Intel razmatra kupovinu Broadcoma

Intel razmatra kupovinu Broadcoma

Foto: DepositPhotos

Intel se ne nalazi u najboljoj situaciji, gubi korak na svim poljima gdje djeluje i mora naći neku prekretnicu koja bi mu osigurala boravak na vrhu ugodnijim. Čini se da bi to moglo biti kroz akviziciju Qualcomma, kojeg zasad bezuspješno pridobiti Broadcom. Ali, kad bi uspio, tad bi se stanje na tržištu promijenilo i Intel bi bio u podređenom položaju.

Upravo zato želi uskočiti između dviju kompanija te pobijediti u nadmetanju oko Qualcomma, koji ne želi poslovanje predati ikome, ali u jednom trenutku će pod enormnim ponudama prije ili kasnije popustiti jer dioničari neće izdržati sve te nalete. Stoga, kad već mora doći do "neprijateljskog preuzimanja", Intelu je bolje isprazniti blagajnu nego gledati u leđa moćnijem Broadcomu.

Kako god, Qualcommovi dioničari trebali bi o ponudi, kojoj se uprava tvrtke žestoko protivi, odlučiti na sastanku zakazanom za 4. travnja. Ipak, taj će sastanak sigurno biti dodatno odgođen zahvaljujući istrazi američkog ministarstva financija koje je prošli tjedan obavijestilo kako će njihove istražne radnje trajati 30 dana. Inače, prvi datum koji se odredio za sastanak bio je 6. ožujka.

A ukoliko dođe do posla, on će biti u vrijednosti između 130 i 150 milijardi američkih dolara, u što bi se trebao uračunati i Qualcommov dug od 25 milijardi dolara. Ako pak Intel uspije biti taj koji će tim novcem stići do jedne od najinovativnijih i najpotentnijih tehnoloških kompanija trenutno.

"Nemamo komentara na glasine oko Qualcomma, ali želimo naglasiti da smo u posljednjih 30 mjeseci napraviti niz važnih akvizicija kao one Mobileye i Altere, kojima klijentima i dioničarima želimo omogućiti još više uspjeha i kvalitete", stoji u odgovoru Intela na glasine o preuzimanju Qualcomma.

Kako god, čini se da će Qualcomm biti u centru pažnje narednih mjeseci, ali ne zbog svojih procesorskih rješenja, 5G tehnologije i ostalih proizvoda i usluga koje nudi već zbog akvizicije kojoj se protivi...

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.