Lenovo preuzima IBM-ovo x86 serversko poslovanje

Lenovo preuzima IBM-ovo x86 serversko poslovanje

Kompanija Lenovo za 2,3 milijarde dolara preuzima IBM-ovo x86 serversko poslovanje, čime ova kineska tvrtka dobiva kontrolu nad IBM-ovim System X poslovanjem, BladeCenter i Flex System serverima i preklopnicima, x86 Flex integriranim sustavima, NeXtScale i iDataPlex serverima i softverom, te nad umrežavanjem i održavanjem blade poslužitelja.

Međutim, IBM će zadržati svoje System Z mainframe, Power Systems, Storage Systems, Power-based Flex servers, te PureApplication i PureData poslovanje. Pritom treba spomenuti kako je prije nekoliko godina Lenovo od IBM-a preuzeo PC poslovanje i to za 1,75 milijardi dolara ukupne vrijednosti i to prije gotovo 10 godina. Lenovo je to jako dobro iskoristio i postao nedavno vodeću na svjetskom PC tržištu. Nakon preuzimanja x86 serverskog poslovanja dionice Lenova dobile su na vrijednosti.

Izvršni direktor tvrtke Lenovo Yang Yuanqing u priopćenju navodi da ova akvizicija pokazuje njihovu spremnost na ulaganja u poslovanja koja mogu pomoći u profitabilnom rastu i širenju njihove PC Plus strategije.

Lenovo ima dugogodišnju vezu s IBM-om, a najpoznatija je kompanijina akvizicija IBM-ovog PC klijentskog poslovanja iz 2005. godine, uz koju je Lenovo preuzeo i liniju ThinkPad računala. IBM se tako fokusirao na razvoj svog Windows i Linux softverskog portfelja za x86 platformu, dok je Lenovo svoj fokus u ovom partnerstvu stavio na hardverski dio poslovanja.

U međuvremenu, IBM ne planira napustiti hardversko poslovanje, iako se od prodaje PC poslovanja Lenovu, sve više odmiču od proizvodnje x86 platforme. Današnji sporazum stigao je nakon što je IBM najavio da će uložiti milijardu dolara u svoju IBM Watson grupu i 1,2 milijarde dolara u širenje njihovog globalnog cloud poslovanja.

IBM je, dopuštanjem licenciranja i formiranjem OpenPower konzorcija s industrijskim teškašima kao što su Nvidia i Google, odlučio promovirati vlastitu Power procesorsku arhitekturu. Tvrtka je također nedavno objavila da su licencirali ARM arhitekturu za razvoj prilagođene mrežne opreme i drugih proizvoda.

Analitičar Jack Gold smatra da prodaja x86 poslužiteljskog portfelja u ovom trenu ima smisla za IBM, jer kompanija već nekoliko godina nije zadovoljna s niskim maržama svojih low-end poslužitelja. Analitičar također tvrdi da je Lenovo, zbog velikog volumena hardverske proizvodnje, u boljoj poziciji da uspije u poslovanju s nižim maržama.

Iako još nije poznato kako će se tvrtke spojiti, može se očekivati da će se 7500 IBM- ovih zaposlenika diljem svijeta pridružiti kompaniji Lenovo, kao što je to bio slučaj sa preuzimanjem PC poslovanja.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.