Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

Foto: DepositPhotos

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.

Konkretnije, kad se napravi presjek dnevnih tiskovina, korisnici su podijeljeni podosta ravnomjerno. One besplatne čita njih 31 posto, one koji se plaćaju po volji kupca (eng., freemium) konzumira njih 33 posto, kao što ih 33 posto plaća određenu svotu novca za čitanje. Tvrđi pretplatnički odnos ima njih tri posto.

Kad smo kod tjednika, mjesečnika i specijaliziranih magazina, tad se prema besplatnima okreće njih 48 posto, freemium je na 33 posto, određeno plaćanje je na 14 posto i tvrđi pretplatnički odnos zanima tek pet posto korisnika. Kod televizije je sto posto za potpuno besplatan pristup sadržaju, no to zato što ne postoje konkretni podaci za ostale oblike pristupa sadržaju.

Digitalni mediji su ipak najbolji pokazatelj situacije jer 94 posto korisnika se zanima za besplatan pristup, njih tri posto za freemium i tri posto za konkretniji pretplatnički odnos.

Još iz kategorije

Ericsson nastavio rast

Ericsson nastavio rast

25.01.2020. komentiraj

Prema financijskim pokazateljima Ericsson je zabilježio rast prodaje na 6,3 milijarde eura što kada se prodaja prilagodi za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

24.01.2020. komentiraj

Intel posljednjih godinu do dvije muku muči na tržištu kojim je nekad dominirao jer AMD ubire svoj udio gdje god stigne, pa tako i među gamerima koji u povećoj mjeri izabiru upravo njegove proizvode. Konkretno, 41 posto PC gamera okrenulo se AMD-u i stigao je trenutak da se Intel zabrine.

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.