Kickstarter dosad prikupio 5,4 milijarde dolara investicija, od toga u 2020. 875 milijuna

Kickstarter dosad prikupio 5,4 milijarde dolara investicija, od toga u 2020. 875 milijuna

Foto: Antonio Jularić

Kickstarter je ovu godinu završio iznimno uspješno, a kao šlag na kraju objavljeno je da se kroz investicije prikupilo 5,4 milijardi američkih dolara. I to sve zaključno s krajem studenoga, što znači da bi do kraja godine moglo biti još podosta milijuna više “na računu”.

Ta platforma za prikupljanje novca projektima u nastanku ili onima koji se žele širiti u nekom drugom i originalnijem smjeru, uspjela je kroz godinu dana ostvariti projekte vrijedne 875 milijuna dolara. Samim time, ostaje jedna od najvećih platformi ovog tipa na svijetu.

Također, kroz posljednjih pet godina su se investicije utrostručile i samim time se pokazalo iznimno uspješnim napraviti zaokret u smjeru kreativnih projekata. Pritom se misli na razna područja, od craft piva, glazbe, računala, softvera svih vrsta i raznih tehnoloških inovacija. Za svakog se može ponešto naći, a da biste uspjeli, morate biti uistinu originalni.

Tako nešto donijelo je Kickstarteru popularnost. I vidi se da ona raste kroz godine u godinu već temeljem financiranja projekata na toj platformi. U srpnju 2012. ukupno je prikupljeno 276 milijuna dolara, u ožujku 2014. milijarda dolara, a u siječnju 2016. stiglo se već do 2,1 milijarde. Samo tri godine kasnije stiglo se do četiri milijarde i sad je ta platforma na 5,4 milijarde. Dakle, u pet godina utrostručena su financiranja.

Treba znati da najveći broj kampanji prikuplja svote od tisuću do 99.000 dolara, ali njih 385 uspjelo je prikupiti minimalno milijun dolara. Igre su pritom najunosnije, ove godine su prikupile 1,44 milijardi dolara, dizajn je na 1,24 milijarde, tehnologija, film i video na milijardu, odnosno 479,2 milijuna i 254,9 milijuna. Ples je na na posljednjem mjestu s 14,99 milijuna dolara.

Najuspješniji projekti su oni koji se vežu za glazbu, njih 31.660. Sve u svemu, Kickstarter i dalje je jedno od glavnih mjesta kojima se treba okrenuti ukoliko imate nešto originalno i trebate ne samo novac već i "opipavanje bila potencijalnih mušterija".

Još iz kategorije

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

02.03.2021.

Nigdje Europska komisija nije propisala da veliki dio sredstava mora otići u javni sektor, dok se privatni mora zadovoljiti mrvicama. Odbor za EU fondove UGP-a, stoga, poziva Vladu RH da dogovori s Europskom komisijom značajno veći udio namijenjen za poduzetnike.

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

01.03.2021.

Dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju Dejan Donev, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci. Pod njegovim vodstvom, Erste banka će u jednom sektoru objediniti cjelokupno digitalno poslovanje banke i članica grupe. Osim iznimno uspješne aplikacije KEKS Pay, koja je u posljednjih godinu dana udvostručila broj korisnika na gotovo 180 tisuća, riječ je i o novoj digitalnoj platformi George koja je prošle godine predstavljena na hrvatskom tržištu, a otada se kontinuirano nadograđuje. U prva četiri mjeseca od predstavljanja, George je aktiviralo više od 125.000 korisnika, a očekuje se da će do kraja 2024. godine imati oko pola milijuna korisnika u Hrvatskoj.

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

01.03.2021.

Citrix je kroz istraživanje provedeno nad tisuću zaposlenih Britanaca otkrio da bi 75 posto njih pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu.