Japanski internet giganti masovno prestaju s rudarenjem kriptovaluta

Japanski internet giganti masovno prestaju s rudarenjem kriptovaluta

Foto: DepositPhotos

Bitcoin nezaustavljivo gubi vrijednost i trenutno se nalazi na 3751 američkih dolara, zbog čega pati i kompletno tržište izgrađeno na njemu. Od većih i manjih rudara, mjenjačnica, e-trgovina... Kina je osjetila udarac, a sad se on događa i u Japanu jer mnoge velike korporacije povlače prisutnost na tržištu kriptovaluta.

Naime, ta dalekoistočna zemlja bila je prisno uključena u investicije koje se tiču kriptovaluta i posebno bitcoina, ali s obzirom da su izgubile značajan novac, povlače se. Što je iznimno tužna situacija jer očito je prognoza takva da bitcoin neće doživjeti oporavak pa nema smisla biti strpljiv već treba povući ono što se još uvijek može povući.

Primjerice, maloprodajni lanac GMO odlučio je prekinuti veze s kriptovalutama, bilo kroz prodaju i kupnju, bilo kroz mjenjačnice. U priopćenju za javnost navedeno je da to više nije profitabilno pa druge mogućnosti ne postoje. Identično je napravio i div na području online trgovine DMM. Potpuno se povlači iz industrije vezane za rudarenje kriptovaluta "jer je jasno da više ne može poslovati s plusom". To nije dobra vijest, jasno je da će tržište sad nastaviti svoj pad.

Ipak, najteže je u Kini, gdje zbog preniskog "hash ratea" uloženo nikako ne može biti vraćeno, što znači da se u ovoj situaciji posluje s minusom. Dakle, vrijeme je okrenuti se nekim drugim potencijalno profitabilnim aktivnostima. I pritom pomno pratiti što se događa na tržištu kriptovaluta jer kad dođe do ovolikog smirivanja i pada, realno je za očekivati postupno vraćanje na staro, ali uz više opreza. Jer, uvelike na dušu sve ovo ide i onima koji su širili neosnovani optimizam.

Stoga, ako dođe do oporavka kriptovaluta, ne treba se zanositi optimističnim prognozama i umjesto njih treba biti oprezan, ne srljati i prije svega biti strpljiv. Drugačije ne ide...

Još iz kategorije

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

22.05.2019. komentiraj

Salesforce se suočio s jednim od najvećih prekida rada nakon prisilnog “gašenja” povećeg dijela infrastrukture 17. svibnja. Glavni razlog za taj prekid rada bila je promjena načinjena od strane kompanija, a koja se odnosila na proizvodni proces i pristupne podatke diljem organizacija.

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

21.05.2019. komentiraj

Konzultantska tvrtka Vetturelli provela je istraživanje među najvećim hrvatskim kompanijama kako bi ispitala stavove upravljačkih struktura o organizacijskoj agilnosti te u kojoj su fazi procesa prilagodbe kompanija za digitalno doba. U njemu je sudjelovalo 30 kompanija, odnosno članova uprava, direktora ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija.

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

21.05.2019. komentiraj

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.