Kineski tehnološki giganti u borbi za južnoazijskim ecommerce tržištem vrijednim 53 milijarde dolara

Kineski tehnološki giganti u borbi za južnoazijskim ecommerce tržištem vrijednim 53 milijarde dolara

Foto: DepositPhotos

Južnoistočna Azija postaje prava poslastica za sve one koji se bave e-trgovinom jer do 2023. godine trebala bi generirati čak 53 milijarde američkih dolara. Upravo zato se Kina iznimno trudi osvojiti to tržište i to se vidi po angažmanu kompanija kao Alibaba, Baidu, Didi, JD.com i Tencent, koje sve redom agresivno investiraju u njega.

Prošle je godine e-trgovina na jugoistočnom azijskom tržištu vrijedila 19 milijardi dolara pa je jasno zašto se velikani iz Kine toliko trude stići na njega. Unutar četiri godine će se utrostručiti njegova vrijednost. Odnosno, svake godine će se do 2023. bilježiti rast od 23 posto. Najviše, očekivano, donosti će najveća zemlja regije - Indonezija. Riječ je o 41 posto kompletne vrijednosti ili u ovom trenutku 7,6 milijardi dolara.

No, iznimne prihode donosit će i Filipini, a ujedno će i najbrže rasti, čak 30,4 posto na godišnjoj razini. Ali, značajna su i tržišta zemalja kao Singapur, koji je prikupio 58 posto investicija, što je najviše. Zatim, slijede Malezija, Tajland i Vijetnam. A bit će još i jača nakon ulaganja od osam milijardi dolara, koliko su investirale kineske kompanije specijalizirane za e-trgovinu.

Također, ako se detaljnije sagleda situacija, nije čudno što e-trgovina u jugoistočnoj Aziji donosi i donosit će toliko novca. Naime, kompletna trgovina u ovom trenutku vrijedi čak 590 milijardi dolara, a to je iznimna prilika jer sve što se nudi "fizički", može se ponuditi i online. Uostalom, Alibaba to potvrđuje, kao i ostali kineski velikani, kroz cijelu godinu. Najviše na Dan samaca, kad se tijekom 24 sata zaradi blizu 30 milijardi dolara od online trgovine.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države, odnosno, njihove kompanije, više se koncentriraju na Indiju nego jugoistočnu Aziju. Amazon i Walmart sve su prisutniji u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, ali polako ispipavaju teren u jugoistočnoj Aziji i sigurno neće proći previše vremena prije nego se uključe i na to plodno tržište.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.