IoT će i ove godine rasti preko 15 posto, a na njega će se potrošiti preko 745 milijardi dolara

IoT će i ove godine rasti preko 15 posto, a na njega će se potrošiti preko 745 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) u ovoj će godini doživjeti osjetan rast na godišnjoj razini i iznosit će 15,4 posto, uz potrošnju od 745 milijardi američkih dolara na svjetskoj razini, navodi IDC u svom posljednjem izvještaju.

Od toga će samo proizvodnja i prijevoz donijeti 268 milijardi dolara, inače dvije najveće industrije po pitanju potrošnje na IoT. Uz njih, komunalije po pitanju potrošnje biti na 61 milijardi dolara. Također, komercijalni dio tržišta donijet će 108 milijardi dolara, što ga čini drugim najvećim segmentom u industriji.

Naime, u samo godinu do dvije doći će do velikih promjena na tržištu i tehnološki napredak doseći će nove razine, ponajviše zahvaljujući mobilnoj mreži pete generacije (5G) i Internetu stvari (IoT), na koje kao da svijet nije spreman s obzirom na mnoštvo nepoznanica, ponajprije po pitanju sigurnosti. No, zasigurno će sve te nepoznanice biti riješene na vrijeme jer inače ne bi došlo do ovako optimističnih prognoza.

Također, treba znati i da će do 2020. godine na mreži biti oko 20 milijardi "pametnih" uređaja i netko to sve treba kontrolirati tako da djeluju baš kako treba, da budu korisni, da ljudi kojima služe ne budu u nikakvoj opasnosti od raznih cyber napada, ali i da se mreža ne ruši svako malo jer standardi ne postoje i uređaji različitih proizvođača nisu međusobno kompatibilni.

Dok se to ne dogodi postavljat će se brojna pitanja, ali itekako utemeljena jer ako imamo spojene sve kućanske aparate i automobil na jednom mjestu, tad je dovoljno jedno "probijanje" da bi netko imao kontrolu na našom svakodnevicom. I zasad ne treba za tako nešto neki veliki um. Stoga, nadajmo se da će netko vrlo brzo ponuditi neku sigurnost kako bi se steklo povjerenje i IoT krenuo žestoko prema naprijed. Uz ulaganja će se to i postići, a ona u ovoj mjeri svakako još nisu dovoljna.

Ipak, te malo crnije detalje treba ostaviti po strani i radovati se pametnim vozilima, pametnim gradovima, pametnim domovima i cijelom nizu poboljšanja koja stižu zahvaljujući IoT. Uostalom, da nije tako, ne bi potrošnja bila toliko dobra, odnosno, ne bi se prognoziralo da će biti za četiri godine toliko bolja.

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.