Kako sigurno i uspješno poslovati i u vrijeme visokog rizika

Kako sigurno i uspješno poslovati i u vrijeme visokog rizika

Foto: DepositPhotos

Tvrtke su se navikle već više od desetljeća poslovati u okruženju s relativno niskim rizikom. Sada se zbog globalnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa povećao rizik, koji je naročito izražen u sektorima turizma, ugostiteljstva i ostalih djelatnosti u kojima je nužan direktni kontakt s klijentima. Kakve promjene to donosi za gospodarstvo? S kim je sigurno poslovati? Kako klijentima poručiti da smo tvrtka vrijedna povjerenja? Analitička istraživanja tvrtke Bisnode potvrđuju da je certifikat bonitetne izvrsnosti pokazatelj povjerenja i stabilnosti određene tvrtke, što je naročito važno u kriznim vremenima. Kod bonitetno izvrsnih tvrtki postoji veća vjerojatnost da će uspješno nastaviti poslovanje i nakon završetka pandemije.

Bonitetne ocjene i dostupna arhiva financijskih podataka i događaja najbolja su moguća pomoć u ocjenjivanju spremnosti tvrtki na trenutne uvjete te pokazuju u kakvom financijskom stanju pojedina tvrtka ulazi u gospodarsku krizu koju je pokrenula epidemija. Od najčešće korištenih bonitetnih ocjena koje Bisnode izračunava, najveću prediktivnu vrijednost imaju Dinamička ocjena i Failure score – to su dinamičke kategorije koje se i u kriznom vremenu svakodnevno izračunavaju na temelju svih raspoloživih podataka koje dobivamo od naših primarnih izvora. Tvrtke s nižim bonitetnim ocjenama izloženije su riziku koji donosi gospodarska kriza i zato više ovise o eventualnoj državnoj pomoći. Kod tvrtki s višim bonitetnim ocjenama postoji veća vjerojatnost da će uspješno nastaviti gospodarsku aktivnost i nakon završetka epidemije.

„Prema našem istraživanju u Hrvatskoj je na početku 2020. godine bilo 14,2 % bonitetno izvrsnih tvrtki. Tvrtke s velikom poslovnom stabilnošću, niskom zaduženošću i kontinuiranom otplatom kredita imaju dobre šanse preživjeti i u ovim izvanrednim uvjetima“, rekla je Katarina Raičević, voditeljica korporativne i SME prodaje za jugoistočnu Europu u Bisnodeu.

Podaci za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju pokazuju koliko je tvrtki izbrisano u razdoblju od 13. 3. 2020. do 9. 4. 2020. i koliko je njih ispunjavalo uvjete za dobivanje certifikata izvrsnosti. Utvrdili smo da je u Hrvatskoj u lošem mjesecu od izbrisanih subjekata bilo samo 1,28 % onih koji su ostvarili bonitetnu izvrsnost. I u Sloveniji bilo je samo 1,28 % onih koji su imali uvjete za certifikat, dok je u Srbiji njihov udio 0,69 %. To znači da 99 % svih izbrisanih tvrtki nije imalo uvjete za dobivanje certifikata bonitetne izvrsnosti. S obzirom na minimalan udio izbrisanih tvrtki koje su ostvarivale uvjete za certifikat bonitetne izvrsnosti, možemo zaključiti da je on jako kvalitetan pokazatelj prije brisanja.

U međunarodnom okruženju certificiranje je ustaljena praksa kojom tvrtke dodatno učvršćuju svoj ugled i grade povjerenje. U Hrvatskoj grupa Bisnode ima višegodišnju tradiciju dodjeljivanja certifikata bonitetne izvrsnosti koji predstavljaju uglednu putovnicu tvrtke. Certifikatom se iskazuje natprosječna kvaliteta poslovanja tvrtke, što podrazumijeva veću učinkovitost i profitabilnost i manji rizik u poslovanju s takvom tvrtkom. Bonitetnu ocjenu izvrsnosti imaju samo najbolje tvrtke koje zadovoljavaju najviše standarde poslovanja i u duljem su se vremenskom razdoblju pokazale kao pouzdani partner. Pa tko ne bi želio surađivati s takvom tvrtkom? U doba krize dobiveni certifikat može vam osigurati nove partnere, a s njim istovremeno učvršćujete ugled kod postojećih klijenata i partnera te u široj poslovnoj javnosti.

U razdoblju gospodarskih i financijskih kriza tvrtke postaju jako oprezne u pogledu svojih poslovnih partnera. Povećava se svijest o važnosti provjere poslovnih partnera kako bi se izbjegli potencijalni rizici. Ako imate pristup točnim i ažuriranim podacima iz cijelog svijeta, možete donositi bolje odluke i stvarati profit izbjegavajući nesigurnost i kreditne gubitke te štedeći vrijeme i novac. Bisnode nadzor nad financijskim i ostalim rizicima omogućuje vam da se upoznate s aktualnim događajima i promjenama, a pomoću bonitetne ocjene i preporučenog kreditnog limita možete odmah odlučiti želite li od kupca zahtijevati avansno plaćanje i kada odrediti limit ili povećati iznos kredita. Procjena boniteta kod poslovnih partnera temelj je ozbiljnog poslovanja. Preporučuje se provjeriti poslovne partnere još prije početka suradnje i pratiti ih tijekom cijelog razdoblja partnerstva.

„Tvrtke moraju brzo reagirati na trenutnu situaciju. Naša je zadaća da ih u tome podržimo i da im osiguramo prave smjernice koje tvrtkama omogućuju da se usude međusobno poslovati. Pametnim podacima pomažemo tvrtkama u svakodnevnom poslovanju, praćenju novih i postojećih klijenata, prepoznavanju prijevara i razumijevanju i traženju potencijalnih kupaca. Tvrtkama toplo preporučujemo da prije svakog poslovnog kontakta prikupe što više vjerodostojnih informacija o drugoj strani“, savjetuje Katarina Raičević.

I u vrijeme povećanog rizika moguće je uspješno i sigurno poslovati. Ne smijemo zaboraviti da je svrha bonitetnih ocjena i prediktivne analitike stvoriti povjerenje i olakšati poslovanje. Certifikatom bonitetne izvrsnosti dokazujete da ste ugledna tvrtka vrijedna povjerenja, a pomoću ažurnih kvalitetnih podataka pobrinut ćete se da poslujete sa što manje rizika.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.