INFOGRAFIKA: Što se krije iza Shazama

INFOGRAFIKA: Što se krije iza Shazama

Foto: Antonio Jularić

Apple je preuzeo Shazam za 400 milijuna američkih dolara. Konkretno, riječ je o aplikaciji za prepoznavanje glazbe i razvila se do te mjere da već nakon nekoliko sekundi prepoznaje svaku pjesmu koja svira u prostoru oko vas.

Potom tu pjesmu prikazuje na zaslonu uređaja i nudi korisniku preuzeti je s nekog od poslužitelja. U trenutku kad Apple preuzme Shazam, kupnja će biti moguća samo preko Apple Music, što će dodatno povećati prihode i donijeti još više pretplatnika najbogatijoj tehnološkoj kompaniji na svijetu.

Inače riječ je o aplikaciji zanimljive povijesti. Sama kompanija nastala je 1999. godine, davno prije pojave aplikacija. U to se vrijeme usluzi pristupalo SMS porukom uz utipkavanje britanskog pozivnog broja i koda za područje gdje se Shazam nalazio. Po tome se isprva i zvao 2580 umjesto Shazam. A i tad se nije moglo prepoznati pjesmu zvukom, ali korisnik je mogao slati izvođača ili riječi pjesme pa bi povratno dobio informaciju koja ga zanima. Ideja kojoj se treba nakloniti. Kao i činjenici da se u vrijeme pojave aplikacija Shazam uspio preoblikovati u ovo što je danas.

A danas je iznimna, što potvrđuju i brojke jer Shazam je preuzet više od milijardu puta, a koristi se diljem svijeta 20 milijuna puta dnevno, dok se kroz njenu povijest koristila više od 30 milijardi puta. Jasno je zašto je Apple želi i koliko će mu koristiti donijeti...

Još iz kategorije

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

22.07.2019. komentiraj

Intelovi čelnici u nevjerici promatraju aktualnu situaciju jer dogodila se po prvi put u 20 godina! Naime, AMD je zahvaljujući seriji Ryzen 3000 po prvi put bolji po performansama, moći i cijeni procesora u odnosu na najvećeg konkurenta - Intel.

Fil Rouge Capital započeo s radom

Fil Rouge Capital započeo s radom

22.07.2019. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investirati u mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke kao i daljnje afirmiranje poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj. Fond je službeno započeo s radom 9. srpnja nakon što mu je u rekordnom roku potvrđena obveza financiranja.

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.