Intel tvrdi da je na putu da vrati vodeću poziciju u proizvodnju čipova

Intel tvrdi da je na putu da vrati vodeću poziciju u proizvodnju čipova
DepositPhotos

Intel je s krajem ove godine kroz službeno obraćanje investitorima, dioničarima i javnosti slavodobitno istaknuo da je na putu preuzimanja prve pozicije najvećeg proizvođača poluvodiča na svijetu.

"Na dobrom smo putu. Radimo kvartalnu analizu i ona nam sugerira da smo ispred prognoze ili na pravom putu da je ostvarimo na željeni način", izjavila je potpredsjednica Intela Ann Kelleher, voditeljica tehnološkog razvoja, čiji tim pokušava nadoknaditi kašnjenje proizvođača čipova u isporuci proizvodne tehnike.

Može se reći da im ide jako dobro jer se postižu rezultati tempom bez presedana. Otuda toliki optimizam i na samom vrhu kompanije.

Glavni izvršni direktor (CEO) Pat Gelsinger otišao je korak dalje pa obećao da će Intel ponovno preuzeti vodstvo u proizvodnoj tehnologiji, koja je prije bila jedan od temelja višedesetljetne dominacije kompanije u industriji vrijednoj 580 milijardi američkih dolara.

Ako plan uspije, Intel će preokrenuti gubitak tržišnog udjela na konkurente kao što su Advanced Micro Devices (AMD) i Nvidia. Bolja proizvodnja također će omogućiti Intelu da se bolje nosi s trenutno najvećima u proizvodnji poludoviča, a to su TSMC i Samsung.

Ali, sve ovo možda je samo pokušaj "gašenja požara" nastalog nakon objava o otkazima. Cilj Intela je rezovima uštedjeti oko tri milijarde dolara u 2023., odnosno, između osam i deset milijardi dolara do kraja 2025. Očito, to bi se preusmjerilo u proizvodnju poluvodiča.

Ipak, to ne može doći preko noći jer Intel trenutno barata 7nm tehnologijom i čipovi bazirani na njoj su u masovnoj proizvodnji. Samsung i TSMC su odavno na 5nm, ali već od iduće godine će obje kompanije otići na 3nm.

Lideri Intela tvrde da će tim putem i oni, samo nešto kasnije, u drugoj polovici 2023. Istovremeno, kompanija je spremna za 4nm čipove i počinje s njihovom masovnom proizvodnjom.

Kako god, pred Intelom je dug put jer TSMC i Samsung za klijente ima kompanije kao Qualcomm, Amazon, izravne konkurente u vidu AMD-a i Nvidije, a tu je i Apple, koji je još prošle godine raskrstio s Intelom te se okrenuo svojim rješenjima za Mac računala.