Isporuke PC-a i u trećem kvartalu bilježe pad

Isporuke PC-a i u trećem kvartalu bilježe pad

Foto: Ilustracija

Tržište osobnih računala nastavlja s negativnim trendovima. Prema preliminarnim rezultatima dviju velikih analitičkih kuća, Gartnera i IDC-a, taj je segment ponovno bio u minusu, ali zbog očito velikih razlika u načinu izračuna tih dviju kuća teško je točno reći koliki je realan pad broja isporučenih uređaja.

Tako Gartner navodi da je ukupno isporučeno 67 milijuna stolnih i prijenosnih računala te radnih stanica uz godišnji pad od 3,6 posto, dok IDC navodi prodaju 67,2 milijuna uređaja, ali uz značajno manji pad od 0,5 posto pa taj podatak iznose kao argument stabilizaciji tržišta. Ono što je nepobitno jest činjenica da je broj isporuka u padu već pune tri godine.

Iz Gartnera navode kako je na dijelu ključnih tržišta vidljiva stabilizacija. Konkretno, u regijama EMEA (Europa, bliski istok i Afrika), Japan i Latinska Amerika bilježe se stabilni rezultati. Ipak, na ukupan je rezultat najviše utjecalo američko tržište koje bilježi pad na godišnjoj razini od čak 10 posto. IDC kao tržišta koja su imala bolju izvedbu od prosjeka ističe Japan i Latinsku Ameriku, ali i Kanadu.

Kada su u pitanju proizvođači, obje analitičke kuće imaju jednak raspored prva tri. Tako je izvjesno da je najbolje u proteklom kvartalu poslovao HP koji je isporučio 14,6 (Gartner), odnosno 15,3 (IDC) milijuna uređaja. Na drugom mjestu je Lenovo za kojeg Gartner navodi podatak o godišnjem padu od 1,5 posto, dok IDC bilježi njihov rast broja isporuka za zanemarivih 0,1 posto. Dell je na obje ljestvice treći s 14,7, odnosno 16,1 posto od ukupnog broja isporučenih PC-a u tromjesečju.

Prema preliminarnim rezultatima Gartnera, na četvrtom mjestu sa 7,3 posto nalazi se Asus, dok je Apple peti s udjelom od 6,9 posto. IDC, pak, svrstava Apple na četvrtu poziciju sa 7,3 posto, a Asus je peti sa 6,2 posto. Unatoč osjetnim razlikama u načinu računanja broja isporučenih računala, u podacima obje analitičke kuće vidljivo je da se tržište sužava, odnosno da pet najjačih proizvođača uvjerljivo dominira s više od 70 posto udjela. Tako kod Gartnera na sve ostale proizvođače koji se nalaze ispod petog mjesta otpada 27,5 posto, a kod IDC-a 26 posto. Najveći dobitnik u ovom kvartalu svakako je HP koji bilježi godišnji rast od 4,4 (Gartner), odnosno 6 posto na godišnjoj razini.

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.