INFOGRAFIKA: Što se krije iza Shazama

INFOGRAFIKA: Što se krije iza Shazama

Foto: Antonio Jularić

Apple je preuzeo Shazam za 400 milijuna američkih dolara. Konkretno, riječ je o aplikaciji za prepoznavanje glazbe i razvila se do te mjere da već nakon nekoliko sekundi prepoznaje svaku pjesmu koja svira u prostoru oko vas.

Potom tu pjesmu prikazuje na zaslonu uređaja i nudi korisniku preuzeti je s nekog od poslužitelja. U trenutku kad Apple preuzme Shazam, kupnja će biti moguća samo preko Apple Music, što će dodatno povećati prihode i donijeti još više pretplatnika najbogatijoj tehnološkoj kompaniji na svijetu.

Inače riječ je o aplikaciji zanimljive povijesti. Sama kompanija nastala je 1999. godine, davno prije pojave aplikacija. U to se vrijeme usluzi pristupalo SMS porukom uz utipkavanje britanskog pozivnog broja i koda za područje gdje se Shazam nalazio. Po tome se isprva i zvao 2580 umjesto Shazam. A i tad se nije moglo prepoznati pjesmu zvukom, ali korisnik je mogao slati izvođača ili riječi pjesme pa bi povratno dobio informaciju koja ga zanima. Ideja kojoj se treba nakloniti. Kao i činjenici da se u vrijeme pojave aplikacija Shazam uspio preoblikovati u ovo što je danas.

A danas je iznimna, što potvrđuju i brojke jer Shazam je preuzet više od milijardu puta, a koristi se diljem svijeta 20 milijuna puta dnevno, dok se kroz njenu povijest koristila više od 30 milijardi puta. Jasno je zašto je Apple želi i koliko će mu koristiti donijeti...

Još iz kategorije

INTERVJU: Osiguravateljska industrija prilagođava se promjena – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osiguravateljska industrija prilagođava se promjena – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

21.05.2019. komentiraj

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.

Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

20.05.2019. komentiraj

Organizacije koje u svoj pristup digitalnim inicijativama uključe pitanje kibernetičke sigurnosti, motivirano poslovnim potrebama, postižu bolje rezultate od konkurencije. Zaključak je PwC-ovog istraživanja o povjerenju u digitalno okruženje Digital Trust Insights Survey.

Google prekida suradnju s Huaweijem

Google prekida suradnju s Huaweijem

20.05.2019. komentiraj

Google prekida suradnju s Huaweijem! Ta je vijest odjeknula poput eksplozije ne samo u tehnološkom svijetu jer kad dvije ponajveće kompanije na svijetu imaju ovakav odnos, to se može odraziti na cijelo tržište, ali i globalnu ekonomiju.