KUPNJA I PRODAJA

Intel će prodati manjinski udio u IMS-u TSMC-u

Intel će prodati manjinski udio u IMS-u TSMC-u
Depositphotos

Intel će prodati približno 10 posto udjela u IMS Nanofabrication poslu TSMC-u. Ovo ulaganje procjenjuje IMS na približno 4,3 milijarde dolara, što je u skladu s procjenom nedavne prodaje udjela Bain Capitalu. Intel će zadržati većinsko vlasništvo nad IMS-om, koji će nastaviti poslovati kao samostalna podružnica. Očekuje se da će transakcija biti zaključena u četvrtom kvartalu 2023.

IMS je etablirani industrijski lider u alatima za pisanje maski s više zraka potrebnih za razvoj napredne ekstremne ultraljubičaste litografije (EUV), koja je široko prihvaćena u vodećim tehnološkim čvorovima koji omogućuju najzahtjevnije računalne aplikacije, kao što su umjetna inteligencija (AI) i mobilni. Zajedno, investicije Bain Capitala i TSMC-a osiguravaju IMS-u veću neovisnost i jačaju povjerenje u značajnu priliku pred IMS-om. Ova dodatna autonomija pomoći će IMS-u da ubrza svoj rast i potakne sljedeću fazu inovacije tehnologije litografije kako bi se omogućio prelazak industrije na nove sustave uzorka, kao što je EUV s visokim numeričkim otvorom (high-NA).

IMS ima ključnu ulogu u omogućavanju rasta i napretka industrije poluvodiča u eri sve zahtjevnijih aplikacija. Globalna potražnja za poluvodičima nastavlja rasti potaknuta umjetnom inteligencijom, sveprisutnom povezanosti, sveprisutnim računalstvom, infrastrukturom od oblaka do ruba i senzorima. Očekuje se da će tržište dosegnuti 1 trilijun dolara do 2030. Ključni pokretač ovog rasta je napredak u tehnologiji litografije, kao što je EUV, što je bitno za vrhunska čvorišta koja omogućuju ove zahtjevne aplikacije. Ova litografska dostignuća oslanjaju se na sofisticirane alate za pisanje maski, što IMS-ovu vodeću tehnologiju čini središnjom za inovacije u cijelom ekosustavu.

Intel je prvotno uložio u IMS 2009., a na kraju je stekao preostale udjele 2015. Od akvizicije, IMS je ostvario značajan povrat ulaganja dok je povećao svoju radnu snagu i proizvodni kapacitet četiri puta i isporučio tri dodatne generacije proizvoda. U lipnju 2023. Intel je najavio sporazum o prodaji približno 20 posto udjela u IMS-u Bain Capitalu.