Jednostavno iznajmljivanje brodova – Zizoo prepoznali investitori

Jednostavno iznajmljivanje brodova – Zizoo prepoznali investitori

Procedura iznajmljivanja čarter brodova bilo da je riječ o jedrilicima ili motornim brodovima nije nimalo jednostavna stoga se ekipa iz Zizooa odlučila to promijeniti. Ovaj startup osnovan je 2014. godine kada su Anna Baničević, Bečanka crnogorskog porijekla, s partnerima iz Hrvatske Sinanom Mašovićem i Ivanom Miletićem dečkima s Kvatrića iz Zagreba te partnerom iz Španjolske Benitom del Valle, prepoznali veliki potencijal industrije za iznajmljivanje plovila.

Danas su sa sjedištem u Berlinu, imaju 35 zaposlenika te uz ured u Beču planira ponovo otvoriti ured u Zagrebu, odakle je firma počela. Svojim  inovativnim pristupom tvrtka Zizoo unijela je revoluciju u turistički sektor omogućujući jednostavnu rezervaciju više od 11.000 brodova različitih kategorija u 30 zemalja na 500 lokacija, tvrdi jedan od osnivača Sinan Mašović.

Tijekom 2016. godine niz europskih i američkih investitora, među kojima su se našli Axel Springer Digital Ventures, Mairdumont Ventures, Russmedia te Sam Shank, osnivač i izvršni direktor uspješnog američkog putničkog start-up-a zvanog Hoteltonight, kao i austrijski državni VC fond AWS Gründerfonds, investirao je ukupno 1,7 milijuna eura u Zizoo.

Tvrtka je prošli mjesec zatvorila novu rundu financiranja te je od osnutka postigla gotovo četiri milijuna eura investicija, a trenutno se prvenstveno usmjerava na daljnje unaprjeđenje proizvoda i ubrzanje stope rasta. Usporedbe radi, lani je Zizoo ostvario prosječni mjesečni rast rezervacija od 35 posto. Do 2020. na ciljnom tržištu plan Zizooa je ostvariti godišnji prihod od 450 milijuna eura na svim tržištima, s ponosom isitiče Mašović.

Neka od omiljenih plovila uključuju  Lagoon 450 katamaran, koji se može u Šibeniku unajmiti na tjedan dana za 630 eura, pojašnjava Mašović.

Prosječna grupa korisnika Zizoo platforme iznajmljuje jedrilicu od 12 do 15 metara po cijeni od 3.000 eura za 7 dana u sezoni - što bi iznosilo 55 eura po osobi dnevno.

Najveće Zizoovo destinacijsko tržište je Hrvatska, dok najveći broj korisnika njihovih usluga dolazi iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije i sve više SAD-a. U Zizoou iznimno važnim smatraju  daljnje razvijanje odnosa sa čarterima jer su oni ključ Zizoovog uspjeha. Osim toga cilj im jer kao platformi kako dodatno mogu olakšati posao i donijeti rast.

Tu su glavne dvije stvari – produljivanje sezone, jer vremenski uvjeti to dopuštaju te stimulacija kraćih najmova za više cijene, jer to otvara ogromno novo tržište klijenata koji prvi puta žele iskusiti odmor na brodu. Zizoou je cilj da njihovi klijenti tijekom bookiranja na Zizoo platformi imaju preglednost i jednostavnost, što znači da će dalje graditi infrastrukturu za transfere putnika, usluge provisioninga, ali i digitalnih vodiča za njihov odmor na brodu.

Zizoo ima razne ideje kako to ostvariti, koristeći 'best-practices' iz drugih turističkih sektora, poput 'loungeva' za goste do digitalnog check-ina i social aplikacije za korisnike. Hrvatska će kao tržište tu igrati ključnu ulogu jer će na njoj testirati nove usluge prije nego što ih puste na druga tržišta. Kako bi to ostvarili potrebna im je veća prisutnost u Hrvatskoj što do sada nije bilo jednostavno, međutim kako im se 'jezgra' infrastrukture razvila, ideja je da client-management, ali i dio developmenta, baziraju u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj najčešće brodove unajmljuju ljudi u rasponu od 35 do 55 godina, međutim sve više mladih (20-35) unajmljuje brodove. Tome je tako jer odmor na brodu predstavlja cjenovno i doživljajno interesantnu alternativu gužvanju na plaži i odsjedanja u hotelu. Također, najam brodova je 'cool' i drugačiji provod, jako fokusiran na društveni angažman i slobodu uz vrlo unikatan ugođaj – što je vrlo zanimljivo današnjim 'millenial' generacijama. Ovo bi, prema Zizoou moglo vrlo skoro postati glavni segment.

Još iz kategorije

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

18.10.2019. komentiraj

„SAD je vodeća svjetska ekonomska sila i najveći globalni uvoznik. Njihov BDP je u 2018. godini premašio 21 bilijun dolara. U usporedbi s tim, vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s Amerikom koja je prošle godine iznosila 620 milijuna dolara je doslovno kap u moru. Dobra stvar je da od tih 620 milijuna preko 400 otpada na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine nam je izvoz u Ameriku porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nisu to velike brojke ukupno, ali pozitivan trend svakako veseli“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na seminaru America Made Easy koji je HGK organizirala u suradnji s Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj (AmCham) i Avitus grupom. Naglasio je da su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa SAD-a i Hrvatske – vizni režim i dvostruko oporezivanje.