Lenovo ostvario odlične poslovne rezultate u prošloj godini

Lenovo ostvario odlične poslovne rezultate u prošloj godini

Lenovo Grupa objavila je rezultate za četvrti fiskalni kvartal i cijelu godinu završno s  31. ožujkom 2013. godine. Lenovo je imao snažne pokazatelje s rekordnom godišnjom prodajom od 34 milijarde američkih dolara što predstavlja porast od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu, rekordnim godišnjim prihodom prije oporezivanja od 801 milijuna američkih dolara, što je porast od 38 posto u odnosu na prethodnu godinu te s rekordnom zaradom od 635 milijuna američkih dolara, rast od 34 posto.

Lenovo je poboljšao i svoj udjel na tržištu osobnih računala, koji je narastao na 15,5 posto za cijelu godinu. Također je ubrzao svoju transformaciju da postane konkurent u PC Plus eri s postotnim udjelom od 5,9 na području pametnih uređaja (Smart Connected Devices) i globalnim trećim mjestom.

Lenovo je imao rekordni prihod u četvrtom kvartalu od 7,8 milijardi američkih dolara, što predstavlja rast od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Tvrtka je tijekom četvrtog fiskalnog kvartala ostvarila prihod prije oporezivanja od 166 milijuna američkih dolara, što je porast od 63 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U odnosu na opći pad  industrije od više od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, Lenovo je rastao za 14 bodova na tržištu, nadmašujući industriju 16. kvartal za redom.

Bruto dobit tvrtke za četvrti fiskalni kvartal rasla je na 963 milijuna američkih dolara, što je porast od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupna marža bila je 12,3 posto. Operativna dobit za četvrti kvartal iznosila je 169 milijuna američkih dolara, što je porast od 67 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je zarada skočila 90 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 127 milijun američkih dolara.

Osnovna zarada po dionici za četvrti fiskalni kvartal bila je 1,22 američkih centi ili 9,46 honkonških centi. Upravni odbor tvrtke Lenovo objavio je finalnu dividendu od 1,81 američkih centi ili 14 honkonških centi po dionici za fiskalnu godinu završno s 31. ožujkom 2013. godine.

Za fiskalnu 2012/13 godinu isporuka računala tvrtke Lenovo povećala se za 10,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je ukupni pad tržišta iznosio 8,1 posto tijekom istog razdoblja. Bruto dobit za cijelu godinu iznosila je 4,1 milijardu američkih dolara, što je porast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupna marža iznosila je 12 posto, dok je operativna dobit za cijelu fiskalnu godinu iznosila 800 milijuna američkih dolara, što je porast od 37 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zarada tvrtke Lenovo narasla je 34 posto u usporedbi s prethodnom godinom na 635 milijuna američkih dolara.

„Unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju i stalnoj transformaciji industrije osobnih računala, izvedba tvrtke Lenovo za fiskalnu 2012/2013 godinu bila je snažna. Ne samo da smo bili najbrže rastući među svim vodećim igračima na tržištu osobnih računala s rekordnim tržišnim udjelom, prihodima i profitabilnošću, nego je - još važnije - naše poslovanje vezano uz pametne telefone i tablete značajno poraslo,” izjavio je Yang Yuanqing, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Lenovo. “Zapravo, isporuka pametnih telefona na globalnoj razini bila je 3,7 posto veća nego prošle godine te smo broj dva na tržištu pametnih telefona u Kini. Ovo je postavilo čvrste temelje za uspješnu transformaciji tvrtke Lenovo u PC Plus predvodnika. U budućnosti ćemo naše investicije se usmjeriti na brzo rastuća područja tableta, pametnih telefona i poduzetničkog hardvera, istodobno radeći na poboljšanju profitabilnosti temeljnog poslovanja vezanog uz osobna računala. Sigurni smo u našu sposobnost da ostvarimo uspjeh na ovim novim područjima kao i u poslovanju vezanom uz osobna računala.“

Još iz kategorije

Nova prilika za novac iz EU

Nova prilika za novac iz EU

17.01.2020. komentiraj

EIT InnoEnergy, europski investicijski fond koji je posvećen promicanju inovacija, poduzetništva i obrazovanja na području održive energije, čiste tehnologije, pametnih gradova i mobilnosti, pokreće novi ciklus ulaganja u potrazi za najperspektivnijim tvrtkama srednjoistočne Europe, tzv. „jednorozima“. Pored financijskih ulaganja, InnoEnergy start-up tvrtke čini uspješnijima te malim i srednjim poduzećima omogućuje rast i kroz pružanje stručnog znanja, suradnju sa stručnjacima iz industrije te kroz podršku respektabilne mreže partnera.

PlanRadar udvostručio prihode u 2019., a planira rast od 300 posto u 2020.

PlanRadar udvostručio prihode u 2019., a planira rast od 300 posto u 2020.

16.01.2020. komentiraj

Tvrtka PlanRadar koja se bavi rješenjima digitalizacije poslovanja u građevinskoj industriji i tržištu nekretnina nastavila je rasti u 2019. godini te je udvostručila prihode u usporedbi s prošlom godinom. Također, tvrtka je povećala broj zaposlenika na 80 uključujući i prodajni tim koji se udvostručio u usporedbi s 2018.

Nikica Škunca novi predsjednik Uprave IN2 grupe, Katarina Šiber Makar ulazi u Nadzorni odbor kompanije

Nikica Škunca novi predsjednik Uprave IN2 grupe, Katarina Šiber Makar ulazi u Nadzorni odbor kompanije

16.01.2020. komentiraj

Početkom veljače Nikica Škunca preuzima poziciju predsjednika Uprave IN2 grupe. Uz poziciju u Nadzornom odboru IN2, dosadašnja predsjednica Uprave Katarina Šiber Makar preuzima i poziciju Senior Vice President for Business Development u tvrtki Aquila Software, matičnoj tvrtki IN2 grupe, članici grupe kanadske kompanije Constellation Software Inc.