IT potrošnja nastavlja sa snažnim rastom

IT potrošnja nastavlja sa snažnim rastom

Foto: DepositPhotos

Prema prognozi koju daje Gartner, do 2019. godine može se očekivati IT potrošnja od čak 3,8 bilijuna američkih dolara na globalnoj razini, što je za 3,2 posto bolji rezultat no u ovoj godini.

Najsnažniji rast može se očekivati iz područja poslovnog softvera, clouda i digitalne transformacije. Konkretnije, slijedi zaokret prema XaaS (Everything as a Service) od strane većih kompanija i organizacija, što će svakako biti pokretačka snaga u industriji.

Konkretnije, pod Xaas spadaju Saas (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) i IaaS (Infrastructure as a Service), a okreću im se kompanije kao Microsoft, Google, Amazon, Hewlett & Packard... što dovoljno govori koliko su korisne, odnosno, kolika će biti potražnja za njima. Uostalom, Gartnerove brojke potvrđuju da upravo takav trend pospješuje IT potrošnju na globalnoj razini.

U brojkama, najbolje stoji SaaS, kojem se za 2019. prognozira rast potrošnje za 8,3 posto, digitalnoj transformaciji rast potrošnje od 4,7 posto i na cloud će se trošiti 1,6 posto više nego u ovoj godini. Također, ne treba zanemariti ni činjenicu da je poslovna klima sve bolja na globalnoj razini i da bi dogodine zbog toga IT potrošnja trebala zabilježiti ovako dobre rezultate. Ali, nije sve baš tako divno i krasno, prodaja servera past će jedan do tri posto u sljedećih pet godina.

S druge strane, pozitivno je što zbog optimizacije potrošnje IT usluge sigurno nastavljaju rast narednih nekoliko godina, a ono što posebno raduje jest prodaja PC računala, tableta i pametnih telefona. Oni će u 2019. godini prema prognozi Gartnera porasti za 2,4 posto, ponajviše jer raste potražnja za poslovnim PC računalima.

Takva pozitivna situacija nastavit će se i u 2020. godini zbog nastavka ciklusa nadogradnje na Windows 10 operativni sustav. No, treba znati i da će PC tržište biti ponešto unazađeno zbog Intel CPU nestašice...

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

19.08.2019. komentiraj

Lenovo Group objavio je rast prihoda grupe u prvom kvartalu financijske godine 2019/20220, dosegnuvši prihod od 12,5 milijardi američkih dolara što predstavlja rast osam uzastopnih kvartala. Na godišnjoj razini, prihod prije oporezivanja se više nego udvostručio s porastom od 127 milijuna američkih dolara, dosegnuvši 240 milijuna američkih dolara.

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.