DRŽAVNE POTPORE

Intelu se nudi 8,5 milijardi dolara izravnog financiranja za razvoj i proizvodnju čipova u SAD-u

Intelu se nudi 8,5 milijardi dolara izravnog financiranja za razvoj i proizvodnju čipova u SAD-u
Dražen Tomić / Tomich Productions

Intel i Ministarstvo trgovine SAD-a potpisali su neobvezujući preliminarni memorandum o uvjetima za do 8,5 milijardi dolara izravnog financiranja Intelu za komercijalne projekte poluvodiča prema CHIPS-u i Zakonu o znanosti.

Financiranje prema CHIPS Actu ima za cilj povećati proizvodnju poluvodiča u SAD-u te mogućnosti istraživanja i razvoja, posebno u vodećim poluvodičima. Intel je jedina američka tvrtka koja dizajnira i proizvodi vrhunske logičke čipove. Predloženo financiranje pomoglo bi unaprjeđenju Intelove ključne proizvodnje poluvodiča te istraživačkih i razvojnih projekata na njegovim lokacijama u Arizoni, Novom Meksiku, Ohiju i Oregonu, gdje tvrtka razvija i proizvodi mnoge od najnaprednijih svjetskih čipova i tehnologija pakiranja poluvodiča.

Zajedno, Zakonom o CHIPS-u predloženo financiranje i Intelovi prethodno najavljeni planovi za ulaganje više od 100 milijardi dolara u SAD tijekom pet godina čine jedno od najvećih javno-privatnih ulaganja ikada napravljenih u američkoj industriji poluvodiča. Povijesna investicija otvorit će tisuće novih radnih mjesta u tvrtkama i građevinskih poslova, potaknuti istraživanje i razvoj sa sjedištem u SAD-u, ojačati lance opskrbe u SAD-u i pomoći u osiguravanju američkog vodstva u vrhunskoj proizvodnji poluvodiča i tehnološkim sposobnostima.

Današnja objava pokazuje povjerenje američke vlade u Intelovo vodstvo i predanost širenju kapaciteta i mogućnosti proizvodnje čipova u SAD-u. To je ulaganje u američku tehnološku budućnost, donoseći inovacije, prilike i radna mjesta u Ameriku.

"Nema nikoga kome je više stalo do revitalizacije američke proizvodnje od predsjednika Bidena, a današnja je objava ogroman korak prema osiguravanju američkog vodstva u proizvodnji za 21. stoljeće. Ovim sporazumom pomažemo potaknuti više od 100 milijardi dolara ulaganja od strane Intela – obilježavajući jedno od najvećih ulaganja ikada u proizvodnju poluvodiča u SAD-u, koje će stvoriti više od 30.000 dobro plaćenih poslova i potaknuti sljedeću generaciju inovacija,” rekla je američka ministrica trgovine Gina Raimondo. "Ova je objava kulminacija godina rada predsjednika Bidena i dvostranačkih napora u Kongresu kako bi se osiguralo da se vrhunski čipovi koji su nam potrebni za osiguranje naše gospodarske i nacionalne sigurnosti proizvode u SAD-u."

Prema PMT-u, Intel bi također imao mogućnost povlačenja federalnih zajmova do 11 milijardi dolara. Intel također planira zatražiti investicijski porezni kredit (ITC) Ministarstva financija SAD-a, za koji se očekuje da će iznositi do 25% kvalificiranih ulaganja od više od 100 milijardi dolara tijekom pet godina. PMT predviđa da dodjela izravnog financiranja i savezni zajmovi podliježu dubinskoj provjeri i pregovorima o dugoročnom obrascu i dokumentima o dodjeli, te da su uvjetovani postizanjem određenih prekretnica i ostaju podložni dostupnosti sredstava.

Intelova strategija usredotočena je na tri ključna elementa – uspostavljanje vodstva u procesnoj tehnologiji, izgradnja otpornijeg i održivijeg globalnog lanca opskrbe poluvodiča i stvaranje ljevaoničkog poslovanja svjetske klase – a sve to usklađeno je s ciljevima Zakona o CHIPS-u za promicanje proizvodnje poluvodiča i tehnološko vodstvo u Sjedinjenim Državama.

Uz svoja značajna ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta u SAD-u, Intel je na putu da isporuči pet poluvodičkih procesnih čvorova u četiri godine i očekuje da će se do 2025. vratiti na vodeću poziciju u procesnoj tehnologiji s Intelom 18A. Intel je nedavno najavio proširenu mapu procesa procesne tehnologije koja dodaje napredniji Intel 14A u kompanijsku mapu puta vodećih čvorova, uz nekoliko specijaliziranih evolucija čvorova.