IT potrošnja nastavlja sa snažnim rastom

IT potrošnja nastavlja sa snažnim rastom

Foto: DepositPhotos

Prema prognozi koju daje Gartner, do 2019. godine može se očekivati IT potrošnja od čak 3,8 bilijuna američkih dolara na globalnoj razini, što je za 3,2 posto bolji rezultat no u ovoj godini.

Najsnažniji rast može se očekivati iz područja poslovnog softvera, clouda i digitalne transformacije. Konkretnije, slijedi zaokret prema XaaS (Everything as a Service) od strane većih kompanija i organizacija, što će svakako biti pokretačka snaga u industriji.

Konkretnije, pod Xaas spadaju Saas (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) i IaaS (Infrastructure as a Service), a okreću im se kompanije kao Microsoft, Google, Amazon, Hewlett & Packard... što dovoljno govori koliko su korisne, odnosno, kolika će biti potražnja za njima. Uostalom, Gartnerove brojke potvrđuju da upravo takav trend pospješuje IT potrošnju na globalnoj razini.

U brojkama, najbolje stoji SaaS, kojem se za 2019. prognozira rast potrošnje za 8,3 posto, digitalnoj transformaciji rast potrošnje od 4,7 posto i na cloud će se trošiti 1,6 posto više nego u ovoj godini. Također, ne treba zanemariti ni činjenicu da je poslovna klima sve bolja na globalnoj razini i da bi dogodine zbog toga IT potrošnja trebala zabilježiti ovako dobre rezultate. Ali, nije sve baš tako divno i krasno, prodaja servera past će jedan do tri posto u sljedećih pet godina.

S druge strane, pozitivno je što zbog optimizacije potrošnje IT usluge sigurno nastavljaju rast narednih nekoliko godina, a ono što posebno raduje jest prodaja PC računala, tableta i pametnih telefona. Oni će u 2019. godini prema prognozi Gartnera porasti za 2,4 posto, ponajviše jer raste potražnja za poslovnim PC računalima.

Takva pozitivna situacija nastavit će se i u 2020. godini zbog nastavka ciklusa nadogradnje na Windows 10 operativni sustav. No, treba znati i da će PC tržište biti ponešto unazađeno zbog Intel CPU nestašice...

Još iz kategorije

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

15.02.2019. komentiraj

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. siječnja 2019. godine, bila su blokirana 18 854 poslovna subjekta, što je za 108 ili za 0,6 % manje u odnosu na prosinac 2018.  Ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosio je 6,59 milijardi kn, što je za 320,85 milijuna kn (4,6 %) manje u odnosu na prosinac prošle godine.

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

13.02.2019. komentiraj

Tehnološka industrija prema prognozi bi trebala rasti četiri posto u ovoj godini i dosegnuti pet bilijuna američkih dolara, s tim da postoji mogućnost da rast dosegne i 6,4 posto, ali i svega 1,5 posto, stoji u izvješću CompTIA. Razlog moguće negativnije prognoze leži u činjenici da je na globalnoj razini moguće usporavanje ekonomskog rasta općenito pa bi svaka industrija mogla patiti.