Investicijski val od 145 milijardi eura velika prilika za domaći sektor mikroelektronike i poluvodiča

Investicijski val od 145 milijardi eura velika prilika za domaći sektor mikroelektronike i poluvodiča

Foto: DepositPhotos

Hrvatska je bila među prvim potpisnicama Deklaracije o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije kojom se poziva na ulaganje oko 145 milijardi eura u poticanje razvoja europskog sektora mikroelektronike i poluvodiča u sljedeće dvije do tri godine. Cilj je uspostavljanje europskih kapaciteta za dizajn čipova i smanjenje ovisnosti o uvozu, pretežito iz Azije. Stoga je u sklopu Hrvatske gospodarske komore osnovana Zajednica za mikroelektroniku i poluvodiče (ZaMiP) koja će raditi na aktivnijem uključivanju hrvatskog gospodarstva u ovu europsku inicijativu.

„Činjenica da je Hrvatska bila među prvim potpisnicama Deklaracije otvara jedinstvenu priliku za naše gospodarstvo i omogućuje nam da korištenjem raspoloživih mehanizama potaknemo razvoj strateški iznimno bitnog sektora mikroelektronike i poluvodiča, izgradimo domaće kapacitete u domeni dizajna i proizvodnje mikroelektroničkih sklopova i poluvodičkih materijala i tehnologija. To uključuje poticanje privatnog sektora na istraživanje i razvoj, komercijalizaciju, te suradnju sa europskim partnerima u razvoju naprednih tehnologija rješenja, kao i poticanje akademskih institucija na akademsku razmjenu, istraživački rad, te razvoj obrazovnih programa za stručnjake u domeni mikroelektronike i poluvodičkih materijala i tehnologija“, izjavio je predsjednik Zajednice Srđan Kovačević.

Naglasio je kako je domaći sektor mikroelektronike i poluvodiča još uvijek iznimno malen te da razloge za to treba, između ostalog, tražiti i u činjenici da se radi o iznimno kompleksnom i kapitalno intenzivnom sektoru. No, ističe kako Hrvatska ima odlične preduvjete za razvoj ekosustava za dizajn mikroelektronike. „Imamo sjajne stručnjake, a jedna hrvatska kompanija, Applied Ceramics iz Siska, isporučuje svoje proizvode gotovo svim tvornicama čipova u svijetu, i u samom je svjetskom vrhu u svojoj specijalističkoj domeni“, pojasnio je Kovačević.

Deklaracija poziva na investiranje do 20 posto Europskog programa za oporavak i otpornost u digitalnu tranziciju, odnosno do 145 milijardi eura, a ta brojka jasno govori o strateškom značaju tog sektora za EU. „Iznos ulaganja svrstava ovu inicijativu među trenutno najveće investicijske pothvate ne samo u Europi, već i u svijetu. Radi se o pravom investicijskom tsunamiju, koji bi Europu trebao pogurati na vrh svjetske industrije mikroelektronike poluvodiča u kojoj trenutno kaskamo za Azijom i SAD-om“, smatra Kovačević.

U tome kontekstu, glavni ciljevi ZaMiP-a su unapređenje i rast hrvatskog sektora mikroelektronike i poluvodiča, aktivno uključivanje u planiranje nacionalnih mjera za poticanje njegovog razvoja, uključivanje domaćih predstavnika u relevantne europske inicijative i međusobno povezivanje hrvatskih gospodarskih subjekata i akademskih institucija koji djeluju u sektoru mikroelektronike i poluvodiča, kao i njihovo umrežavanje sa širim europskim ekosustavom mikroelektronike i poluvodiča.

Već ove godine planiraju realizaciju nekolicine tih zacrtanih planova, poput povezivanja ZaMiP-a sa relevantnim nadležnim tijelima na nacionalnoj razini i iniciranja uključivanja u rad EU inicijativa poput Key Digital Technologies Joint Undertaking, EuroHPC Joint Undertaking, European Processor Initiative i IPCEI on Microelectronics.

„Zajednica će raditi na tome da maksimalno iskoristimo ovu veliku prilika za hrvatsko gospodarstvo koja nam omogućuje razvoj za nas jedne nove, ali strateški iznimno bitne gospodarske grane u domeni visokih tehnologija sa visokom dodanom vrijednosti“, zaključuje Kovačević.

Još iz kategorije

Gospodarska diplomacija ključ uspjeha

Gospodarska diplomacija ključ uspjeha

24.06.2021.

Kako iskoristiti prednosti gospodarske diplomacije, kako njome upravljati te kako je ustrojena u SAD-u govorio je Damjan Benčić, voditelj je Trgovinskog odjela u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, gdje radi od 1989. godine. Predavanje koje je održano u u prostorima EU Business Cluba pokazalo je da jedino mjerilo uspjeha jest konkretan rezultat koji je mjerljiv isključivo brojem novootovorenih radnih mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama i konkretnim interesima za Američko gospodarstvo. Osobe koje se bave tim poslom, a nemaju rezultat mijenjaju se onim sposobnim, a ne podobnim.

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.