INFOGRAFIKA: Kina dominira globalnim izvozom mikročipova

INFOGRAFIKA: Kina dominira globalnim izvozom mikročipova
DepositPhotos

Američki predsjednik Joe Biden uskoro će predstaviti Chips+ zakonski paket, kojim bi se trebala povećati kompetitivnost Sjedinjenih Američkih Država u industriji koja se tiče mikročipova. Glavni cilj je na taj način prestati toliko ovisiti o Kini i njenoj okolici u smislu proizvodnje tih komponentni.

Paket zakonskih mjera koštat će oko 280 milijardi američkih dolara, a to uključuje ključne provizije od oko 52 milijarde dolara, koji će otići direktno američkim proizvođačima mikročipova kroz narednih pet godina. S tim će novcem proširiti proizvodne kapacitete, istraživanje i razvoj.

Dok se to ne dogodi, Kina, Hong Kong i Tahvan će nastaviti dominirati na globalnom tržištu. Konkretnije, tijekom najžešće pandemije koronavirusa u 2020. te su tri zemlje zajedno generirale nešto manje od 400 milijardi dolara zahvaljujući mikročipovima. Istovremeno, SAD su generiral 44 milijarde i bile sedme na svijetu po tome.

Ako pogledamo listu iz 2020. zasebno, Hong Kong je prvi sa 153,9 milijardi dolara, Tajvan drugi sa 123,1 milijarde, Kina je na 117 milijardi, Singapur na 86,2 milijardi, Južna Koreja na 82,9 milijarde. Ispred SAD-a je i Malezija s 49,3 milijardi. A iza su još od jačih "igrača" Japan (28,9 mlrd. USD), Filipini (23,7 mlrd. USD) i Vijetnam (14 mlrd. USD).