Inicijalna javna ponuda Xiaomija krenula s padom

Inicijalna javna ponuda Xiaomija krenula s padom

Kineski Xiaomi napokon se u ponedjeljak 9. srpnja odlučio na inicijalnu javnu ponudu (IPO) u Hong Kongu s ciljem prikupljanja deset milijardi američkih dolara kroz investicije, ali dogodilo se nešto neočekivano i dionice kompanije pale su za 5,88 posto pa zabrinuli lidere kineskog giganta, kao i investitore.

Konkretnije, u samom startu cijena dionice iznosila je 2,17 američka dolara, a potom je pala na 2,15 dolara. Ipak, Reuters upozorava, da je to samo početak i naglašava kako bi se uskoro sve trebalo normalizirati pa će Xiaomi svakako zadovoljiti cijenom dionica kroz naredne tjedne.

"Mi imamo dugoročne ciljeve i fokusirani smo samo na njih. Želimo širiti poslovanje na duže staze jer znamo da samo to može donijeti uspjeh", izjavio je predsjednik i osnivač Xiaomija Lin Bin.

Naravno, "trgovinski rat" Kine i Sjedinjenih Američkih Država ne pomaže Xiaomiju, kao nijednoj drugoj kompaniji u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Srećom, Xiaomi posluje odlično pa bi ciljeve i trebao ispuniti. Naime, procijenjen je na čak stotinu milijardi dolara, što ga svrstava među najveće na svijetu.

Također, da se radi o stabilnoj i bogatoj kompaniji potvrđuje brojka od 91,4 milijuna prodanih pametnih telefona prošle godine, kao i prihodi od 18 milijardi dolara te 2,3 milijardi dolara profita. Ujedno, riječe je o trenutno četvrtom najvećem proizvođaču pametnih telefona na svijetu. Ispred su Samsung, Apple i Huawei, koji je do 2015. gledao u leđa Xiaomiju, no lošija godina učinila je svoje i ne samo da je Huawei skočio na mjesto više, odjednom su se nametnuli kao iznimna konkurencija Oppo i Vivo.

No, ti su problemi iza Xiaomija, što se vidi po snažnom ulasku u 2018. Jer, udvostručene su isporuke i bilo ih je u prvom kvartalu 28,3 milijuna. Niže je to od Huaweijevih 39,3 milijuna, Appleovih 52,2 milijuna i Samsungovih 78,2 milijuna. Ali, korak po korak i već će se Xiaomi ponovno približiti Huaweiju do te mjere da se mogu nazivati ravnopravnim konkurentima.

Stoga, investitori ne moraju brinuti, Xiaomi se čini kao više nego sigurna oklada!

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Cloud je motor eksponencijalnog rasta Amazona

INFOGRAFIKA: Cloud je motor eksponencijalnog rasta Amazona

20.09.2018. komentiraj

Amazon se profilirao kao e-trgovina i po tome je najpoznatiji, ali posljednjih godina profit te kompanije uvelike čini njeno cloud poslovanje. Riječ je o 40 posto svih prihoda Amazona, što je 14 posto više nego prije godinu dana, a samim time je jasno da se fokus kompanije okrenuo dodatno prema cloudu i to više nego uspješno.

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

20.09.2018. komentiraj

Europska unija uspjela je natjerati Apple da plati 15,3 milijarde američkih dolara neplaćenog poreza u Irskoj pa se samim time Europska komisija, na čelu s povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethom Vestager, odlučila povući tužbu protiv Irske, koja je pokrenula prošle godine upravo da bi se natjeralo Apple da plati što duguje.

Agencija BBDO Zagreb pojačala svoj digitalni tim

Agencija BBDO Zagreb pojačala svoj digitalni tim

20.09.2018. komentiraj

Boris Ličina Borja, stručnjak za komunikaciju na digitalnim platformama s preko dvadeset godina radnog iskustva, pridružio se agenciji BBDO Zagreb na poziciji voditelja digitalnih komunikacija. Ta tvrtka tako dodatno pojačava svoj digitalni tim čiju produkciju od lipnja ove godine vodi Ivica Ivaci.