Italija kaznila Google, mora platiti 102 milijuna eura zbog povlaštenog tretmana Google Mapsa

Italija kaznila Google, mora platiti 102 milijuna eura zbog povlaštenog tretmana Google Mapsa

Foto: DepositPhotos

Talijanski regulator ICA kaznio je Google sa 102 milijuna eura zbog povlaštenog tretmana Google Mapsa u odnosu na aplikacije drugih proizvođača. Sličnu praksu tehnološki gigant provodio je i na Android pametnim telefonima, a u ovom slučaju nastavio i na Android Auto, koji se koristi u automobilima.

Naime, Google u trenucima kad želi uspostaviti dominaciju na tržištu jednostavno iskoristi alate koje ima pa isključi konkurenciju iz utrke. Obzirom da nudi platformu koja se koristi u većini modernih automobila, a ujedno se može povezati i putem pametnog telefona na automobile koji je nemaju integriranu, jednostavno može i utjecati na konkurentnost onoga što se na njoj nalazi.

Jasno, Google Maps glavna je aplikacija na Android Auto jer služi za navigaciju i oko nje se apsolutno sve "vrti". Nadalje, ona služi i kao prostor za oglašavanje, kao platforma za praćenje navika korisnika i prikupljanje vrijednih podataka o njima.

I, naravno, u Googleu su svjesni da kazna ovog tipa mora stići prije ili kasnije, ali ona je beznačajna u odnosu na dobitak. Korisnike se navikne na Googleov proizvod i kroz godine se ostvare enormni prihodi, od kojih se lako plati kazna.

Samo, u ovom slučaju s Italijom stvarno je apsurdno na što se Google odlučio. Nije uvrstio aplikaciju energetske tvrtke Enel u uslugu Android Auto, koja korisnicima omogućuje traženje stanica za punjenje električnih automobila, rezervaciju termina i plaćanje i time je prekršio propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Apsurd je tim veći što Maps nudi isključivo traženje stanica za punjenje, ne i ostale podatke. Zato bi Enel imao prednost, da nije onemogućen.

Očekivano, u Googleu se ne slažu s odlukom i razmatraju daljnje pravne korake. Ili, u prijevodu, žele još malo dobiti na vremenu kako bi poboljšali Maps i pridobili još korisnika uz sebe.

Još iz kategorije

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.