Odličan trend

Lenovo ostvario stabilnu profitabilnost u godini ubrzane transformacije

Lenovo ostvario stabilnu profitabilnost u godini ubrzane transformacije
Dražen Tomić / Tomich Productions

Lenovo Group objavio je godišnje rezultate, izvješćujući o prihodu grupe od 62 milijarde američkih dolara i neto dobiti od 1,6 milijardi američkih dolara ili 1,9 milijardi američkih dolara prema standardima financijskog izvješćivanja izvan Hong Konga (HKFRS). Profitabilnost je bila stabilna s bruto maržom i operativnom maržom koje su dostigle najvišu razinu u posljednjih 18 godina, a neto marža izvan HKFRS-a ostala je nepromijenjena u odnosu na proteklu godinu.

Smanjena potražnja za uređajima na tržištu je utjecala i na prihod Grupe, ali je prihod od poslovnih aktivnosti koje se ne odnose na osobna računala dosegao rekordnu stopu u fiskalnoj godini od gotovo 40 posto. Rast prihoda potaknut je diversificiranim pokretačima rasta poslovnih jedinica Solutions and Services Group (SSG) i Infrastructure Solutions Group (ISG) u kojima je rastom prihoda dosegnuo rekordnih 6,7 milijardi američkih dolara odnosno 9,8 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 22 posto odnosno 37 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Nakon godinu dana industrijske i globalne neizvjesnosti, Lenovo uviđa pozitivne znakove stabilizacije tržišta. Grupa očekuje da će cjelokupno tržište osobnih računala i pametnih uređaja nastaviti s godišnjim rastom u drugoj polovici 2023. godine te da će tržište IT usluga nastaviti s relativno visokim rastom. Zajedno, to će dovesti ukupno IT tržište u 2023. godini natrag na razine umjerenog rasta. Srednjoročno i dugoročno, digitalna i inteligentna transformacija nastavit će se ubrzavati što će dovesti do velikog potencijala rasta za cloud i računalnu infrastrukturu.

Raspoloživa tekuća novčana sredstva tvrtke Lenovo i dalje su na visokoj razini te se ciklus konverzije novčanih sredstava dodatno poboljšao. Ova zdrava likvidnost dovela je do toga da Grupa nastavlja ulagati u istraživanje i razvoj ‘novog IT-a’ (klijent, edge, cloud, mreža i inteligencija) kako bi izgradila svoje buduće ključne kompetencije. Tijekom prošle godine Lenovo je povećao svoja godišnja ulaganja u istraživanje i razvoj na 2,2 milijarde američkih dolara, što je 6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U četvrtom kvartalu među raznim drugim aktivnostima ,Grupa je prepoznala jednokratno restrukturiranje i druge troškove u iznosu od 249 milijuna američkih dolara kako bi ostvarila oko 850 milijuna američkih dolara godišnjih ušteda troškova na razini grupe, pomažući u uspostavi čvrstih temelja za poslovanje Grupe na zahtjevnom tržištu te pozicioniranju za budući rast.

Izvršni odbor tvrtke Lenovo objavio je završnu dividendu za fiskalnu godinu koja je završila 31. ožujka 2023. u iznosu od 3,8 američkih centi ili 30 honkonških centi po dionici.

„Lenovo je ostvario stabilnu profitabilnost u prethodnoj fiskalnoj godini zahvaljujući tome što naši diversificirani pokretači rasta i dalje postižu nove ključne rezultate. Njihov zamah pokreće stabilan napredak u našoj transformaciji vođenoj uslugama, a kombinacija prihoda naših poslovanja koja se ne odnose na računala povećao se gotovo 40 posto. Naša jasna strategija funkcionira, a naše poslovanje je otporno čak i uvjetima globalne neizvjesnosti. Ubuduće ćemo nastaviti ulagati u istraživanje i razvoj kako bismo uhvatili sljedeći val prilika za rast, tako da smo dobro pripremljeni za budućnost“, ističe predsjednik i izvršni direktor Lenova Yuanqing Yang.