INFOGRAFIKA: Impresivan sistematičan rast Amazona

INFOGRAFIKA: Impresivan sistematičan rast Amazona

Amazon ništa nije postigao preko noći, kompletna strategija poslovanja jest dugoročna i nakon 21 godine se počela isplaćivati. Jer, od 1997. sve do kraja prošle godine, prihodi su konstantno rasli, ali profit je podosta stagnirao. Dapače, linija na grafikonu praktički je bila ravna kroz više od dva desetljeća.

Zato ne čudi što je uz 232,89 milijardi američkih dolara prihoda u 2018., ostvareno tek 10,07 milijardi dolara profita. Za neke bi kompanije to bio neuspjeh, ali Amazon je godinu prije zabilježio sedam milijardi dolara profita manje. Stoga, može se zaključiti da se investitorima napokon počelo isplaćivati sve što su ulagali u tu kompaniju.

A prvi znaci većeg uspjeha mogli su se naslutiti između 2011. godine jer tad su prihodi dosegli 50 milijardi, što je bilo skoro pa dvostruko više nego godinu prije. Nakon toga nije bilo zaustavljanja i Amazonov rast bio je sve impozantniji, zbog čega sad i jest najvrednija kompanija svijeta. Time se pokazalo da strategija Jeffa Bezosa ima smisla i da kritičari svih godina nisu bili u pravu. Amazon vrijedi 802,18 milijardi dolara i ispred je Microsofta čija se vrijednost nalazi na 789,25 milijardi, Alphabeta koji je na 737,37 milijarde i Applea koji je na 720,12 milijarde dolara vrijednosti.

Još iz kategorije

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

19.10.2019. komentiraj

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao  za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj  je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.