Istraživanje i inovacije iznimno važni za EU

Istraživanje i inovacije iznimno važni za EU

Foto: DepositPhotos

Komisija je donijela komunikaciju o svojem globalnom pristupu u području istraživanja i inovacija, strategiji Europe za međunarodnu suradnju u svijetu koji se mijenja. EU time nastoji preuzeti vodeću ulogu u podupiranju međunarodnih partnerstava u području istraživanja i inovacija te pronaći inovativna rješenja koja će omogućiti zelena, digitalna i zdrava društva.

Za istraživanja potrebna je suradnja najboljih umova iz cijeloga svijeta. Za EU to je strateški prioritet. Međunarodna suradnja u području istraživanja i inovacija odvija se u izmijenjenom globalnom okruženju u kojem su geopolitičke napetosti sve veće, a ljudska prava i temeljne vrijednosti dovode se u pitanje. Kao odgovor na to EU nastoji biti uzor promicanjem multilateralizama, otvorenosti i reciprociteta u svojoj suradnji s ostatkom svijeta. EU će olakšavati globalne odgovore na globalne izazove, kao što su klimatske promjene ili pandemije, poštujući međunarodna pravila i temeljne vrijednosti EU-a i jačajući svoju otvorenu stratešku autonomiju.

Globalni pristup u području istraživanja i inovacija potvrđuje predanost Europe razini globalne otvorenosti potrebnoj da bi se poticala izvrsnost, udruživali resursi radi postizanja napretka u znanosti te razvijali dinamični inovacijski ekosustavi. Imajući u vidu taj cilj, EU će surađivati s međunarodnim partnerima kako bismo izgradili zajedničko shvaćanje temeljnih načela i vrijednosti u području istraživanja i inovacija kao što su akademska sloboda, rodna ravnopravnost, istraživačka etika, otvorena znanost i oblikovanje politika na temelju činjenica.

Ta nova strategija temelji se na dva glavna cilja koja su međusobno u ravnoteži. Prvi je cilj istraživačko i inovacijsko okruženje koje se temelji na pravilima i vrijednostima, pri čemu je otvorenost zadana postavka, kako bi se istraživačima i inovatorima iz cijelog svijeta pomoglo da surađuju u multilateralnim partnerstvima i pronađu rješenja za globalne izazove. Drugi cilj je osigurati reciprocitet i jednake uvjete za sve sudionike u međunarodnoj suradnji u području istraživanja i inovacija. Osim toga, globalni odgovor EU-a u borbi protiv pandemije koronavirusa, među ostalim putem multilateralnih platformi i projekata u okviru programa Obzor 2020., pokazao je kako udruživanjem snaga možemo maksimalno povećati pristup znanstvenim spoznajama i međunarodnim vrijednosnim lancima.

Da bi se ti ciljevi ostvarili, EU će započeti nekoliko aktivnosti. Na primjer, kako bi pomogao da se ubrza održiv i uključiv razvoj u zemljama s niskim i srednjim dohotkom podupirat će znanstvenike i njihove organizacije, među ostalim putem ambiciozne „Inicijative za Afriku” u okviru programa Obzor Europa, kako bi se pojačala suradnja s afričkim zemljama. Komisija također namjerava predstaviti smjernice za postupanje u slučaju vanjskog uplitanja usmjerenog na istraživačke organizacije i visokoškolske ustanove u EU-u. Te će smjernice biti potpora organizacijama u EU-u u očuvanju akademske slobode, integriteta i institucionalne autonomije.

Ključni instrument za provedbu ove strategije bit će program Obzor Europa, sljedeći okvirni program EU-a za istraživanja i inovacije za razdoblje 2021. – 2027. Radi zaštite strateške imovine, interesa, autonomije ili sigurnosti EU-a moguće je u izuzetnim, uvijek propisno obrazloženim slučajevima ograničiti sudjelovanje u mjerama u okviru programa, pri čemu program u cjelini ostaje otvoren. Pridruživanje trećih zemalja programu Obzor Europa pružit će dodatne mogućnosti za sudjelovanje u programu, pri čemu će uvjeti biti općenito isti kao i za države članice.

Bliska koordinacija i suradnja između EU-a i njegovih država članica bit će od ključne važnosti za uspješnu provedbu ove strategije. Komisija će promicati inicijative osmišljene prema modelu zajedničkog pristupa pod nazivom „Tim Europa”, u kojem se udružuju napori EU-a, država članica i europskih financijskih institucija. Sinergija s drugim programima EU-a, kao što je Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju – globalna Europa, bit će važan element tog pristupa.

Godine 2012. objavljena je Komunikacija Komisije kojom je utvrđena strategija za međunarodnu suradnju u području istraživanja i inovacija. To su bile smjernice za odnose EU-a s trećim zemljama u području znanosti i tehnologije te osnova za međunarodnu dimenziju programa Obzor 2020. Međunarodna je suradnja tijekom posljednje tri godine programa Obzor 2020. znatno pojačana putem „vodećih inicijativa u međunarodnoj suradnji”, uključujući više od trideset ambicioznih inicijativa za suradnju s nekoliko trećih zemalja i regija, kao što su Afrika, Kanada, Japan, Južna Koreja, Kina, Indija i druge.

Gotovo deset godina kasnije, novi globalni pristup u području istraživanja i inovacija zamijenio je prethodnu strategiju kako bi se odgovorilo na današnji znatno promijenjen globalni kontekst i međunarodnu suradnju EU-a uskladilo s njegovim aktualnim prioritetima.

Još iz kategorije

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.