Inicijalna javna ponuda Xiaomija krenula s padom

Inicijalna javna ponuda Xiaomija krenula s padom

Kineski Xiaomi napokon se u ponedjeljak 9. srpnja odlučio na inicijalnu javnu ponudu (IPO) u Hong Kongu s ciljem prikupljanja deset milijardi američkih dolara kroz investicije, ali dogodilo se nešto neočekivano i dionice kompanije pale su za 5,88 posto pa zabrinuli lidere kineskog giganta, kao i investitore.

Konkretnije, u samom startu cijena dionice iznosila je 2,17 američka dolara, a potom je pala na 2,15 dolara. Ipak, Reuters upozorava, da je to samo početak i naglašava kako bi se uskoro sve trebalo normalizirati pa će Xiaomi svakako zadovoljiti cijenom dionica kroz naredne tjedne.

"Mi imamo dugoročne ciljeve i fokusirani smo samo na njih. Želimo širiti poslovanje na duže staze jer znamo da samo to može donijeti uspjeh", izjavio je predsjednik i osnivač Xiaomija Lin Bin.

Naravno, "trgovinski rat" Kine i Sjedinjenih Američkih Država ne pomaže Xiaomiju, kao nijednoj drugoj kompaniji u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Srećom, Xiaomi posluje odlično pa bi ciljeve i trebao ispuniti. Naime, procijenjen je na čak stotinu milijardi dolara, što ga svrstava među najveće na svijetu.

Također, da se radi o stabilnoj i bogatoj kompaniji potvrđuje brojka od 91,4 milijuna prodanih pametnih telefona prošle godine, kao i prihodi od 18 milijardi dolara te 2,3 milijardi dolara profita. Ujedno, riječe je o trenutno četvrtom najvećem proizvođaču pametnih telefona na svijetu. Ispred su Samsung, Apple i Huawei, koji je do 2015. gledao u leđa Xiaomiju, no lošija godina učinila je svoje i ne samo da je Huawei skočio na mjesto više, odjednom su se nametnuli kao iznimna konkurencija Oppo i Vivo.

No, ti su problemi iza Xiaomija, što se vidi po snažnom ulasku u 2018. Jer, udvostručene su isporuke i bilo ih je u prvom kvartalu 28,3 milijuna. Niže je to od Huaweijevih 39,3 milijuna, Appleovih 52,2 milijuna i Samsungovih 78,2 milijuna. Ali, korak po korak i već će se Xiaomi ponovno približiti Huaweiju do te mjere da se mogu nazivati ravnopravnim konkurentima.

Stoga, investitori ne moraju brinuti, Xiaomi se čini kao više nego sigurna oklada!

Još iz kategorije

IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

16.07.2018. komentiraj

Tržište osobnih i prijenosnih računala u drugom kvartalu ove godine bilježi rast od 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to je iznimno velika vijest jer rasta nije bilo od prvog kvartala 2012. godine! Konkretnije, IDC u svom izvještaju napominje da su prognoze nadmađene za 0,3 posto s ukupnih 62,3 milijuna isporučenih računala.

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

15.07.2018. komentiraj

Broadcom najavljuje preuzimanje Ca Technologies za 18,9 milijardi američkih dolara, koje bi isplatio kompletno u gotovini. Time će američki gigant dodatno povećati prihode jer akvizicijom će doći do DevOps poslovanja, kao i onoga koje se tiče sigurnosti i rada na aplikacijama.

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

14.07.2018. komentiraj

Gartner je objavio rezultate stanja na PC tržištu u drugom kvartalu ove godine i nešto su drugačiji od onih koje je objavio IDC, ali također potvrđuju rast po prvi put od prvog kvartala 2012. Naime, dok IDC tvrdi da je isporučeno 62,3 milijuna računala između ožujka i lipnja, Gartnerove su brojke zaustavljene na 62,1 milijun isporuka.