaju potrebe i želje krajnjih korisnika.

Koji su to ključni proizvodi i segmenti u kojima postoji prilika za rast?

Primjećujemo povećanu potražnju za našim linijama proizvoda namijenjenih krajnjim potrošačima. Prije pet godina predstavili smo svjetsku premijeru u smislu mobilnosti - Yoga brend – prvo fleksibilno osobno računalo na svijetu, sa šarkama inspiriranima remenom za sat. Od tog predstavljanja, dizajn i značajke Yoga računala su poboljšani.

Vidimo rast gaming segmenta gdje s brendom Legion kontinuirano razvijamo taj segment. Zapravo, na globalnoj i lokalnoj razini proširujemo partnerstva s različitim eSports timovima i programima. U Hrvatskoj smo dvije uzastopne godine partneri Reboot sajma, kojeg je prošle godine u studenom posjetilo više od 80 000 ljudi. Predani smo isporučivanju opreme visokih performansi za vrhunska gaming natjecateljska iskustva. U vezi s našim Legion brendom, priliku za rast vidimo u gaming periferiji. Gaming iskustvo nije potpuno bez periferije, što uključuje proizvode od monitora i podloga za miša do slušalica.

Dolaze nove generacije procesora, memorija, diskova, uvodi se AI u svijet uređaja od računala, preko tableta do mobitela. Riječ je o velikim promjenama koje možda korisnicima na prvi pogled nisu vidljive. Gdje Lenovo vide mogućnosti daljnjeg rasta i razvoja?

Posljednjih nekoliko tromjesečja naša je strategija inteligentna transformacija i s njom ćemo nastaviti. U sklopu našeg obećanja da ćemo poboljšati živote ljudi kod kuće i na poslu, osmislili smo hardver, softver i firmware kako bismo omogućili unaprijeđeno iskustvo. Na primjer, T i X serije iz naše legendarne ThinkPad serije dizajnirane su s (dvostrukim) far-field mikrofonima koji mogu primati zvuk iz bilo kojeg kuta (360 stupnjeva) s dometom od četiri metra. To donosi vrijednost našim korisnicima jer nudi poboljšano korisničko iskustvo s performansama VOIP konferencija te poboljšanu produktivnost, posebice kada više sudionika govori u istoj prostoriji. Kao i značajka Wake Faster (koja je Modern Standby). Ona predstavlja optimizirano korisničko iskustvo s uvijek dostupan (Always-on) i uvijek povezan (Awalys connected) karakteristikama telefona. U svijetu u kojem je privatnost važna tema, na našim  ThinkPad računalima razvili smo značajku ThinkPad Privacy Alert. To je jedinstvena softverska značajka koja omogućuje dodatnu razinu sigurnosti i upozorava korisnike kada netko gleda u njihov zaslon. ThinkPad Smart Display inovativna je značajka koja zamagljuje one zaslone koji korisnik ne gleda aktivno, što ThinkPad korisniku pruža stvarnu prednost rada u javnim prostorima i sprečava bilo koga tko sjedi blizu njih da gleda u njihove osjetljive dokumente i krade kritične informacije.

Osim toga, umjetna inteligencija će unijeti revoluciju u zdravstvene sustave. Lenovo radi na projektima koji proučavaju kako umjetna inteligencija može poboljšati dijagnostiku, infrastrukturu klinika i preventivnu skrb. Cijela ta snažna transformacija služi kao alat i za pacijente i za pružatelje usluga, te će se taj trend nastaviti tijekom sljedećeg desetljeća.

Koliki utjecaj na tržište općenito mogu imati događanja poput korona virusa?

Prije svega, želio bih izraziti najdublje suosjećanje s osobama koje je zahvatio korona virus. Ova situacija je izrazito dinamična. U našem slučaju koristimo naše ključne kompetencije u upravljanju globalnim opskrbnim lancem te potpune kapacitete u preko 30 naših tvornica diljem svijeta kako bismo ublažili situaciju nastalu pojavom korona virusa. Naši dobavljači komponenata i pružatelji usluga transporta suočeni su sa sličnim izazovima poput nas, pa se zbog toga u kratkom roku može uočiti utjecaj na ukupne kapacitete mreže opskrbnog lanca, ali neumorno radimo na minimiziranju potencijalnog utjecaja na klijente.

Još iz kategorije

PlanRadar prikupio 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja

PlanRadar prikupio 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja

29.03.2020. komentiraj

PlanRadar prikupio je 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja za unaprjeđenje digitalne transformacije u građevinarstvu i sektoru nekretnina. Zahvaljujući prednostima aplikacije PlanRadar, korisnici su uštedjeli 500 milijuna eura diljem Europe i više od sedam sati administrativnog vremena tjedno, a ova investicija ima potencijal potaknuti daljnju globalnu uštedu i mogućnost skaliranja već uspješnog modela na novim tržištima.

Računovođe ključna karika za uspješno provođenje mjera pomoći gospodarstvu

Računovođe ključna karika za uspješno provođenje mjera pomoći gospodarstvu

27.03.2020. komentiraj

Iz Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore poručuju da je njihova djelatnosti pod ogromnim pritiskom zbog epidemije koronavirusa te da upravo o njima ovisi kvalitetna implementacija svih mjera koje Vlada donosi kako bi olakšala situaciju u gospodarstvu.

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

26.03.2020. komentiraj

Microsoft se odlučio preuzeti Nodeov npm Inc. i posao je najavljen 16. ožujka, ali obje kompanije odlučile su ne objaviti koliko je vrijedan posao. Razlog obavljanja ovog posla jest u želji Microsofta da integrira GitHub s npm, kako bi se kombinirale zajednice i više privukli JavaScript developeri. Naime, npm uz Node upravljač paketima (eng., package manager) nudi i održava npm Registry i CLI. Dakle, developeri ovime dobivaju širinu na GitHubu.