IoT će i ove godine rasti preko 15 posto, a na njega će se potrošiti preko 745 milijardi dolara

IoT će i ove godine rasti preko 15 posto, a na njega će se potrošiti preko 745 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) u ovoj će godini doživjeti osjetan rast na godišnjoj razini i iznosit će 15,4 posto, uz potrošnju od 745 milijardi američkih dolara na svjetskoj razini, navodi IDC u svom posljednjem izvještaju.

Od toga će samo proizvodnja i prijevoz donijeti 268 milijardi dolara, inače dvije najveće industrije po pitanju potrošnje na IoT. Uz njih, komunalije po pitanju potrošnje biti na 61 milijardi dolara. Također, komercijalni dio tržišta donijet će 108 milijardi dolara, što ga čini drugim najvećim segmentom u industriji.

Naime, u samo godinu do dvije doći će do velikih promjena na tržištu i tehnološki napredak doseći će nove razine, ponajviše zahvaljujući mobilnoj mreži pete generacije (5G) i Internetu stvari (IoT), na koje kao da svijet nije spreman s obzirom na mnoštvo nepoznanica, ponajprije po pitanju sigurnosti. No, zasigurno će sve te nepoznanice biti riješene na vrijeme jer inače ne bi došlo do ovako optimističnih prognoza.

Također, treba znati i da će do 2020. godine na mreži biti oko 20 milijardi "pametnih" uređaja i netko to sve treba kontrolirati tako da djeluju baš kako treba, da budu korisni, da ljudi kojima služe ne budu u nikakvoj opasnosti od raznih cyber napada, ali i da se mreža ne ruši svako malo jer standardi ne postoje i uređaji različitih proizvođača nisu međusobno kompatibilni.

Dok se to ne dogodi postavljat će se brojna pitanja, ali itekako utemeljena jer ako imamo spojene sve kućanske aparate i automobil na jednom mjestu, tad je dovoljno jedno "probijanje" da bi netko imao kontrolu na našom svakodnevicom. I zasad ne treba za tako nešto neki veliki um. Stoga, nadajmo se da će netko vrlo brzo ponuditi neku sigurnost kako bi se steklo povjerenje i IoT krenuo žestoko prema naprijed. Uz ulaganja će se to i postići, a ona u ovoj mjeri svakako još nisu dovoljna.

Ipak, te malo crnije detalje treba ostaviti po strani i radovati se pametnim vozilima, pametnim gradovima, pametnim domovima i cijelom nizu poboljšanja koja stižu zahvaljujući IoT. Uostalom, da nije tako, ne bi potrošnja bila toliko dobra, odnosno, ne bi se prognoziralo da će biti za četiri godine toliko bolja.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.