Koji su to proizvodi najzaslužniji za Appleov briljantan kvartal

Koji su to proizvodi najzaslužniji za Appleov briljantan kvartal

Foto: Antun Jastrić

Apple je na 68 stranica Q-10 obrasca naveo detalje od kuda stižu svi njihovi prihodi. Apple je u obrascu prikazao prema geografskoj podjeli od kuda je stiglo 57,6 milijardi dolara prihoda koje je kompanija ostvarila u prošlom kvartalu.

U svojoj kategorizaciji Apple je pod pojam Greater China svrstao Hong Kong i Tajvan, dok Europa pokriva Indiju, Bliski Istok i Afriku. Posljednja kategorija je ostatak Azije i Pacifika, koja pokriva kompletnu Aziju (osim Kine i Japana) i Australiju.

Apple je istaknuo da je rast u Aziji bio osobito jak u prošlom kvartalu, te je kompanija zabilježila posebno jak rast u neto prodaji na šireg području Kine i Japana, gdje su oba poslovna segmenta u neto prodaji rasla po dvoznamenkastoj stopi u odnosu na prethodnu godinu.

Neto prodaja u SAD-u je neznatno pala sa 20,34 milijarde dolara iz prošlogodišnjeg kvartala, na 20,09 milijardi dolara u zadnjem kvartalu.

Stvari postaju još zanimljivije kada se Appleovih 57,6 milijardi dolara prihoda raščlani na proizvodne linije. Bez sumnje, iPhone je i dalje Appleova krava muzara, što možda objašnjava zašto su dionice kompanije naglo potonule kada je objavljeno da prodaja iPhone telefona nije ispunila očekivanja analitičara.

U usporedbi s proteklom godinom, zabilježen je rast prodaje kod svih Appleovih uređaja, osim kod iPoda koji je zabilježio ogroman pad prodaje od 55 posto. Prodaja iPoda pala je s 12,69 milijuna prodanih uređaja tijekom blagdanskog kvartala 2012.godine, na samo 6,04 milijuna prodanih uređaja tijekom blagdanskog kvartala 2013. godine.

Izraženo u dolarima, evo koliko Apple zarađuje na prodaji pojedinih proizvoda:

  • iPhone - 32,49 milijarde dolara
  • iPad - 11,46 milijarde dolara
  • Mac - 6,39 milijarde dolara
  • iPod - 973 milijuna dolara
  • iTunes, softver i usluge - 4,39 milijarde dolara
  • Dodatna oprema - 1,86 milijarde dolara

Osim iPoda, prodaja svih ovih proizvoda zaslužna je za Appleov briljantan kvartal.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.