INFOGRAFIKA: Impresivan sistematičan rast Amazona

INFOGRAFIKA: Impresivan sistematičan rast Amazona

Amazon ništa nije postigao preko noći, kompletna strategija poslovanja jest dugoročna i nakon 21 godine se počela isplaćivati. Jer, od 1997. sve do kraja prošle godine, prihodi su konstantno rasli, ali profit je podosta stagnirao. Dapače, linija na grafikonu praktički je bila ravna kroz više od dva desetljeća.

Zato ne čudi što je uz 232,89 milijardi američkih dolara prihoda u 2018., ostvareno tek 10,07 milijardi dolara profita. Za neke bi kompanije to bio neuspjeh, ali Amazon je godinu prije zabilježio sedam milijardi dolara profita manje. Stoga, može se zaključiti da se investitorima napokon počelo isplaćivati sve što su ulagali u tu kompaniju.

A prvi znaci većeg uspjeha mogli su se naslutiti između 2011. godine jer tad su prihodi dosegli 50 milijardi, što je bilo skoro pa dvostruko više nego godinu prije. Nakon toga nije bilo zaustavljanja i Amazonov rast bio je sve impozantniji, zbog čega sad i jest najvrednija kompanija svijeta. Time se pokazalo da strategija Jeffa Bezosa ima smisla i da kritičari svih godina nisu bili u pravu. Amazon vrijedi 802,18 milijardi dolara i ispred je Microsofta čija se vrijednost nalazi na 789,25 milijardi, Alphabeta koji je na 737,37 milijarde i Applea koji je na 720,12 milijarde dolara vrijednosti.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.