INFOGRAFIKA: Impresivan sistematičan rast Amazona

INFOGRAFIKA: Impresivan sistematičan rast Amazona

Amazon ništa nije postigao preko noći, kompletna strategija poslovanja jest dugoročna i nakon 21 godine se počela isplaćivati. Jer, od 1997. sve do kraja prošle godine, prihodi su konstantno rasli, ali profit je podosta stagnirao. Dapače, linija na grafikonu praktički je bila ravna kroz više od dva desetljeća.

Zato ne čudi što je uz 232,89 milijardi američkih dolara prihoda u 2018., ostvareno tek 10,07 milijardi dolara profita. Za neke bi kompanije to bio neuspjeh, ali Amazon je godinu prije zabilježio sedam milijardi dolara profita manje. Stoga, može se zaključiti da se investitorima napokon počelo isplaćivati sve što su ulagali u tu kompaniju.

A prvi znaci većeg uspjeha mogli su se naslutiti između 2011. godine jer tad su prihodi dosegli 50 milijardi, što je bilo skoro pa dvostruko više nego godinu prije. Nakon toga nije bilo zaustavljanja i Amazonov rast bio je sve impozantniji, zbog čega sad i jest najvrednija kompanija svijeta. Time se pokazalo da strategija Jeffa Bezosa ima smisla i da kritičari svih godina nisu bili u pravu. Amazon vrijedi 802,18 milijardi dolara i ispred je Microsofta čija se vrijednost nalazi na 789,25 milijardi, Alphabeta koji je na 737,37 milijarde i Applea koji je na 720,12 milijarde dolara vrijednosti.

Još iz kategorije

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

14.07.2019. komentiraj

U razdoblju unatrag 17 godina (od 2002.), 2018. godine bila je za poduzetnike najuspješnija s 28,2 milijarde kuna neto dobiti, u kojoj su sve četiri skupine poduzetnika poslovale pozitivno, s tim da je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 69,3 posto.