Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

Foto: DepositPhotos

Južna Koreja izmijenila je Zakon o poslovanju telekomunikacijama, koji se u javnosti percipira kao napad na Google jer upravo zbog te tehnološke kompanije, ali i Applea, u konačnici je nastao. Skraćeni naziv mu je “Zakon protiv Googlea”.

Cilj mu je spriječiti te dvije kompanije da na svojim trgovinama aplikacijama Google Play Store i App Store naplaćuju naknadu za transakcije koje developeri ostvaruju kroz same aplikacije, a ne na samoj platformi.

Ujedno, Korejsko povjerenstvo za pravednu trgovinu (KFT) kaznilo je Google zbog zlouporabe dominantne tržišne pozicije sa 176,6 milijuna američkih dolara, sve zbog navedenog oganičenja konkurentnosti na tržištu mobilnih operativnih sustava.

Konkretnije, proizvođači nisu mogli opremiti pametne telefone prilagođenim verzijama Androida (fork) pa je Google na taj način učvrstio ionako dominantnu poziciju na tržištu. Regulator je dodatno obrazložio da Google namjerno potkopava prednosti koje uživaju potrošači.

U konačnici, Google sad više ne smije tjerati proizvođače da potpisuju ugovore koji bih ih onemogućili postaviti izmijenjene verzije Android operativnog sustava.

Dakle, Alphabet, Googleova matična kompanija, sad ima dva velika problema u Južnoj Koreji. No ti problemi postaju trend jer se svijet ubrzano mijenja, upravo zahvaljujući kompanijama kao Google, Apple, Facebook, Microsoft, Amazon... koje nisu znale postaviti granice u poslovanju i želji za ostvarenjem veće zarade iz godine u godinu.

Kad neće sami, moraju drugi za njih. Stoga, monopol na tržištu operativnih sustava se prekida, kao i praksa naplaćivanja naknada za transakcije koje se provode unutar aplikacija. Barem će biti tako u Južnoj Koreji... A vrlo vjerojatno i u ostalim razvijenijim zemljama, koje muku muče s bilijunskim kompanijama i njihovim kontroverznim načinom poslovanja.

Još iz kategorije

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

20.10.2021.

Pretplatnici na MaaS (Mobility-as-a-Service) generirat će 53 milijardi američkih dolara za poslužitelje platformi tog tipa do 2027., navodi Juniper Research. U ovoj godini generirat će se, prema prognozi, 5,3 milijarde dolara.

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

19.10.2021.

Vlasnik M SAN Grupe i KING ICT-a Stipo Matić, dogovorio je preuzimanje tvrtke Omega software, kako sami tvrde prepoznali su je kao tvrtku koja ima znanje, kapacitete, iskustvo i tržišnu prepoznatljivost te se savršeno uklapa u strateške planove ekspanzije na internacionalna tržišta, upotpunjava naš široki  portfolio proizvoda, usluga i rješenja u domenama energetske učinkovitosti, industrije 4.0 i zelene ekonomije te digitalne transformacije najzahtjevnijih poslovnih subjekata.

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

19.10.2021.

Za 12 mjeseci, zaključno s 30. lipnja 2021., PwC-ova društva na svjetskoj razini imala su bruto prihod od 45 milijardi američkih dolara - 2,0 posto više u lokalnoj valuti i 4,9 posto u američkim dolarima. Nakon što je rast veći dio godine bio bez pomaka, značajno se ubrzao između travnja i lipnja, za 18,1 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.