SPONZORIRANO

Javna nabava u IT sektoru

Javna nabava u IT sektoru

U današnjem digitalnom dobu, informatika igra ključnu ulogu u svijetu poslovanja. Za IT tvrtke, pronalaženje novih poslovnih prilika i optimizacija strategije nadmetanja može biti ključno za uspjeh, a sudjelovanje na javnim natječajima može pružiti reputacijsku prednost i priznanje tvrtkama, stvarajući dodatnu vrijednost u očima potencijalnih klijenata.

Prema podacima tvrtke Tenderi.hr, u 2023. godini u Hrvatskoj je objavljeno 2.778 natječaja za sektor informacijskih tehnologija, dok se brojka javnih natječaja za ovaj sektor u regiji i EU penje i do 32.688.

Kako iskoristiti javnu nabavu u IT sektoru

Da biste uspješno iskoristili poslovne prilike javne nabave u IT sektoru, važno je imati dobro razumijevanje procesa javnih natječaja i zakonskih okvira koji ih reguliraju.

Prvo, tvrtke trebaju pratiti objave javnih natječaja kako bi ostale informirane o raspoloživim prilikama.

Također je važno temeljito proučiti uvjete i zahtjeve natječaja kako bi se adekvatno pripremili i predali kvalitetnu ponudu.

Suradnja s iskusnim stručnjacima za javnu nabavu može također biti korisna, jer oni mogu pružiti stručno savjetovanje i podršku u procesu prijavljivanja.

Javna nabava često predstavlja veliku priliku za IT tvrtke da dobiju vrijedne ugovore i ostvare rast. Kako bi maksimizirale svoje šanse za uspjeh, mnoge tvrtke koriste usluge koje im pomažu pratiti i dobiti uvid u natječaje koji su objavljeni u njihovom sektoru.

Usluge koje vam mogu pomoći u javnoj nabavi

Na tržištu postoje razne tvrtke koje se bave praćenjem i prikupljanjem tendera za vas. Jedna od tih tvrtki je Tenderi.hr, vodeća platforma koja pojednostavljuje i olakšava tvrtkama da prate, pregledavaju i sudjeluju u postupcima javne nabave. Ondje možete pronaći ažurirane informacije o otvorenim natječajima koji su relevantni isključivo za vaše područje poslovanja te vam tako znatno olakšavaju proces javne nabave.

Jedna od korisnih usluga tvrtke Tenderi.hr koju pruža značajnu podršku IT tvrtkama u procesu javne nabave je usluga Informacije o konkurenciji i tržištu. Usluga omogućuje trenutačan pristup strukturiranim podacima o tržištu, naručiteljima i izvođačima. S pomoću nje možete dobiti uvid u najuspješnije konkurente u suradnji s određenim naručiteljem, pratiti navike naručitelja u promjeni dobavljača ili u postojanju preferiranog partnera, analizirati konkurentske strategije, kao i procijeniti učestalost i uspješnost sudjelovanja na natječajima, te istražiti pristupne strategije koje obuhvaćaju cjenovnu konkurentnost ili fokusiranost na visoku kvalitetu proizvoda i usluga.

Još jedna korisna usluga s pomoću koje možete donositi najbolje odluke o nadmetanju je praćenje i predviđanje budućih natječaja. Na temelju podataka o prethodnim ugovorima, ova usluga korisnicima omogućuje da saznaju koje će ugovore naručitelji raspisati u sljedećim mjesecima, što  omogućava tvrtkama da započnu s pripremama, marketinškim aktivnostima i prilagode svoje poslovne planove kako bi poboljšale šanse za dobivanje ugovora.

Ulaganje u usluge koje olakšavaju praćenje i sudjelovanje u javnim natječajima može biti ključno za uspjeh IT tvrtki. Pružatelji usluga poput onih koje nude Tenderi.hr mogu pružiti neophodne informacije i alate za praćenje natječaja, omogućujući tvrtkama da identificiraju nove poslovne prilike i ostvare rast. Kroz pažljivo planiranje, suradnju sa stručnjacima za javnu nabavu te korištenje naprednih alata za praćenje i analizu tržišta, IT tvrtke mogu maksimizirati svoje šanse za uspjeh u javnoj nabavi. Sposobnost prilagodbe i inovacije ključne su za ostvarivanje konkurentske prednosti u dinamičnom okruženju javne nabave, stoga je važno kontinuirano ulagati u razvoj strategija i resursa kako bi se ostvarili uspješni rezultati.