Kineski tehnološki giganti u borbi za južnoazijskim ecommerce tržištem vrijednim 53 milijarde dolara

Kineski tehnološki giganti u borbi za južnoazijskim ecommerce tržištem vrijednim 53 milijarde dolara

Foto: DepositPhotos

Južnoistočna Azija postaje prava poslastica za sve one koji se bave e-trgovinom jer do 2023. godine trebala bi generirati čak 53 milijarde američkih dolara. Upravo zato se Kina iznimno trudi osvojiti to tržište i to se vidi po angažmanu kompanija kao Alibaba, Baidu, Didi, JD.com i Tencent, koje sve redom agresivno investiraju u njega.

Prošle je godine e-trgovina na jugoistočnom azijskom tržištu vrijedila 19 milijardi dolara pa je jasno zašto se velikani iz Kine toliko trude stići na njega. Unutar četiri godine će se utrostručiti njegova vrijednost. Odnosno, svake godine će se do 2023. bilježiti rast od 23 posto. Najviše, očekivano, donosti će najveća zemlja regije - Indonezija. Riječ je o 41 posto kompletne vrijednosti ili u ovom trenutku 7,6 milijardi dolara.

No, iznimne prihode donosit će i Filipini, a ujedno će i najbrže rasti, čak 30,4 posto na godišnjoj razini. Ali, značajna su i tržišta zemalja kao Singapur, koji je prikupio 58 posto investicija, što je najviše. Zatim, slijede Malezija, Tajland i Vijetnam. A bit će još i jača nakon ulaganja od osam milijardi dolara, koliko su investirale kineske kompanije specijalizirane za e-trgovinu.

Također, ako se detaljnije sagleda situacija, nije čudno što e-trgovina u jugoistočnoj Aziji donosi i donosit će toliko novca. Naime, kompletna trgovina u ovom trenutku vrijedi čak 590 milijardi dolara, a to je iznimna prilika jer sve što se nudi "fizički", može se ponuditi i online. Uostalom, Alibaba to potvrđuje, kao i ostali kineski velikani, kroz cijelu godinu. Najviše na Dan samaca, kad se tijekom 24 sata zaradi blizu 30 milijardi dolara od online trgovine.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države, odnosno, njihove kompanije, više se koncentriraju na Indiju nego jugoistočnu Aziju. Amazon i Walmart sve su prisutniji u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, ali polako ispipavaju teren u jugoistočnoj Aziji i sigurno neće proći previše vremena prije nego se uključe i na to plodno tržište.

Još iz kategorije

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

18.06.2019. komentiraj

Trgovinski rat se nastavlja, Huawei je i dalje u problemima, a sada je njih priznao i osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei koji očekuje da će američke sankcije u iduće dvije godine smanjiti prihode za oko 30 milijardi dolara. Dokaz je to da on zapravo ne očekuje da bi sankcije mogle samo tako nestati ili prestati.

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

17.06.2019. komentiraj

Direktorica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević predstavila je poslovne rezultate i najznačajnija ostvarenja u 2018. godini te strategiju razvoja poslovanja u 2019. godini, na Glavnoj skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Jedna od ključnih odluka jest i potvrđivanje odluka da se dividenda u iznosu od 70,6 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Dividenda će se isplatiti 12. srpnja 2019. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 19. lipnja 2019. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Datum od kojega će se trgovati dionicom Društva bez prava na isplatu dividende je 18. lipnja 2019. godine (ex date).

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.