IT profesionalci traže više automatizacije i bolje alate za izvještavanje

IT profesionalci traže više automatizacije i bolje alate za izvještavanje

Foto: Fotolia

Informatičke tehnologije (IT) konstantno pate od manjka ljudi jer je posla sve više, ali organizacije nastavljaju štedjeti na tom segmentu poslovanja pa zaposlenici osjećaju sve veći teret, a ujedno i sve sporiji rast plaća, pa čak i njihove rezove.

Sve to u opsežnom izvještaju donosi BigPanda, a njegove zaključke postavlja zahvaljujući praćenju 1300 IT profesionalaca u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su svjesni svih problema u svom poslu te se nadaju da će oni koji mogu promijeniti negativnosti što prije reagirati i olakšati im svakodnevicu. Ili će nastaviti mijenjati radna mjesta...

Konkretno, više od polovice ispitanih smatra da će im se količina posla povećati u naredne dvije godine, a uz to ih 56 posto smatra da će proračun za IT sektor u njihovim organizacijama ostati na identičnoj razini kao što je trenutno. Samim time, iako će tehnologija dodatno napredovati i digitalizacija dosegnuti nove vrhunce, ulaganja će ostati ista. Ako se to dogodi, zaposleni će imati osjetno više posla pa će biti i osjetno nezadovoljniji. Iako su već sad poprilično nezadovoljni.

Ono što ih najviše muči jesu konstantne promjene u kodu i infrastrukturi zbog migracije u cloud. Samo taj dio posla oduzima im mnogo vremena, ali stvari ne idu na bolje, sve im je teže. Da bude i gore, IT sektori nemaju adekvatne alate za obavljanje posla jer je novca jednostavno premalo. Pa tako čak trećina ispitanih tvrdi da i dalje koristi Excel tablice za izvještaje o poslovanju dok njih 40 posto koristi generičke alate za prijavu onoga što su radili ili će raditi. Njih 20 posto pak nema nikakve alate za prijavu onoga što rade, a njih 40 posto se snalazi samostalno.

Velika većina smatra da bi im automatizacija riješila probleme, ali 75 posto ih tvrdi da je u ovom trenutku implementacija neizvediva zbog nedostataka u infrastrukturi i postojećim alatima. Samim time, da bi im se olakšalo posao, bilo bi potrebno ulagati u stvaranje temelja, a potom u automatizaciju, što je također nemoguće po mišljenju više od polovice ispitanih IT profesionalaca...

Još iz kategorije

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

14.10.2019. komentiraj

Razgovori s Nikolom Dujmovićem, suosnivačem Spana, uvijek imaju sasvim neku drugačiju notu od one koji imate s klasičnim IT direktorom i vlasnikom odnosno suvlasnikom neke IT tvrtke, o predstavnicima stranih tvrtki da i ne govorimo koji s e uvijek drže korporativnih strogih i gotovo pa uvijek uštogljenih pravila.

Hrvatska napredovala u konkurentnosti

Hrvatska napredovala u konkurentnosti

13.10.2019. komentiraj

Konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, mjerena Globalnim indeksom konkurentnosti koji izrađuje i objavljuje Svjetski gospodarski forum, ocijenjena je 63. pozicijom od 141 zemlje. Iako je time napredovala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu, ostala je najlošije ocijenjena članica EU. Druga najlošije ocijenjena članica, Grčka, bila je za četiri mjesta bolja od Hrvatske, a najlošije ocijenjene članice iz tzv. nove Europe, Rumunjska i Bugarska, bile su za 12 (Rumunjska), odnosno 14 (Bugarska) mjesta bolje od Hrvatske. Poboljšanjem ranga Hrvatske smanjilo se njezino zaostajanje za ostalim članicama EU u odnosu na prošlu godinu kada je druga najlošija članica Grčka bila bolja za 11 mjesta.

VMware nastavlja rast na hrvatskom tržištu

VMware nastavlja rast na hrvatskom tržištu

12.10.2019. komentiraj

Digitalizacija i digitalna transformacija danas su riječi koje upotrebljavaju svi od političara do gospodarstvenika, analitičara i novinara, no iza svega stoji spoj transformacije poslovanja potaknut ICT tehnologijama. Upravo zbog toga nametnuo se i razgovor s Ivom Sladoljevim, senior regional manager za Srednju Europu u VMwareu koji govori o trenutno stanju na tržištu, ali i planovima u narednom razdoblju.