Investitori se sedmu godinu okupljaju na sajmu Rexpo

Investitori se sedmu godinu okupljaju na sajmu Rexpo

Sedmu godinu zaredom, 27. i 28. studenog, održat će se međunarodni sajam investicijskih projekata Rexpo. Ove godine će sajam okupiti investitore, gospodarstvenike, projektante, arhitekte, developere, izvođače, investicijske fondove, bankare, predstavnike ministarstava, gradonačelnike te sve one koji svoj interes pronalaze u infrastrukturnim projektima od privatnog ili javnog značaja. Stručnjaci će raspravljati o investicijskoj klimi u Hrvatskoj i onome o čemu se u sektoru u posljednje vrijeme najviše priča – dolasku kineskih graditeljskih tvrtki na tlo Europske unije.

Na centralnom panelu sajma „Balkan Silk Road – je li Pelješki most prvi prodor kineskih graditeljskih tvrtki u EU?“ kao govornik nastupit će prvi čovjek Hrvatskih cesta, predsjednik uprave Josip Škorić. Kako su Hrvatske ceste najveći investitor u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj, a u njihovim se rukama nalazi niz strateških projekata poput Pelješkog mosta, nedavno dovršenog mosta Čiovo, planirane ceste D-403 od čvora Škurinje do luke Rijeka i graničnog mosta preko Save u Gradišci, bit će zanimljivo čuti na koji će način teći sprovođenje u djelo projekta teškog skoro 3 milijarde kuna. Kineskoj kompaniji „China Road and Bridge Corporation“ Pelješki most prvi je projekt u Hrvatskoj, a kvaliteta njegove izvedbe ovisit će o tome kako će Kinezi dalje nastupati u Europi. Uz Škorića će na panelu govoriti i Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e, asocijacije između Kine i jugoistočne Europe te Aleksandar Žurić, predsjednik uprave iz tvrtke Monteput. Upravo će Žurić donijeti svježe dojmove iz Crne Gore po pitanju 41,5 kilometara dugačke prve crnogorske autoceste, koju bi sljedeće godine u život trebala dovesti ista kineska tvrtka koja gradi Pelješki most, a koja iza sebe ima 15-ak sagrađenih najdužih mostova na svijetu i svi se nalaze u Kini.

Iako se Hrvatska percipira kao zemlja visokog turističkog potencijala, na panelu pod pokroviteljstvom tvrtke Colliers International bit će govora o istinskom zanimanju investitora za hrvatsko tržište. U vidu zaoštravanja monetarne politike američke centralne banke, postupnog usporavanja rasta euro zone, Brexita i mnogih drugih izazova u ekonomskom okruženju, kroz prezentaciju „Rast, ali po umjerenijim stopama“ Signalitics će prikazati izglede rasta Hrvatske i ostalih regionalnih ekonomija.

Nakon povijesnog uspjeha hrvatske reprezentacije na svjetskome nogometnom prvenstvu 2018., ove će se godine REXPO dotaknuti i „Investicijskih potencijala sportske infrastrukture“ –može li sportska infrastruktura biti isplativa te na koji bi način trebalo napraviti masterplan sportske infrastrukture u Hrvatskoj? Dobri primjeri domaćih investicija u sportsku infrastrukturu su budući osječki nogometni stadion, o čemu će govoriti suvlasnik i predsjednik NK Osijeka, Ivan Meštrović te stadion Rujevica, o čemu će govoriti Damir Mišković, predsjednik NK Rijeka.

Ove godine, drugi puta zaredom, održat će se i „REXPO Best New Investment Award“, nagrada koju je lani tvrtki Infobip i njihovom Pangea kampusu u Vodnjanu uručio potpredsjednik Vlade RH i Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar. Ovogodišnji su finalisti Most Čiovo, Zeleni dvori i Žičara Učka, a svečana dodjela zakazana je prvi dan u popodnevnim satima, odmah nakon svečanog otvorenja sajma. Na panelu „Mogu li iskustva u energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša biti hrvatski izvozni proizvod?“ bit će govora o potencijalima i mogućnostima zelene i energetski učinkovite gradnje da naiđu na plodno tlo na domaćem terenu, a sve to u svrhu smanjenja potrošnje energenata, očuvanja okoliša, ali i bivanja u tijeku s trendovima u svijetu.

Cijeli drugi dan sajma već je tradicionalno posvećen isključivo HTL-u, odnosno temama iz segmenta hotela, turizma i razonode. Na panelu „Kako stvoriti uspješne turističke destinacije“ govorit će se o sustavnom razvoju turističkih destinacija i turističkim masterplanovima, a REXPO HTL Day posvetit će se i aktualnim temama „Lifestyle hoteli – samo prolazni trend?“ i „Razvoj hotela: brownfield protiv greenfield projekata“. Već tradicionalno, bit će dodijeljena i prestižna nagrada REXPO Best New Hotel Award za koju će se boriti tri finalista s dugog popisa svih novih hotela (ili velikih obnova) koji su u posljednjih 12 mjeseci otvorili svoja vrata u jadranskoj regiji.

Još iz kategorije

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

19.06.2019. komentiraj

Na nedavno održanoj konferenciji Tech Data Solution Days SEE u Umagu, tvrtka NEOS proglašena je najuspješnijim Oracle Partnerom na teritoriju južne i jugoistočne Europe za 2018. godinu. To su priznanje zaslužili budući da su se rastom i specijalizacijama istaknuli među partnerima u regiji.

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

19.06.2019. komentiraj

„Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali, a kamatne stope od 1,3 posto su na najnižoj razini u povijesti. Ono što je glavna prepreka nastavku ovih pozitivnih trendova je nedostatak radne snage. To je pitanje svih pitanja u ovom trenutku“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju 2. sjednice Skupštine HGK.

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

18.06.2019. komentiraj

Trgovinski rat se nastavlja, Huawei je i dalje u problemima, a sada je njih priznao i osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei koji očekuje da će američke sankcije u iduće dvije godine smanjiti prihode za oko 30 milijardi dolara. Dokaz je to da on zapravo ne očekuje da bi sankcije mogle samo tako nestati ili prestati.