Lenovo ostvario odlične poslovne rezultate u prošloj godini

Lenovo ostvario odlične poslovne rezultate u prošloj godini

Lenovo Grupa objavila je rezultate za četvrti fiskalni kvartal i cijelu godinu završno s  31. ožujkom 2013. godine. Lenovo je imao snažne pokazatelje s rekordnom godišnjom prodajom od 34 milijarde američkih dolara što predstavlja porast od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu, rekordnim godišnjim prihodom prije oporezivanja od 801 milijuna američkih dolara, što je porast od 38 posto u odnosu na prethodnu godinu te s rekordnom zaradom od 635 milijuna američkih dolara, rast od 34 posto.

Lenovo je poboljšao i svoj udjel na tržištu osobnih računala, koji je narastao na 15,5 posto za cijelu godinu. Također je ubrzao svoju transformaciju da postane konkurent u PC Plus eri s postotnim udjelom od 5,9 na području pametnih uređaja (Smart Connected Devices) i globalnim trećim mjestom.

Lenovo je imao rekordni prihod u četvrtom kvartalu od 7,8 milijardi američkih dolara, što predstavlja rast od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Tvrtka je tijekom četvrtog fiskalnog kvartala ostvarila prihod prije oporezivanja od 166 milijuna američkih dolara, što je porast od 63 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U odnosu na opći pad  industrije od više od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, Lenovo je rastao za 14 bodova na tržištu, nadmašujući industriju 16. kvartal za redom.

Bruto dobit tvrtke za četvrti fiskalni kvartal rasla je na 963 milijuna američkih dolara, što je porast od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupna marža bila je 12,3 posto. Operativna dobit za četvrti kvartal iznosila je 169 milijuna američkih dolara, što je porast od 67 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je zarada skočila 90 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 127 milijun američkih dolara.

Osnovna zarada po dionici za četvrti fiskalni kvartal bila je 1,22 američkih centi ili 9,46 honkonških centi. Upravni odbor tvrtke Lenovo objavio je finalnu dividendu od 1,81 američkih centi ili 14 honkonških centi po dionici za fiskalnu godinu završno s 31. ožujkom 2013. godine.

Za fiskalnu 2012/13 godinu isporuka računala tvrtke Lenovo povećala se za 10,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je ukupni pad tržišta iznosio 8,1 posto tijekom istog razdoblja. Bruto dobit za cijelu godinu iznosila je 4,1 milijardu američkih dolara, što je porast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupna marža iznosila je 12 posto, dok je operativna dobit za cijelu fiskalnu godinu iznosila 800 milijuna američkih dolara, što je porast od 37 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zarada tvrtke Lenovo narasla je 34 posto u usporedbi s prethodnom godinom na 635 milijuna američkih dolara.

„Unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju i stalnoj transformaciji industrije osobnih računala, izvedba tvrtke Lenovo za fiskalnu 2012/2013 godinu bila je snažna. Ne samo da smo bili najbrže rastući među svim vodećim igračima na tržištu osobnih računala s rekordnim tržišnim udjelom, prihodima i profitabilnošću, nego je - još važnije - naše poslovanje vezano uz pametne telefone i tablete značajno poraslo,” izjavio je Yang Yuanqing, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Lenovo. “Zapravo, isporuka pametnih telefona na globalnoj razini bila je 3,7 posto veća nego prošle godine te smo broj dva na tržištu pametnih telefona u Kini. Ovo je postavilo čvrste temelje za uspješnu transformaciji tvrtke Lenovo u PC Plus predvodnika. U budućnosti ćemo naše investicije se usmjeriti na brzo rastuća područja tableta, pametnih telefona i poduzetničkog hardvera, istodobno radeći na poboljšanju profitabilnosti temeljnog poslovanja vezanog uz osobna računala. Sigurni smo u našu sposobnost da ostvarimo uspjeh na ovim novim područjima kao i u poslovanju vezanom uz osobna računala.“

Još iz kategorije

Novi direktor Schneider Electric za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu

Novi direktor Schneider Electric za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu

26.02.2020. komentiraj

Dosadašnji direktor prodaje u Schneider Electricu Arthur Vašarević s početkom veljače 2020.godine preuzeo je funkciju generalnog direktora kompanije Schneider Electric za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Na toj funkciji zamijeniti će Ivana Paića koji nakon skoro tri godine vođenja Schneider Electrica u regiji, preuzima globalnu poziciju potpredsjednika za projektno poslovanje u sektoru energetike s posebnim naglaskom na opremu i transformatore sa sjedištem u Dubaiju.

Hrvatsko-kineska suradnja na području tehnologije

Hrvatsko-kineska suradnja na području tehnologije

26.02.2020. komentiraj

Tvrtka Bijelić, ovlašteni distributer Xiaomija, kineskog proizvođača pametnih telefona i Grad Osijek danas su na gospodarskom sastanku posvećenom otvaranju novih prostora suradnje Hrvatske i Kine u području informacijskih tehnologija, ugostili Nj.E. gđu Erwen Xu, izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj te  Tonya Chena, generalnog direktora Xiaomi CEE & Nordic & Baltic.

Samsung osvojio prestižne nagrade u industriji

Samsung osvojio prestižne nagrade u industriji

26.02.2020. komentiraj

Na sajmu Integrated Systems Europe 2020 tvrtka Samsung Electronics osvojila brojne nagrade, među kojima su nagrada za inovaciju godine za inovativni mikroLED zaslon The Wall Luxury te nagrada za inovativni projekt na brodu MSC Grandiosa, čije je unutarnje šetalište Samsung opremio zakrivljenim IF040-D zaslonom. Uz navedeno, Samsung QLED 8K, Samsung Flip 2 i MagicINFO Analytics Solution dobili su Top New Technology nagradu, dok je Samsung Flip 2 nagrađen Best of Show nagradom.