INFOGRAFIKA: Države s najvećim poreznim opterećenjem

INFOGRAFIKA: Države s najvećim poreznim opterećenjem

Foto: DepositPhotos

Plaćanje poreza realnost je svake zemlje na svijetu, ali opterećenje nije u svakoj od njih jednako, što nam daje do znanja OECD u svom izvještaju za 2017. godinu. Na listi 12 zemalja s najvećim poreznim opterećenjem na svijetu gledajući postotak koji on čini u bruto domaćem proizvodu (BDP) nema Hrvatske jer još nije članica OECD-a zbog spora sa Slovenijom. ipak, prvih sedam mjesta čine europske zemlje, a podaci se odnose na članice OECD-a.

Ispred svih je Danska s 45,9 posto udjela koji u BDP-u čini porez, što je očekivano jer oduvijek se o toj zemlji govori kao jednoj od najskupljih na svijetu. Samo, tamo je i životni standard na visokim razinama pa se uspostavlja određena ravnoteža. Francuska je iznenađujuće na drugom mjestu s 45,3 posto i u njoj nije slučaj kao u Danskoj jer uvjeti za život su nešto niži.

Švedska je pak također vrlo visoko, na trećem mjestu s 44,1 posto i to je također očekivano jer oduvijek se i ta zemlja na ovakvim listama nalazi pri samom vrhu. Zanimljivo, nema Norveške, Finske, a ni Islanda u ovom "odabranom društvu". Zato ima Grčke, koja se nalazi na četvrtom mjestu s 38,6 posto i primjer je zemlje s iznimnim poreznim opterećenjem koje ne prati dovoljno visok životni standard. Njemačka tih briga baš i nema, bez obzira na 37,6 posto udjela poreza u BDP-u, ali zato šesta Španjolska s 33,5 posto svakako ima.

Od europskih zemalja još je na sedmom mjestu Velika Britanija s 33,2 posto, a potom slijede neeruopske zemlje kao Kanada (31,7 posto), Japan (30,7 posto), Australija (28,2 posto), Južna Koreja (26,3 posto) i Sjedinjene Američke Države (25,5 posto). Također, treba znati da su podaci za Japan i Australiju iz 2016.

Još iz kategorije

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

21.05.2019. komentiraj

Konzultantska tvrtka Vetturelli provela je istraživanje među najvećim hrvatskim kompanijama kako bi ispitala stavove upravljačkih struktura o organizacijskoj agilnosti te u kojoj su fazi procesa prilagodbe kompanija za digitalno doba. U njemu je sudjelovalo 30 kompanija, odnosno članova uprava, direktora ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija.

INTERVJU: Osiguravateljska industrija prilagođava se promjena – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osiguravateljska industrija prilagođava se promjena – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

21.05.2019. komentiraj

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.

Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

20.05.2019. komentiraj

Organizacije koje u svoj pristup digitalnim inicijativama uključe pitanje kibernetičke sigurnosti, motivirano poslovnim potrebama, postižu bolje rezultate od konkurencije. Zaključak je PwC-ovog istraživanja o povjerenju u digitalno okruženje Digital Trust Insights Survey.