INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.

Prema njegovim riječima digitalizacija složenih i slojevitih proizvoda i procesa iziskuje veće resurse te bi se iz tog razloga veliki dio proaktivnosti osiguratelja u nadolazećem razdoblju trebao temeljiti na pojednostavljenju proizvoda i procesa u cilju rasterećenja klijenata, zaposlenika i poslovnih partnera.

Industrija osiguranja vrlo je konzervativna Međutim danas svi govore o digitalnoj transformaciji što ona za vas znači?

Digitalna transformacija, posebice u srednjoročnom razdoblju, ima iznimnu važnost. Kako bi ostali uspješni, klijentima moramo nuditi konkurentne proizvode s vrhunskim korisničkim iskustvom. Digitalna transformacija nam omogućava upravo to: s jedne strane uštede i konkurentnu cijenu, a s druge strane kvalitetniji odnos s klijentom. Istodobno, otvaraju nam se i nove prilike koje omogućavaju kreiranje novih usluga s dodanom vrijednosti.

Inovacije su rijetkost u industriji osiguranja. Što je danas moguće postići zahvaljujući informatičkim tehnologijama?

U našoj osnovnoj djelatnosti, preuzimanju rizika, konzervativnost je vrijednost koja nas čuva od turbulencija u poslovanju.  Međutim, postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a osiguratelji se tada pojavljuju u ulozi „early adopters-a“ tj. ranih usvajatelja novih tehnologija. Primjerice, u području obrade odštetnih zahtjeva, kombinacija „remote damage assesment“ aplikativna podrška za izvid štete bez izlaska na teren, „augmented reality“ proširena stvarnost za rekonstrukciju štetnog događaja i „image analytics“ automatizirana obrada slika u cilju sprečavanja prevara i određivanja adekvatne odštete te se tako može značajno skratiti proces obrade šteta, donijeti značajne uštede i povećati zadovoljstvo klijenata.

Na koji se način koriste podaci? Big data analitika odavno postoji, danas je tu machine leraning, deep learning, AI?

Matematički modeli koji na osnovu povijesnih podataka prognoziraju neizvjesne buduće događaje su već stoljećima ugrađeni u samu srž poslovnog modela osiguratelja. Napredak tehnologije, posebice rast snage računala i povećanje količine raspoloživih podataka, omogućio je da se ti modeli dodatno razviju u smjeru koji spominjete. Primjerice, prediktivne analize danas se već učestalo koriste u procesu prihvata u osiguranje kako bi se brzo i bez ljudske intervencije odredile konzistentne i pouzdane razine rizičnosti pojedinog objekta osiguranja.

U strogo reguliranoj industriji, koju pritišću FinTech kompanije - kako uopće biti proaktivan i odgovoriti na velike zahtjeve korisnika?

Osobno vjerujem kako je pojednostavljenje proizvoda, procesa, organizacije rada i svih drugih čimbenika jedan od ključnih preduvjeta za uspjeh u ovakvom okruženju. Klijenti očekuju jasne i lako razumljive proizvode te isto takvo korisničko iskustvo. Regulativa na složenije proizvode postavlja i veće zahtjeve. Digitalizacija složenih i slojevitih proizvoda i procesa iziskuje veće resurse. Iz tog bi se razloga veliki dio proaktivnosti osiguratelja u nadolazećem razdoblju trebao temeljiti na pojednostavljenju proizvoda i procesa u cilju rasterećenja klijenata, zaposlenika i poslovnih partnera.

Koje su ključne tehnologije i rješenja koje vidite da će vladati u financijskoj industriji u narednim godinama?

Ključne tehnologije, primjerice API servisi i ekosustavi, omogućit će povezivost i dostupnost uz obradu velike količine podataka iz različitih izvora CRM, prediktivni modeli. Sve zajedno će voditi transformaciji korisničkog iskustva kroz bespapirno poslovanje te smanjiti troškove kroz  robotizaciju.

Može li se očekivati neki veliki obrat na tržištu kao što se primjerice događa u bankarskom i kartičarskom sektoru u koji se danas guraju svi?

Možemo očekivati nastavak trenda okrupnjavanja osiguratelja kroz preuzimanja i spajanja. Osobno očekujem da će se u slučaju pojavljivanja novih osiguratelja uglavnom raditi o nišnim igračima. Izuzetak je područje distribucije osiguranja u kojem predviđam da bi moglo doći do značajnih promjena, posebice ako se postojeći osiguratelji neće adekvatno digitalno transformirati.

Još iz kategorije

U travnju je nastavljen rast plaća na godišnjoj razini

U travnju je nastavljen rast plaća na godišnjoj razini

24.06.2019. komentiraj

Ubrzanje gospodarskog rasta uz nastavak pozitivnih tendencija na tržištu rada obilježenih rastom broja zaposlenih i smanjenjem broja nezaposlenih povoljno su okružje za rast plaća koji je dodatno poduprt dijelom administrativnih mjera koje uključuju povećanje iznosa minimalne plaće, smanjenje opterećenja poslodavaca doprinosima te postupan rast osnovica plaća u državnim i javnim službama.

VELIKA ICT ANALIZA: Nastavak rasta izvoza i zapošljavanja

VELIKA ICT ANALIZA: Nastavak rasta izvoza i zapošljavanja

21.06.2019. komentiraj

Hrvatski ICT sektor bio je jako dobar i kada je riječ o izvozu i zapošljavanju pokazuje analiza portala ICTbusiness.info napravljena u suradnji s tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr. Prema podacima ukupan izvoz domaćeg ICT sektora porastao je 11,92 posto na 7,31 milijardu kuna.

Novi financijski izvještaji sada su dostupni za 2018.g.

Novi financijski izvještaji sada su dostupni za 2018.g.

21.06.2019. komentiraj

Donesite ispravne poslovne odluke. Unaprijedite, zaštitite, automatizirajte svoje poslovanje. Upoznajte svoje partnere kako biste ih više voljeli. Što smart data i analiza mogu učiniti za vašu kompaniju? Na Bisnode alatima sada su dostupni novi financijski izvještaji za 2018. godinu. Bisnode Vam omogućuje pretraživanje tvrtki iz Hrvatske, Europe i cijeloga svijeta. Zajedno sa Bisnode-om, međunarodnom kompaniju sa dugogodišnjim iskustvom, možete prepoznati svoje poslovne prilike i biti korak ispred konkurencije.