Kineski Foxconn putem IPO prikupio 4,3 milijarde dolara

Kineski Foxconn putem IPO prikupio 4,3 milijarde dolara

Foto: Wikipedia

Kineski Foxconn Industrial Internet Co. putem inicijalne javne ponude (IPO) na domaćem tržištu prikupio 4,3 milijarde američkih dolara i investitori mogu zadovoljno trljati ruke jer sav se novac ulaže u nove projekte, koji bi trebali donijeti dodatne prihode, a samim time i zaradu onima koji su uložili novac u kompaniju.

Konkretnije, podružnica Hon Hai Precision Industry Co., zadužena za proizvodnju iPhonea i Amazonovih tableta, bit će zadužena za osam novih projekata. S obzirom na dosadašnji uspjeh, teško je ne vjerovati da će ih biti još te da će sav uloženi novac na kraju biti isplaćen višestruko. Jer, osnivač te podružnice Terry Gou dosad je donosio sjajne poslovne odluke pa zato i jest milijarder, ima partnerstva s Appleom i Amazonom...

Nije ni to sve, uspio je dobiti potrebne dozvole za napraviti tvornicu zaduženu za proizvodnju zaslona - i to u Sjedinjenim Američkim Državama! Vrijedna je deset milijardi dolara, a osobno joj je zeleno svjetlo dao američki predsjednik Donald Trump.

A to je samo jedna od Foxconnovih podružnica, kao i tek jedan od mnogih dijelova poslovanja. Jer, ta kompanija radi industrijske internetske platforme, podatkovne centre, bavi se cloud računalstvom i uslugama, komunikacijama, rješenjima za Internet stvari (IoT) i mobilne mreže pete generacije (5G), umjetnu inteligenciju (AI) te na kraju, inteligentna rješenja za proizvodnju većih kapaciteta.

Na temelju svega toga, Foxconn je ostvario 56,35 milijardi dolara prihoda u 2017. godini, a neto profit iznosio je 2,53 milijarde dolara. Uostalom, zbog tih poslovnih rezultata nije bilo teško prikupiti 4,3 milijarde dolara potrebnih za daljnja ulaganja. Također, ako to ne bude dovoljno, Foxconn napominje da će projekte podupirati dizanjem bankovnog zajma. Prema tome se vidi koliko je bitno uspjeti s tih osam misterioznih projekata...

Još iz kategorije

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

21.08.2018. komentiraj

Facebook je prije četiri godine za ukupne 22 milijardi američkih dolara preuzeo WhatsApp i obećao da neće dirati u politiku koju su postavili prethodni vlasnici. Dakle, aplikacija je ostala besplatna i potpuno slobodna od oglasa bilo kakvog tipa, ali naravno da su se u Facebooku trudili pronaći način kako monetizirati bogatu mu akviziciju.

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

19.08.2018. komentiraj

Nastavljamo s analizom domaćeg ICT tržišta i završavamo s računalnim tržištem, a sve prema podacima koje je prikupila tvrtka Bisnode i portal Poslovna.hr. I ovog puta želimo još jednom napomenuti kako je analiza domaćeg ICT tržišta rađena prema važećoj nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to prema nekoliko skupina u koje smo podijelili tvrtke-. Znači prema NKD-ovima u softverski segment dolaze tvrtke kojima je NKD 62.01, 62.02, 62.03,  62.09, 63.11. Inače ovo je segment koji još nismo analizirali i to krećemo danas nakon što u sektoru IT/računala proanaliziramo najveće prosječne neto plaće u tvrtkama u IT segmentu kojem pripadaju sljedeći NKD-ovi 26.20. 58.21, 58.29, 95.11.

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

18.08.2018. komentiraj

Možda smo nekima dosadni s brojkama i s pojedinačnim analizama pojedinog segmenta ICT tržišta prema ključnim pokazateljima koje je prikupio Bisnode i portal Poslovna.hr ali podaci u nekim segmentima mogu biti vrlo zanimljiv.