Koji su to proizvodi najzaslužniji za Appleov briljantan kvartal

Koji su to proizvodi najzaslužniji za Appleov briljantan kvartal

Foto: Antun Jastrić

Apple je na 68 stranica Q-10 obrasca naveo detalje od kuda stižu svi njihovi prihodi. Apple je u obrascu prikazao prema geografskoj podjeli od kuda je stiglo 57,6 milijardi dolara prihoda koje je kompanija ostvarila u prošlom kvartalu.

U svojoj kategorizaciji Apple je pod pojam Greater China svrstao Hong Kong i Tajvan, dok Europa pokriva Indiju, Bliski Istok i Afriku. Posljednja kategorija je ostatak Azije i Pacifika, koja pokriva kompletnu Aziju (osim Kine i Japana) i Australiju.

Apple je istaknuo da je rast u Aziji bio osobito jak u prošlom kvartalu, te je kompanija zabilježila posebno jak rast u neto prodaji na šireg području Kine i Japana, gdje su oba poslovna segmenta u neto prodaji rasla po dvoznamenkastoj stopi u odnosu na prethodnu godinu.

Neto prodaja u SAD-u je neznatno pala sa 20,34 milijarde dolara iz prošlogodišnjeg kvartala, na 20,09 milijardi dolara u zadnjem kvartalu.

Stvari postaju još zanimljivije kada se Appleovih 57,6 milijardi dolara prihoda raščlani na proizvodne linije. Bez sumnje, iPhone je i dalje Appleova krava muzara, što možda objašnjava zašto su dionice kompanije naglo potonule kada je objavljeno da prodaja iPhone telefona nije ispunila očekivanja analitičara.

U usporedbi s proteklom godinom, zabilježen je rast prodaje kod svih Appleovih uređaja, osim kod iPoda koji je zabilježio ogroman pad prodaje od 55 posto. Prodaja iPoda pala je s 12,69 milijuna prodanih uređaja tijekom blagdanskog kvartala 2012.godine, na samo 6,04 milijuna prodanih uređaja tijekom blagdanskog kvartala 2013. godine.

Izraženo u dolarima, evo koliko Apple zarađuje na prodaji pojedinih proizvoda:

  • iPhone - 32,49 milijarde dolara
  • iPad - 11,46 milijarde dolara
  • Mac - 6,39 milijarde dolara
  • iPod - 973 milijuna dolara
  • iTunes, softver i usluge - 4,39 milijarde dolara
  • Dodatna oprema - 1,86 milijarde dolara

Osim iPoda, prodaja svih ovih proizvoda zaslužna je za Appleov briljantan kvartal.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.