IT potrošnja nastavlja sa snažnim rastom

IT potrošnja nastavlja sa snažnim rastom

Foto: DepositPhotos

Prema prognozi koju daje Gartner, do 2019. godine može se očekivati IT potrošnja od čak 3,8 bilijuna američkih dolara na globalnoj razini, što je za 3,2 posto bolji rezultat no u ovoj godini.

Najsnažniji rast može se očekivati iz područja poslovnog softvera, clouda i digitalne transformacije. Konkretnije, slijedi zaokret prema XaaS (Everything as a Service) od strane većih kompanija i organizacija, što će svakako biti pokretačka snaga u industriji.

Konkretnije, pod Xaas spadaju Saas (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) i IaaS (Infrastructure as a Service), a okreću im se kompanije kao Microsoft, Google, Amazon, Hewlett & Packard... što dovoljno govori koliko su korisne, odnosno, kolika će biti potražnja za njima. Uostalom, Gartnerove brojke potvrđuju da upravo takav trend pospješuje IT potrošnju na globalnoj razini.

U brojkama, najbolje stoji SaaS, kojem se za 2019. prognozira rast potrošnje za 8,3 posto, digitalnoj transformaciji rast potrošnje od 4,7 posto i na cloud će se trošiti 1,6 posto više nego u ovoj godini. Također, ne treba zanemariti ni činjenicu da je poslovna klima sve bolja na globalnoj razini i da bi dogodine zbog toga IT potrošnja trebala zabilježiti ovako dobre rezultate. Ali, nije sve baš tako divno i krasno, prodaja servera past će jedan do tri posto u sljedećih pet godina.

S druge strane, pozitivno je što zbog optimizacije potrošnje IT usluge sigurno nastavljaju rast narednih nekoliko godina, a ono što posebno raduje jest prodaja PC računala, tableta i pametnih telefona. Oni će u 2019. godini prema prognozi Gartnera porasti za 2,4 posto, ponajviše jer raste potražnja za poslovnim PC računalima.

Takva pozitivna situacija nastavit će se i u 2020. godini zbog nastavka ciklusa nadogradnje na Windows 10 operativni sustav. No, treba znati i da će PC tržište biti ponešto unazađeno zbog Intel CPU nestašice...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.