Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Iako je kanadski proizvođač popularnih, prije svega mobilnih telefona, promijenio ime iz Research in Motion u BlackBerry kako se i zovu njihovi telefoni, barem dosad, analitičari nisu uvjereni hoće li ga to spasiti nakon godina pada prodaje, otpuštanja zaposlenika i zaostajanja za konkurencijom.

Naime, BlackBerry je odgađao izlazak svojih novih telefona i operativnog sustava BlackBerry 10, te modela Q10 i Z10, što je izazvalo priličan gnjev investitora, ali i kupaca no promjene koje se sada događaju možda ipak uspiju spasiti kompaniju – ako ništa drugo barem do prodaje. Jer iako službenih potvrda nema, jedan od najvećih svjetskih proizvođača računala, kineski Lenovo koji se izdigao i postao jedan od ključnih tržišnih igrača kupnjom IBM-ova odjela proizvodnje i prodaje PC-a, pokazao je svoj interes.

Dobro upućeni tvrde da bi Lenovo snažno profitirao kupnjom BlackBerrya, dodao svome portfelju računala, tableta i pametnih telefona. Hoće li se to dogoditi, zasad je teško predvidjeti, no takva opcija nije isključena. Tome svakako treba dodati da se tržište posljednjih godinu dana snažno promijenilo. Dok su Apple i Samsung vodili patentne ratove na području pametnih telefona i tableta, Microsoft je kroz Nokiju počeo gurati nove Windowse za pametne telefone, izašli su i novi Windowsi za tablete i PC računala.

Pritom je Nokija s Lumijom postizala uspjehe, a HTC i LG polako su zauzimala svoje pozicije i sada je posve jasno kako će tržište pametnih telefona biti iznimno kompetitivno. Veliku ulogu na njemu imat će i mobilni telekomunikacijski operateri kojima je BlackBerry s novim modelima izašao u susret, kao i korisnicima, jer neće više biti potrebno imati posebne BlackBerry tarife već će se sve funkcionalnosti moći koristiti i kroz klasičan dana promet.

To je svakako jedna velika novina, koja će smanjiti troškove korisnicima, ali i operaterima omogućiti mnogo veću dostupnost kvalitetnih uređaja sa visokim stupnjem sigurnosti do mnogo većeg broja korisnika.

 

BlackBerry, 2010-2012

2010

2012

Udjel na tržištu pametnih telefona

14%

4%

BB prodaja (milijuni komada)

37.0

27.5

Udjel na tržištima u razvoju

25%

47%

Udjel na razvijenim tržištima

75%

53%

Globalni  ASP (dolara)

327.0

235.0

ASP na tržištima u razvoju (dolara)

280.0

200.0

ASP na razvijenim tržištima (dolara)

343.0

266.0

Još iz kategorije

Huawei omogućuje održiv razvoj digitalne ekonomije u Aziji

Huawei omogućuje održiv razvoj digitalne ekonomije u Aziji

18.09.2019. komentiraj

Huawei posluje u skladu s načelima otvorenosti, inoviranja, suradnje i dijeljenog uspjeha, i odlučan je u namjeri da svim pojedincima, kućanstvima i organizacijama pruži digitalna rješenja za potpuno povezan i inteligentan svijet, ističu iz ovog kineskog proizvođača mobitela i mrežne opreme.

Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

17.09.2019. komentiraj

Google više nije želio biti predmetom istrage regulatornih tijela u Francuskoj te se nagodio s tamošnjim vlastima, što znači da će platiti gotovo milijardu eura kazni.

Odličan nastup na sajmu IFA još jedne domaće tvrtke

Odličan nastup na sajmu IFA još jedne domaće tvrtke

16.09.2019. komentiraj

Nakon odličnog nastupa na Gamesocmuu u Kölnu i ovogodišnji nastup na IFA je bio izuzetno dobar te uz veliku većinu glavnih kupaca, kako iz Hrvatske i regije tako i ostalih distributere iz cijele Europe, možemo reći kako smo jako zadovoljni, ističe za ICTbusiness.info Stjepan Šmit CEO Šmit Electronica i dodaje kako su njihov štand na ovogodišnjem IFA su posjetili i mnogobrojni zainteresirani kupci i distributeri iz zemalja gdje još nemaju distribuciju.