Kineski tehnološki giganti u borbi za južnoazijskim ecommerce tržištem vrijednim 53 milijarde dolara

Kineski tehnološki giganti u borbi za južnoazijskim ecommerce tržištem vrijednim 53 milijarde dolara

Foto: DepositPhotos

Južnoistočna Azija postaje prava poslastica za sve one koji se bave e-trgovinom jer do 2023. godine trebala bi generirati čak 53 milijarde američkih dolara. Upravo zato se Kina iznimno trudi osvojiti to tržište i to se vidi po angažmanu kompanija kao Alibaba, Baidu, Didi, JD.com i Tencent, koje sve redom agresivno investiraju u njega.

Prošle je godine e-trgovina na jugoistočnom azijskom tržištu vrijedila 19 milijardi dolara pa je jasno zašto se velikani iz Kine toliko trude stići na njega. Unutar četiri godine će se utrostručiti njegova vrijednost. Odnosno, svake godine će se do 2023. bilježiti rast od 23 posto. Najviše, očekivano, donosti će najveća zemlja regije - Indonezija. Riječ je o 41 posto kompletne vrijednosti ili u ovom trenutku 7,6 milijardi dolara.

No, iznimne prihode donosit će i Filipini, a ujedno će i najbrže rasti, čak 30,4 posto na godišnjoj razini. Ali, značajna su i tržišta zemalja kao Singapur, koji je prikupio 58 posto investicija, što je najviše. Zatim, slijede Malezija, Tajland i Vijetnam. A bit će još i jača nakon ulaganja od osam milijardi dolara, koliko su investirale kineske kompanije specijalizirane za e-trgovinu.

Također, ako se detaljnije sagleda situacija, nije čudno što e-trgovina u jugoistočnoj Aziji donosi i donosit će toliko novca. Naime, kompletna trgovina u ovom trenutku vrijedi čak 590 milijardi dolara, a to je iznimna prilika jer sve što se nudi "fizički", može se ponuditi i online. Uostalom, Alibaba to potvrđuje, kao i ostali kineski velikani, kroz cijelu godinu. Najviše na Dan samaca, kad se tijekom 24 sata zaradi blizu 30 milijardi dolara od online trgovine.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države, odnosno, njihove kompanije, više se koncentriraju na Indiju nego jugoistočnu Aziju. Amazon i Walmart sve su prisutniji u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, ali polako ispipavaju teren u jugoistočnoj Aziji i sigurno neće proći previše vremena prije nego se uključe i na to plodno tržište.

Još iz kategorije

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

17.01.2019. komentiraj

Sredinom prošlog mjeseca otvorena je mogućnost novog povlačenja novca iz EU fondova za novootvorene male, mikro i srednje tvrtke gdje se ukupno iznos penje na 150 milijuna kuna za sve tvrtke, dok je maksimalni iznos potpore 1,4 milijuna kuna po tvrtki. Radi se o trajno otvorenom natječaju, odnosno o natječaju doks e novac ne potroši.

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

17.01.2019. komentiraj

Baš kad je PC tržište pronašlo put prema oporavku, zbio se trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država te se situacija ponovno okrenula u negativnom smjeru, što potvrđuju istraživanja provedena od strane IDC-a i Gartnera.

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

16.01.2019. komentiraj

Njemačka banka N26, mobilna banka kako ju mnogi nazivaju, ostvarila je novu rundu financiranja u D seriji investicijskog ciklusa s novih 300 milijuna dolara i time dostigla tržišnu kapitalizaciju veću od 2,7 milijardi dolara. N26 kao banka koja ima samo mobilnu aplikaciju dosad je imala 500 milijuna dolara investicija. Ovu posljednju investiciju predvodili su Venture Partners i GIC, kao i postojeći investitoru. Među njima su Tencent, Allianz X, Valar Ventures, Peter Thiel, Li Ka-Shing's Horizons Ventures, Earlybird Venture Capital, Redalpine Ventures i Greyhound Capital.