Include ostvario rast prihoda 46 posto i dosegao 9 milijuna kuna

Include ostvario rast prihoda 46 posto i dosegao 9 milijuna kuna

Tvrtka Ivana Mrvoša koja se bavi proizvodnjom pametnih kupa ostvarila je prošle godine oko 9 milijuna kuna, ističe ovaj mladi poduzetnik za ICTbusiness.info. Prema njegovim riječima neto dobit iznosila je oko 200 tisuća kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) iznosila 520 tisuća kuna.

Kakvim ocjenjujete poslovanje u 2018. godini?

U usporedbi s dosadašnjih godinama u 2018. zabilježili smo najmanji rast prihoda, od svega 46%, što je bilo i očekivano s obzirom na to da je strategija tvrtke bila otvaranje novih tržišta zbog smanjenja utjecaja sezonalnosti, a manji naglasak je bio na jačanju postojećih tržišta. Od ukupne prodaje otprilike 90% nosi izvoz, a vjerujemo kako će izvoz nastaviti rasti i u sljedećim godinama.

Koliko je dosad klupa isporučeno i koja su vam ključna tržišta?

Tvrtka je do sada prodala više od 1.060 klupa na pet kontinenata u 43 svjetske država. Proizvodi su instalirani u gotovo 260 gradova diljem svijeta. Ključna tržišta u ovome trenutku su srednja Europa, Skandinavija, Njemačko govorno područje, Bliski Istok i Australija. Na svakom od ovih tržišta imamo najmanje pedesetak, pa čak i stotinjak klupa, te se trenutno fokusiramo na jačanje distribucijske mreže i povećanje prodajnih rezultata.

Planirate li neki novi proizvod ili fokus i dalje ostaje na klupi?

U svom prodajnom portfelju tvrtka trenutno ima 11 proizvoda podijeljenih u dvije linije proizvoda – osam Steora pametnih klupa i tri Monna ciklo klupe. Osim klupa trenutno imamo i nadzornu platformu putem koje je moguće pristupiti podacima s klupa, te mijenjati postavke ili kreirati kampanje za oglašavanje na klupama sa zaslonima za oglašavanje. U protekle tri godine nastalo je nekoliko potencijalnih novih izdvojenih proizvoda koji su rezultat razvoja postojećih proizvoda. Konkretni primjeru su baterijski sustavi koje trenutno samostalno razvijamo i koristimo u naprednim verzijama naših proizvoda. Zatim imamo kompleksne elektroničke sustave koji kontroliraju potrošnju baterija ili reguliraju punjenje iz solarnih modula u baterijske pakete. Od kraja 2018. godine testiramo i vlastite zaslone za vanjsko oglašavanje, a glavna razlika naših zaslona i konkurentskih je što je cijena naših zaslona oko 70% ništa, s jednakim performansama. U ovome trenutku to su još uvijek prototipovi koji nisu spremni za plasman na tržište. U principu, fokus tvrtke će uvijek biti isključivo kako napraviti proizvode za javne prostore što pametnijima, radilo se o klupama, kantama za smeće, parking, rasvjeti ili nečemu potpuno novome. Naša misija je stvarati nevjerojatne tehnološke proizvode za javne prostore koji će građanima omogućiti korištenje punog potencijala urbane opreme.

Koliko se današnji proizvod razlikuje od prvotne ideje?

Jako puno. Prva verzija klupe instalirana 2015. godine u Solinu imala je solarne module, punjenje mobitela i senzore temperature zraka. Usporedbe radi, naš najnapredniji model Steora pametnih klupa danas omogućuje žično i bežično punjenje mobilnih uređaja, Wi-Fi s optičkom povezanošću, noćnu rasvjetu, hlađenje i grijanje sjedala ovisno o godišnjem dobu, senzore za prikupljanje cijelog niza podataka, zaslon za digitalno oglašavanje kojim se upravlja putem online platforme, te kameru koja trenutno u testnoj verziji prepoznaje spol prolaznika u svrhu što preciznijeg digitalnog oglašavanja. Osim što su klupe opremljene vrhunskom tehnologijom, važno je istaknuti i kako je 80% ove tehnologije razvijeno unutar tvrtke i upravo tako su nastali neki od ranije navedenih proizvoda poput zaslona za oglašavanje ili baterijskih sustava.

Na koji način financirate razvoj novih proizvoda?

Razvoj u 2015. i 2016. godini financirao se isključivo od prihoda od prodaje, zbog čega smo bili poprilično ograničeni s ulaganjima i u ljude, ali i u opremu. Nakon investicije u 2017. godini razvojni tim se protekle dvije godine financirao iz tog dodatnog kapitala, a nova investicija poslužit će nam također za razvojne aktivnosti, koje ćemo naravno podignuti na još jednu razinu više.

Što klupa danas sve nudi i što se planira u budućnosti?

U principu, svi proizvodi dio su istog tržišta vanjske urbane opreme, no svaki proizvod ima svoje 'mikro-kupce'. Steora Standard koja nudi žično i bežično punjenje, Wi-Fi, senzore i noćnu rasvjetu najčešće  će biti kupljena od strane gradova i općina. Steora Urban+ sa zaslonima za oglašavanje do sada je instalirana u dva velika projekta u Bratislavi i Dublinu. Kupci su marketinške agencije koje su klupe instalirane gradovima besplatno, no s pravom korištenja oglašavanja, na čemu zapravo generiraju prihode. Monna Country ciklo klupa omogućuje punjenje električnih bicikla isključivo iz solarnih modula, a osim toga nudi i punjenje guma te alat za popravak bicikla… ovakav tip proizvoda idealan je za ruralna područja ili biciklističke rute koje nisu u gradskim lokacijama.

Još iz kategorije

Huawei omogućuje održiv razvoj digitalne ekonomije u Aziji

Huawei omogućuje održiv razvoj digitalne ekonomije u Aziji

18.09.2019. komentiraj

Huawei posluje u skladu s načelima otvorenosti, inoviranja, suradnje i dijeljenog uspjeha, i odlučan je u namjeri da svim pojedincima, kućanstvima i organizacijama pruži digitalna rješenja za potpuno povezan i inteligentan svijet, ističu iz ovog kineskog proizvođača mobitela i mrežne opreme.

Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

17.09.2019. komentiraj

Google više nije želio biti predmetom istrage regulatornih tijela u Francuskoj te se nagodio s tamošnjim vlastima, što znači da će platiti gotovo milijardu eura kazni.

Odličan nastup na sajmu IFA još jedne domaće tvrtke

Odličan nastup na sajmu IFA još jedne domaće tvrtke

16.09.2019. komentiraj

Nakon odličnog nastupa na Gamesocmuu u Kölnu i ovogodišnji nastup na IFA je bio izuzetno dobar te uz veliku većinu glavnih kupaca, kako iz Hrvatske i regije tako i ostalih distributere iz cijele Europe, možemo reći kako smo jako zadovoljni, ističe za ICTbusiness.info Stjepan Šmit CEO Šmit Electronica i dodaje kako su njihov štand na ovogodišnjem IFA su posjetili i mnogobrojni zainteresirani kupci i distributeri iz zemalja gdje još nemaju distribuciju.