Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Foto: DepositPhotos

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.

Prema rezultatima istraživanja koje je provela revizorsko-konzultantska kuća EY, u protekloj godini je na razini Europe provedeno ukupno 6.356 investicijskih projekata, što je nakon 2017. godine najviše u zadnjih 19 godina, otkako se istraživanje provodi. Kao ključni razlog pada interesa istraživanje European Attractiveness Survey ističe Brexit.

Velika Britanija i Njemačka, dvije najsnažnije i najpoželjnije zemlje za ulaganje, na koje se odnosi trećina ukupnih ulaganja, također su zabilježile pad interesa investitora. U odnosu na prethodnu godinu ulaganja u te zemlje smanjena su za 13 posto.

Unatoč padu Velika Britanija i dalje je na prvom mjestu s ukupno 1.054 izravna strana ulaganja. Njemačka je s ukupno 973 ulaganja pala s drugog na treće mjesto, a preskočila ju je Francuska s 1.027 ulaganja. Njemačka autoindustrija, jedna od tradicionalno najsnažnijih gospodarskih grana, u protekloj je godini zabilježila pad proizvodnje od sedam posto.

Kao ključni razlozi navode se povećana zabrinutost stranih ulagača zbog Brexita, carinske tarife Sjedinjenih Američkih Država i pad potražnje na kineskom tržištu. Trend pada interesa za ulaganje nije zaobišao ni Francusku. Dok je u 2017. bilježila rast ulaganja od 31 posto, lani je rast iznosio tek jedan posto. No, i uz minimalan porast, u Francuskoj je od svih europskih zemalja pokrenuto najviše investicijskih projekata usmjerenih na istraživanje i razvoj (144) i proizvodnju (339).

U ostalim zemljama zapadne, središnje i istočne Europe strana ulaganja predstavljaju osnovni pokretač proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta. Među prvih deset prema interesu za ulaganja nalaze se Španjolska, Belgija, Poljska, Turska i Irska. Od ostalih zemalja ističe se Italija, koja se nalazi na 14. mjestu s ukupno 103 ulaganja te bilježi najveći godišnji porast od čak 63 posto.

Unatoč smanjenom interesu stranih ulagača, tehnološki sektor i dalje bilježi rast. Prema istraživanju, broj investicijskih projekata porastao je na rekordnih 1.227, što je porast od četiri posto u odnosnu na godinu ranije. Rast je uglavnom vođen američkim tvrtkama, koje su prošle godine činile 37 posto ukupnih ulaganja u tehnološke projekte. U Hrvatskoj je u 2018. godini uloženo u sedam takvih projekata što je rast u odnosu na prethodnu godinu.

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.