Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

Foto: DepositPhotos

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.

Konkretnije, kad se napravi presjek dnevnih tiskovina, korisnici su podijeljeni podosta ravnomjerno. One besplatne čita njih 31 posto, one koji se plaćaju po volji kupca (eng., freemium) konzumira njih 33 posto, kao što ih 33 posto plaća određenu svotu novca za čitanje. Tvrđi pretplatnički odnos ima njih tri posto.

Kad smo kod tjednika, mjesečnika i specijaliziranih magazina, tad se prema besplatnima okreće njih 48 posto, freemium je na 33 posto, određeno plaćanje je na 14 posto i tvrđi pretplatnički odnos zanima tek pet posto korisnika. Kod televizije je sto posto za potpuno besplatan pristup sadržaju, no to zato što ne postoje konkretni podaci za ostale oblike pristupa sadržaju.

Digitalni mediji su ipak najbolji pokazatelj situacije jer 94 posto korisnika se zanima za besplatan pristup, njih tri posto za freemium i tri posto za konkretniji pretplatnički odnos.

Još iz kategorije

Hoće li se Huawei i Honor morati odreći svojih Kirin čipova zbog sankcija SAD-a?

Hoće li se Huawei i Honor morati odreći svojih Kirin čipova zbog sankcija SAD-a?

02.06.2020. komentiraj

Huawei bi se uskoro mogao naći u još većim problemima zbog američkih sankcija no što se mislilo jer postoji mogućnost da ostane bez svojih Kirin procesorskih čipova! Bio bi to udarac ne samo za Huawei modele pametnih telefona, već i za modele njegove podružnice - Honor.

U svibnju ugovoreno 178,8 milijuna kuna IT javnih nabava

U svibnju ugovoreno 178,8 milijuna kuna IT javnih nabava

02.06.2020. komentiraj

Najnoviji podaci Tenderi.hr pokazuju kako je u svibnju ove godine ugovoreno 178,761 milijuna kuna vrijednih javnih nabava, što je 1.79 posto manje od procijenjenih 182,019 milijuna kuna koliko je bilo predviđeno za tendere koji su ugovoreni u svibnju ove godine.

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!