Internet trgovine na meti hakera za praznike i blagdane

Internet trgovine na meti hakera za praznike i blagdane

Foto: DepositPhotos

Trgovinski sektor u ovo doba godine ima najviše posla zbog praznika i blagdana, ali tako nešto prate i hakeri, koji su jednako aktvini. Posebno se to odnosi na one koji pri napadima koriste ransomware metode.

Prema saznanjima koja ima Atlas VPN, maloprodajni i općenito trgovinski sektor pod pojačanim je ransomware prijetnjama, koje su počele s približavanjem Crnog petka (eng. Black Friday) te su se nastavile i tijekom Cyber ponedjeljka (eng. Cyber Monday), a jačaju i kako se bliži Božić.

Iako konkretne brojke još uvijek nisu poznate obzirom da kvartal nije završio, za očekivati je da će situacija biti otprilike na razinama kao u prvoj polovici godine. Primjerice, u prvom kvartalu 83 posto svih hakerskih napada bili su ransomware, ali već u drugom kvartalu činili su čak 95 posto.

Koliko se situacija promijenila, potvrđuje prvi kvartal prošle godine, kad su ransomware napadi činili svega 11 posto svih zabilježenih. Zatim je kroz drugi i treći došlo do rasta, ali i stagnacije, u oba kvartala se radilo o 33 posto. No, u posljednjem tromjesječju prošle godine, dolazi se do 55 posto.

Inače, ransomware je vrsta malicioznih programa nastalih 2006., a razvijanih još od 1989. Cilj tih napada jest znatno ograničiti pristup zaraženom informacijskom sustavu i pohranjenim podacima ili kako bi se jednostavnije reklo - taj malware želi "oteti" vaše podatke i potom naplatiti od vas njihovo vraćanje.

U pravilu, ransomware se ponaša slično poput računalnih crva ili trojanskih konja, koristeći neku ranjivost kako bi se sami proširili mrežom i instalirali na korisnička računala ili se pretvarajući da su korisni programi, često putem filesharing ili peer-to-peer servisa, kako bi ih korisnici sami instalirali na svoja računala.

Nakon infekcije, ovi će maliciozni programi pri prvom pokretanju pokušati kriptirati korisničke podatke, pokušati ograničiti pristup Windowsima, modificirati particijsku tablicu ili MBR (master boot record) diska s operativnim sustavom ili korisnikovim podacima.

Još iz kategorije

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

18.01.2022.

Nadzor zaposlenika koji rade na daljinu, kao i alati za nadzor u globalu, uvelike narušavaju odnos poslodavaca i njima podređenih, upozorio je Joint Research Council (JRC), koji djeluje pod Europskom komisijom.

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

17.01.2022.

Neprofitna organizacija IEEE u posljednjem je istraživanju stigla do saznanja da 21 posto rukovodećeg kadra u tehnološkim kompanijama smatra da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti jedna od najvažnijih tehologija u idućoj godini.

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

17.01.2022.

Webinar softver omogućava organiziranje i držanje evenata otkud god želite i kome god želite, što znači da on mora biti kvalitetan, nuditi sve što korisniku treba za određeni webinar, biti jednostavan, ali i praktičan.