INFOGRAFIKA: Što se krije iza Shazama

INFOGRAFIKA: Što se krije iza Shazama

Foto: Antonio Jularić

Apple je preuzeo Shazam za 400 milijuna američkih dolara. Konkretno, riječ je o aplikaciji za prepoznavanje glazbe i razvila se do te mjere da već nakon nekoliko sekundi prepoznaje svaku pjesmu koja svira u prostoru oko vas.

Potom tu pjesmu prikazuje na zaslonu uređaja i nudi korisniku preuzeti je s nekog od poslužitelja. U trenutku kad Apple preuzme Shazam, kupnja će biti moguća samo preko Apple Music, što će dodatno povećati prihode i donijeti još više pretplatnika najbogatijoj tehnološkoj kompaniji na svijetu.

Inače riječ je o aplikaciji zanimljive povijesti. Sama kompanija nastala je 1999. godine, davno prije pojave aplikacija. U to se vrijeme usluzi pristupalo SMS porukom uz utipkavanje britanskog pozivnog broja i koda za područje gdje se Shazam nalazio. Po tome se isprva i zvao 2580 umjesto Shazam. A i tad se nije moglo prepoznati pjesmu zvukom, ali korisnik je mogao slati izvođača ili riječi pjesme pa bi povratno dobio informaciju koja ga zanima. Ideja kojoj se treba nakloniti. Kao i činjenici da se u vrijeme pojave aplikacija Shazam uspio preoblikovati u ovo što je danas.

A danas je iznimna, što potvrđuju i brojke jer Shazam je preuzet više od milijardu puta, a koristi se diljem svijeta 20 milijuna puta dnevno, dok se kroz njenu povijest koristila više od 30 milijardi puta. Jasno je zašto je Apple želi i koliko će mu koristiti donijeti...

Još iz kategorije

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.

Fleksibilnost u radu za roditelje

Fleksibilnost u radu za roditelje

03.06.2020. komentiraj

Pogodnostima koje pruža Flexi baby program pod jednakim uvjetima mogu koristiti i majke i očevi koji koriste rodiljni odnosno roditeljski, posvojiteljski ili udomiteljski  dopust. Flexi baby program nova je nadopuna postojećim mjerama obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike koje A1 Hrvatska već dulji niz godina provodi i kontinuirano nadograđuje.

Novi Kolektivni ugovor zaposlenicima HT-a osigurava još više pogodnosti

Novi Kolektivni ugovor zaposlenicima HT-a osigurava još više pogodnosti

03.06.2020. komentiraj

Predstavnici Uprave Hrvatskog Telekoma i sindikata - Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Republičkog sindikata radnika - potpisali su novi Kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i vrijedi naredne dvije godine, do 30. lipnja 2022. godine.