Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

Foto: DepositPhotos

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.

Konkretnije, kad se napravi presjek dnevnih tiskovina, korisnici su podijeljeni podosta ravnomjerno. One besplatne čita njih 31 posto, one koji se plaćaju po volji kupca (eng., freemium) konzumira njih 33 posto, kao što ih 33 posto plaća određenu svotu novca za čitanje. Tvrđi pretplatnički odnos ima njih tri posto.

Kad smo kod tjednika, mjesečnika i specijaliziranih magazina, tad se prema besplatnima okreće njih 48 posto, freemium je na 33 posto, određeno plaćanje je na 14 posto i tvrđi pretplatnički odnos zanima tek pet posto korisnika. Kod televizije je sto posto za potpuno besplatan pristup sadržaju, no to zato što ne postoje konkretni podaci za ostale oblike pristupa sadržaju.

Digitalni mediji su ipak najbolji pokazatelj situacije jer 94 posto korisnika se zanima za besplatan pristup, njih tri posto za freemium i tri posto za konkretniji pretplatnički odnos.

Još iz kategorije

Njemačka donijela zakon koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta

Njemačka donijela zakon koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta

13.12.2019. komentiraj

Njemački parlament donio je zakon koji će bankama u Njemačkoj omogućiti prodaju i pohranu kriptovaluta poput bitcoina. Značajna je to odluka na području regulacije digitalnih valuta jer će vjerojatno imati izniman međunarodni utjecaj, što je potrebno u trenucima nepovjerenja, ali i borbe “tradicionalnih” financijskih institucija protiv noviteta koje donosi jedan decentralizirani sustav.

Krenule nove Combisove stipendije

Krenule nove Combisove stipendije

12.12.2019. komentiraj

ICT kompanija Combis dodijelila je nove stipendije studentima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Combis već niz godina podržava mlade IT talente želeći im omogućiti što više konkretnih ICT znanja i prilika. 'Combis radi na zahtjevnim i zanimljivim projektima u području mrežnih tehnologija, a poznat je i po dobroj atmosferi i timskom duhu. Ponosan sam što nam studenti rado dolaze, s užitkom ali i naporno rade te aktivno sudjeluju u projektima. I na kraju, a možda i najvažnije - nakon stipendiranja, ostaju u našem timu', komentirao je Domagoj Pehar, direktor Sektora IP komunikacija i sigurnosti u Combisu.

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

11.12.2019. komentiraj

Jon Peddie Research u posljednjem je istraživanju pokazao da Nvidia vraća dominaciju nad AMD-om, koju je posljednjih nekoliko kvartala izgubila. Konkretno, u pretposljednjem ove godine imala je udio od 72,92 posto, dok je AMD na preostalih 27,08 posto. Naravno, to se tiče grafičkih kartica.