Inicijalna javna ponuda Xiaomija krenula s padom

Inicijalna javna ponuda Xiaomija krenula s padom

Kineski Xiaomi napokon se u ponedjeljak 9. srpnja odlučio na inicijalnu javnu ponudu (IPO) u Hong Kongu s ciljem prikupljanja deset milijardi američkih dolara kroz investicije, ali dogodilo se nešto neočekivano i dionice kompanije pale su za 5,88 posto pa zabrinuli lidere kineskog giganta, kao i investitore.

Konkretnije, u samom startu cijena dionice iznosila je 2,17 američka dolara, a potom je pala na 2,15 dolara. Ipak, Reuters upozorava, da je to samo početak i naglašava kako bi se uskoro sve trebalo normalizirati pa će Xiaomi svakako zadovoljiti cijenom dionica kroz naredne tjedne.

"Mi imamo dugoročne ciljeve i fokusirani smo samo na njih. Želimo širiti poslovanje na duže staze jer znamo da samo to može donijeti uspjeh", izjavio je predsjednik i osnivač Xiaomija Lin Bin.

Naravno, "trgovinski rat" Kine i Sjedinjenih Američkih Država ne pomaže Xiaomiju, kao nijednoj drugoj kompaniji u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Srećom, Xiaomi posluje odlično pa bi ciljeve i trebao ispuniti. Naime, procijenjen je na čak stotinu milijardi dolara, što ga svrstava među najveće na svijetu.

Također, da se radi o stabilnoj i bogatoj kompaniji potvrđuje brojka od 91,4 milijuna prodanih pametnih telefona prošle godine, kao i prihodi od 18 milijardi dolara te 2,3 milijardi dolara profita. Ujedno, riječe je o trenutno četvrtom najvećem proizvođaču pametnih telefona na svijetu. Ispred su Samsung, Apple i Huawei, koji je do 2015. gledao u leđa Xiaomiju, no lošija godina učinila je svoje i ne samo da je Huawei skočio na mjesto više, odjednom su se nametnuli kao iznimna konkurencija Oppo i Vivo.

No, ti su problemi iza Xiaomija, što se vidi po snažnom ulasku u 2018. Jer, udvostručene su isporuke i bilo ih je u prvom kvartalu 28,3 milijuna. Niže je to od Huaweijevih 39,3 milijuna, Appleovih 52,2 milijuna i Samsungovih 78,2 milijuna. Ali, korak po korak i već će se Xiaomi ponovno približiti Huaweiju do te mjere da se mogu nazivati ravnopravnim konkurentima.

Stoga, investitori ne moraju brinuti, Xiaomi se čini kao više nego sigurna oklada!

Još iz kategorije

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

19.02.2019. komentiraj

Na upravo završenom međunarodnom sajmu inovacija Bangkok International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition (IPITEX) hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

18.02.2019. komentiraj

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.