Intel i AMD dominiraju serverskim tržištem, Arm neće biti konkurentan do 2023.

Intel i AMD dominiraju serverskim tržištem, Arm neće biti konkurentan do 2023.

Foto: DepositPhotos

TrendForce u novom izvještaju vezanom uz procesore za servere navodi da će stopa penetracije Intelova Xeon Scalable Ice Lake-SP procesora treće generacije premašiti 30 posto tržišnog udjela do kraja godine, što je tipična stopa prijelaza.

Također, do 2023. nema brige za x86 jer Arm dotle neće biti konkurentan u zabrinjavajućem smislu za Intel. Dakle, većina isporučenih procesora ove godine bit će bazirana na drugoj generaciji Xeon Scalable Cascade Lake.

Osim Intela, na tržištu će podosta koristi izvući i AMD, za koji se vjeruje da će činiti oko 15 posto udjela na tržištu tijekom iduće godine. Iako više no dvostruko manje od Intela, svakako je zadovoljavajuće.

Samim time, bez obzira na izniman trud kompanija kao Amazon, Ampere i Marvell, Arm bazirani sustavi na čipu (SoC) za servere ostat će na marginama s oko tri posto udjela na tržištu. Na taj način nisu kompetitivni, ali za dvije godine mogli bi biti i u tom periodu Intel i AMD mogu uživati u onome što im tržište donosi.

Ipak, analitičarima tržišta zanimljivije su platforme koje stižu u drugom kvartalu iduće godine. Naime, AMD će predstaviti EPYC "Genoa" platformu, a Intel Eagle Stream platformu. U njima će se moći svjedočiti tehnologijama koje se tiču Zen 4 mikroarhitekture i podrške za DDR5, zahvaljujući kojima će performanse biti značajno poboljšane.

Dojam je i da će Intel od svoje platforme izvući više no AMD, ali o tome će se ipak moći više kad dođe vrijeme. I u takvoj situaciji, ili utrci, bit će još zanimljivije vidjeti kako se Arm bazirani serveri u 2023. misle nametnuti, odnosno, kako će to točno utjecati na Intel, AMD te općenito tržište procesora za servere.

Svakako, kompetitivnost u raznim smjerovima korisnicima će donijeti više rješenja, a tako nešto na ovako potentnim i inovativnim tržištima svakako jest izniman plus.

Još iz kategorije

Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

26.09.2021.

Južna Koreja izmijenila je Zakon o poslovanju telekomunikacijama, koji se u javnosti percipira kao napad na Google jer upravo zbog te tehnološke kompanije, ali i Applea, u konačnici je nastao. Skraćeni naziv mu je “Zakon protiv Googlea”.

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i prekinuti beskonačne ugovore na određeno

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i prekinuti beskonačne ugovore na određeno

25.09.2021.

U Rovinju je održana 9. HR Days konferencija – dvodnevno stručno okupljanje više od 400 HR profesionalaca iz regije i svijeta, u organizaciji portala MojPosao. Nakon događajima ispunjenog prvog dana konferencije tijekom kojeg smo osvijestili kako bez 'iskrene povezanosti ne možemo računati na lojalnost zaposlenika', uslijedio je drugi, završni dan konferencije, u čijem fokusu se našao panel „Rad na daljinu nikad nije bio bliže“.

3 sektora u kojima zahtjevi kupca ubrzavaju digitalnu transformaciju

3 sektora u kojima zahtjevi kupca ubrzavaju digitalnu transformaciju

24.09.2021.

Kompanije ubrzano provode digitalnu transformaciju jer potrebe potrošača idu u smjeru koji tako nešto iziskuje kao obavezno. Tko kaska, taj će zaostati i izgubiti bitku protiv konkurencije.