Kvartalni prihodi Amazon Web Servicesa povećali se za 32 posto na 13,5 milijardi dolara

Kvartalni prihodi Amazon Web Servicesa povećali se  za 32 posto na 13,5 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Amazon Web Services (AWS) najmoćniji je “igrač” na cloud tržištu i ujedno najprofitabilniji segment poslovanja Amazona, što bi nekima moglo biti poprilično iznenađujuće. Buy Shares navodi da je kroz prvi kvartal ove godine AWS donio 13,5 milijardi američkih dolara prihoda Amazonu. To je rast od 32 posto na godišnjoj razini.

I dokaz konstantnog napretka jer AWS ne prestaje s rastom posljednjih nekoliko godina. S tim da je prošle godine u prvom kvartalu imao rast od 33 posto, što znači da je pandemija koronavirusa malo usporila Amazonovu "zlatnu koku".

Ali, da bi se bolje vidio rast dovoljno je pogledati statistiku od prvog kvartala 2015. pa sve do kraja prvog kvartala ove godine. Dakle, krenulo se s, za ove prilike, skromnih 1,5 milijardi dolara prihoda prije šest godina, zatim je godinu kasnije bila riječ o 2,8 milijarde, u prvom kvartalu 2017. o 3,6 milijardi dolara, zatim godinu kasnije prihodi su bili 5,4 milijardi dolara i u 2019. 7,7 milijardi.

Ali, to nije sve. Primjerice, u prvom kvartalu 2014. bilo je riječi o 1,05 milijardi dolara, više no deset puta manje nego sad! Stoga, podatak da AWS čini oko 15 posto svih neto prodaja u kompaniji te oko 65 posto profita, nije više toliko čudan.

Dokaz je to kvalitete jer ne bi se toliko velikih kompanija i organizacija pouzdalo u AWS. Naravno, značajno je sve skupa i iz razloga što Microsoft ima velika očekivanja od cloud poslovanja te bilježi unazad godinu dana najveći rast na tržištu.

Konkretnije, prihodi koje je ostvario Microsoft bili su 59,5 milijardi američkih dolara kroz 2020., a kad se pogleda situacija na kvartalnoj razini, u prvom je ostvario 13,3 milijarde, u drugom 14,3 milijardi, u trećem 15,2 milijarde i u četvrtom 16,7 milijardi dolara prihoda. Već po tome se vidi kako je u svakom tromjesečju bilježio rast.

Što se pak Amazona tiče, on je u prošloj godini ostvario 45,4 milijardi dolara ili 31 posto manje no Microsoft.

Još iz kategorije

Gospodarska diplomacija ključ uspjeha

Gospodarska diplomacija ključ uspjeha

24.06.2021.

Kako iskoristiti prednosti gospodarske diplomacije, kako njome upravljati te kako je ustrojena u SAD-u govorio je Damjan Benčić, voditelj je Trgovinskog odjela u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, gdje radi od 1989. godine. Predavanje koje je održano u u prostorima EU Business Cluba pokazalo je da jedino mjerilo uspjeha jest konkretan rezultat koji je mjerljiv isključivo brojem novootovorenih radnih mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama i konkretnim interesima za Američko gospodarstvo. Osobe koje se bave tim poslom, a nemaju rezultat mijenjaju se onim sposobnim, a ne podobnim.

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.