Kriza je ukazala na slabosti

Kriza je ukazala na slabosti

Foto: DepositPhotos

Pandemija COVID-19 testira snage i otkriva slabosti državne uprave, obrane, sigurnosnih snaga i privatnog sektora u njihovoj spremnosti i reakciji na krizu. Kako bi buduće reakcije bile snažnije i otpornije, vlade će morati razumjeti na koji način ti čimbenici surađuju i mapiraju prioritete vodstva.

PwC-ovo novo izvješće „Procjena i učenje iz reakcije na pandemiju”, identificira veze i zapovjedni lanac koji državne institucije i privatni subjekti trebaju uspostaviti kako bi učinkovito radile protiv složenih prijetnji 21. stoljeća. Nudi strukturiran pristup mapiranju ovih veza između institucija kako bi se utvrdile slabosti. Suradnici u izvješću uključuju Malcolma Browna, bivšeg zamjenika ministra javne sigurnosti u Kanadi; Sir Craiga Mackeya, bivšeg zamjenika načelnika policijske službe grada Londona i Petera Van Uhma, umirovljenog generala i bivšeg načelnika glavnih stožera obrane Nizozemske.

Korištenjem PwC-ovog okvira mape procjene sigurnosnog ekosustava (Security Ecosystem Assessment Map - SEAM), koji su razvili stručnjaci za obrambena i sigurnosna područja, lideri mogu ispitati načine na koje se njihove organizacije moraju prilagoditi promjenjivim situacijama i povezati se s drugim subjektima kako bi poboljšali buduće reakcije na krize.

„Svijet policijskog rada i zločini s kojima se moraju baviti mijenja se i razvija kako tehnologija kreira nove vrste zločina i društvenog ponašanja. Usred ove transformacije, tijekom pandemije COVID-19, od policije se traži da učine još više – provodeći socijalnu distancu, ograničavajući kretanje između zemalja, čak i noseći maske za lice. Kako bi se suočile s izazovima pandemije i bez obzira na ono što sljedeće prijetnje mogu tražiti, policijske i sigurnosne službe morat će razviti više načina suradnje u radu kako bi građani bili sigurni“, ističe George Alders iz PwC-a.

„Reakcija na pandemiju COVID-19 u mnogim je aspektima bilo neistraženo područje i najveći test okretnosti i fleksibilnost institucija kojim se vjeruje suočenih s ogromnim pritiskom. Primjena strukturiranog pristupa u procjeni onoga u čemu su te institucije uspjele, a gdje su bile manjkave, pomoći će svim sudionicima u ekosustavu nastaviti reagirati na odgovarajuć način na trenutačnu krizu i pripremiti se za sljedeću prijetnju, ma kakva ona bila“, objašnjava pak Terry Weber iz PwC-a.

„Ova je pandemija daleko od kraja. Vlade će biti pred izazovom zadovoljavanja potreba građana kako se gospodarstva ponovno otvaraju, zaposlenici vraćaju na posao, međunarodna putovanja ponovo počinju, a sustavi zdravstvene i socijalne skrbi preispituju svoje kapacitete unatoč fluktuirajućim stopama zaraze COVID-19. Proces mapiranja koji smo razvili za prepoznavanje onoga što dobro, a što loše funkcionira, može pomoći liderima donijeti ispravne odluke i ulaganja kako bi sada zaštitili svoje građane i bili bolje pripremljeni za sljedeću fazu pandemije ili sljedeću krizu koja nas očekuje“, ističe Malcolm Brown, stariji savjetnik za strategiju iz PwC-a Kanada.

Još iz kategorije

Huawei pretekao Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu

Huawei pretekao Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu

06.08.2020. komentiraj

Huawei je prvi put u povijesti postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, kad se gledaju rezultati jednog kvartalnog razdoblja. Dakle, nakon što je u travnju i svibnju bio ispred svih, potvrdilo se to i u periodu od 90 dana.

Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

04.08.2020. komentiraj

Prema novom tromjesečnom ažuriranju 100 najvećih svjetski kompanija rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji, koje je nedavno objavio PwC, globalna tržišta kapitala vidjela su snažan oporavak od najnižih bodova iz ožujka 2020., ali volatilnost i dalje ostaje povećana.

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

03.08.2020. komentiraj

Tvrtka je prošla kroz nezavisnu evaluaciju svojih HR praksi. Područja koja su se u procesu procjenjivala su agilnost i prilagodljivost, način organizacije rada i komunikacije sa zaposlenicima tijekom krize, kao i inicijative pokrenute s ciljem osiguranja fizičkog zdravlja, sigurnosti i dobrobiti zaposlenika te tehnološka spremnost kompanije za nove načine rada.