Industrija 4.0 Boschu donosi milijarde u prodaji

Industrija 4.0 Boschu donosi milijarde u prodaji

Industrija 4.0 definitivno je postala dio tvorničke scene i već se pokazala isplativom za njemački Bosch. Ta je kompanija nedavno objavila kako je u protekle četiri godine na rješenjima Industrije 4.0 zaradila više od milijarde i pol eura.

Već 2022. godine Bosch želi u tom segmentu ostvariti godišnju prodaju u vrijednosti većoj od milijardu eura. Na sajmu Hannover Messe, održanom krajem ožujka, tvrtka je predstavila tvornicu budućnosti u kojoj autonomna transportna vozila dostavljaju komponente u digitalne radne prostore, robotička rješenja pomažu radnicima u proizvodnji, a kontrola kvalitete provodi se uz pomoć umjetne inteligencije. Zahvaljujući 5G tehnologiji, komunikacija između strojeva i sustava neometano se odvija gotovo u stvarnom vremenu.

Bosch je rano prepoznao potencijal novih rješenja za industriju budućnosti pa je kompanija počela povezivati proizvodnju i logistiku već 2012. godine. Ta strategija poboljšava konkurentnost, a Boschevo poslovno područje Industrijske tehnologije bilježi velik rast. Tako je, prema preliminarnim brojkama, prošle godine ostvaren rast od 8,9 posto, a nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike porast je iznosio 11 posto. Prodaja je pritom narasla na 7,4 milijarde eura. „Industrija 4.0 se isplati. Digitalna i povezana rješenja čine tvornice učinkovitijima, fleksibilnijima i produktivnijima”, izjavio je član Boscheva upravnog odbora Rolf Najork, koji nadgleda to poslovno područje.

Još iz kategorije

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

14.07.2019. komentiraj

U razdoblju unatrag 17 godina (od 2002.), 2018. godine bila je za poduzetnike najuspješnija s 28,2 milijarde kuna neto dobiti, u kojoj su sve četiri skupine poduzetnika poslovale pozitivno, s tim da je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 69,3 posto.