Lenovo preuzima IBM-ovo x86 serversko poslovanje

Lenovo preuzima IBM-ovo x86 serversko poslovanje

Kompanija Lenovo za 2,3 milijarde dolara preuzima IBM-ovo x86 serversko poslovanje, čime ova kineska tvrtka dobiva kontrolu nad IBM-ovim System X poslovanjem, BladeCenter i Flex System serverima i preklopnicima, x86 Flex integriranim sustavima, NeXtScale i iDataPlex serverima i softverom, te nad umrežavanjem i održavanjem blade poslužitelja.

Međutim, IBM će zadržati svoje System Z mainframe, Power Systems, Storage Systems, Power-based Flex servers, te PureApplication i PureData poslovanje. Pritom treba spomenuti kako je prije nekoliko godina Lenovo od IBM-a preuzeo PC poslovanje i to za 1,75 milijardi dolara ukupne vrijednosti i to prije gotovo 10 godina. Lenovo je to jako dobro iskoristio i postao nedavno vodeću na svjetskom PC tržištu. Nakon preuzimanja x86 serverskog poslovanja dionice Lenova dobile su na vrijednosti.

Izvršni direktor tvrtke Lenovo Yang Yuanqing u priopćenju navodi da ova akvizicija pokazuje njihovu spremnost na ulaganja u poslovanja koja mogu pomoći u profitabilnom rastu i širenju njihove PC Plus strategije.

Lenovo ima dugogodišnju vezu s IBM-om, a najpoznatija je kompanijina akvizicija IBM-ovog PC klijentskog poslovanja iz 2005. godine, uz koju je Lenovo preuzeo i liniju ThinkPad računala. IBM se tako fokusirao na razvoj svog Windows i Linux softverskog portfelja za x86 platformu, dok je Lenovo svoj fokus u ovom partnerstvu stavio na hardverski dio poslovanja.

U međuvremenu, IBM ne planira napustiti hardversko poslovanje, iako se od prodaje PC poslovanja Lenovu, sve više odmiču od proizvodnje x86 platforme. Današnji sporazum stigao je nakon što je IBM najavio da će uložiti milijardu dolara u svoju IBM Watson grupu i 1,2 milijarde dolara u širenje njihovog globalnog cloud poslovanja.

IBM je, dopuštanjem licenciranja i formiranjem OpenPower konzorcija s industrijskim teškašima kao što su Nvidia i Google, odlučio promovirati vlastitu Power procesorsku arhitekturu. Tvrtka je također nedavno objavila da su licencirali ARM arhitekturu za razvoj prilagođene mrežne opreme i drugih proizvoda.

Analitičar Jack Gold smatra da prodaja x86 poslužiteljskog portfelja u ovom trenu ima smisla za IBM, jer kompanija već nekoliko godina nije zadovoljna s niskim maržama svojih low-end poslužitelja. Analitičar također tvrdi da je Lenovo, zbog velikog volumena hardverske proizvodnje, u boljoj poziciji da uspije u poslovanju s nižim maržama.

Iako još nije poznato kako će se tvrtke spojiti, može se očekivati da će se 7500 IBM- ovih zaposlenika diljem svijeta pridružiti kompaniji Lenovo, kao što je to bio slučaj sa preuzimanjem PC poslovanja.

Još iz kategorije

Fleksibilnost u radu za roditelje

Fleksibilnost u radu za roditelje

03.06.2020. komentiraj

Pogodnostima koje pruža Flexi baby program pod jednakim uvjetima mogu koristiti i majke i očevi koji koriste rodiljni odnosno roditeljski, posvojiteljski ili udomiteljski  dopust. Flexi baby program nova je nadopuna postojećim mjerama obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike koje A1 Hrvatska već dulji niz godina provodi i kontinuirano nadograđuje.

Novi Kolektivni ugovor zaposlenicima HT-a osigurava još više pogodnosti

Novi Kolektivni ugovor zaposlenicima HT-a osigurava još više pogodnosti

03.06.2020. komentiraj

Predstavnici Uprave Hrvatskog Telekoma i sindikata - Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Republičkog sindikata radnika - potpisali su novi Kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i vrijedi naredne dvije godine, do 30. lipnja 2022. godine.

INFOGRAFIKA: Rad od doma nikad nije bio poželjniji nego sada

INFOGRAFIKA: Rad od doma nikad nije bio poželjniji nego sada

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa u izolaciju je postavila oko četiri milijarde ljudi diljem svijeta a dobar dio njih radi od kuće. I većini se to sviđa, potvrdilo je istraživanje provedeno od strane Platform.sh nad 700 ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama.