INFOGRAFIKA: Obustave rada i manjak radne snage utjecao na proizvodnju Tesle

INFOGRAFIKA: Obustave rada i manjak radne snage utjecao na proizvodnju Tesle
DepositPhotos

Tesla je uspjela izbjeći probleme u proizvodnom procesu tijekom prva tri mjeseca ove godine, ali drugi kvartal zabilježio je previše izazova zbog gotovo potpune obustave rada u šangajskoj tvornici.

Sve to dovelo je to 15 posto manje proizvedenih Teslinih modela na kvartalnoj razini, odnosno, njih ukupno 258.580 tijekom tri mjeseca drugog kvartala. Svejedno, pozitivno je što su to bolje brojke nego one u prva tri kvartala prošle godine.

Zanimljivo je da su u kompaniji kao problem proizvodnih procesa naveli i manjak radne snage, uz probleme s obustavom rada u kineskoj tvornici.

Naime, Tesla je sama kreirala problem manjka radne snage otpuštanjem deset posto zaposlenih, ali i potplaćivanjem onih koji rade u njemačkom Gigafactory pogonu u Brandenburgu. Zbog toga se ne može dovesti nove ljude i postojeći rade sa slabijom produktivnosti.

Ipak, bez obzira na sve probleme, u Tesli su uvjereni da će druga polovica ove godine biti rekordna i da će 2022. završiti s 1,9 milijun proizvodenih automobila, što bi bilo oko dvostruko više njih nego u 2021.