INFOGRAFIKA: Države s najvećim poreznim opterećenjem

INFOGRAFIKA: Države s najvećim poreznim opterećenjem

Foto: DepositPhotos

Plaćanje poreza realnost je svake zemlje na svijetu, ali opterećenje nije u svakoj od njih jednako, što nam daje do znanja OECD u svom izvještaju za 2017. godinu. Na listi 12 zemalja s najvećim poreznim opterećenjem na svijetu gledajući postotak koji on čini u bruto domaćem proizvodu (BDP) nema Hrvatske jer još nije članica OECD-a zbog spora sa Slovenijom. ipak, prvih sedam mjesta čine europske zemlje, a podaci se odnose na članice OECD-a.

Ispred svih je Danska s 45,9 posto udjela koji u BDP-u čini porez, što je očekivano jer oduvijek se o toj zemlji govori kao jednoj od najskupljih na svijetu. Samo, tamo je i životni standard na visokim razinama pa se uspostavlja određena ravnoteža. Francuska je iznenađujuće na drugom mjestu s 45,3 posto i u njoj nije slučaj kao u Danskoj jer uvjeti za život su nešto niži.

Švedska je pak također vrlo visoko, na trećem mjestu s 44,1 posto i to je također očekivano jer oduvijek se i ta zemlja na ovakvim listama nalazi pri samom vrhu. Zanimljivo, nema Norveške, Finske, a ni Islanda u ovom "odabranom društvu". Zato ima Grčke, koja se nalazi na četvrtom mjestu s 38,6 posto i primjer je zemlje s iznimnim poreznim opterećenjem koje ne prati dovoljno visok životni standard. Njemačka tih briga baš i nema, bez obzira na 37,6 posto udjela poreza u BDP-u, ali zato šesta Španjolska s 33,5 posto svakako ima.

Od europskih zemalja još je na sedmom mjestu Velika Britanija s 33,2 posto, a potom slijede neeruopske zemlje kao Kanada (31,7 posto), Japan (30,7 posto), Australija (28,2 posto), Južna Koreja (26,3 posto) i Sjedinjene Američke Države (25,5 posto). Također, treba znati da su podaci za Japan i Australiju iz 2016.

Još iz kategorije

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

19.07.2018. komentiraj

Najnovija analiza poslovanja poduzetnika u 2017. godini koju je napravila FINA pokazuje kako među tvrtkama s više od 10 zaposlenih i koje su najbolje prema ukupnim prihodima po prosječnoj neto plaći vodi Microsoft Hrvatska s vrlo visokih 41,4 tisuće kuna po zaposleniku. Među najboljima su pretežito tvrtke iz tehnološkog sektora i farmaceutskog sektora, jer financijske institucije nisu niti promatrane kako tvrde u FINA-i.

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

18.07.2018. komentiraj

Najnoviji poslovni rezultati Ericssona pokazuju kako prihod od prodaje bilježi smanjenje od 1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja u segmentu Mreže pokazuje rast od 2% u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je snažan rast prodaje ostvaren u Sjevernoj Americi.

Sedam IT slavi 15. rođendan

Sedam IT slavi 15. rođendan

17.07.2018. komentiraj

Jedna od značajnijih hrvatskih ICT tvrtki, Sedam IT, ovih dana obilježava petnaestu obljetnicu postojanja. Od nastajanja do danas, ta je kompanija uspješno radila i rasla te je danas prepoznatljiva u Hrvatskoj i izvan granica.