Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Iako je kanadski proizvođač popularnih, prije svega mobilnih telefona, promijenio ime iz Research in Motion u BlackBerry kako se i zovu njihovi telefoni, barem dosad, analitičari nisu uvjereni hoće li ga to spasiti nakon godina pada prodaje, otpuštanja zaposlenika i zaostajanja za konkurencijom.

Naime, BlackBerry je odgađao izlazak svojih novih telefona i operativnog sustava BlackBerry 10, te modela Q10 i Z10, što je izazvalo priličan gnjev investitora, ali i kupaca no promjene koje se sada događaju možda ipak uspiju spasiti kompaniju – ako ništa drugo barem do prodaje. Jer iako službenih potvrda nema, jedan od najvećih svjetskih proizvođača računala, kineski Lenovo koji se izdigao i postao jedan od ključnih tržišnih igrača kupnjom IBM-ova odjela proizvodnje i prodaje PC-a, pokazao je svoj interes.

Dobro upućeni tvrde da bi Lenovo snažno profitirao kupnjom BlackBerrya, dodao svome portfelju računala, tableta i pametnih telefona. Hoće li se to dogoditi, zasad je teško predvidjeti, no takva opcija nije isključena. Tome svakako treba dodati da se tržište posljednjih godinu dana snažno promijenilo. Dok su Apple i Samsung vodili patentne ratove na području pametnih telefona i tableta, Microsoft je kroz Nokiju počeo gurati nove Windowse za pametne telefone, izašli su i novi Windowsi za tablete i PC računala.

Pritom je Nokija s Lumijom postizala uspjehe, a HTC i LG polako su zauzimala svoje pozicije i sada je posve jasno kako će tržište pametnih telefona biti iznimno kompetitivno. Veliku ulogu na njemu imat će i mobilni telekomunikacijski operateri kojima je BlackBerry s novim modelima izašao u susret, kao i korisnicima, jer neće više biti potrebno imati posebne BlackBerry tarife već će se sve funkcionalnosti moći koristiti i kroz klasičan dana promet.

To je svakako jedna velika novina, koja će smanjiti troškove korisnicima, ali i operaterima omogućiti mnogo veću dostupnost kvalitetnih uređaja sa visokim stupnjem sigurnosti do mnogo većeg broja korisnika.

 

BlackBerry, 2010-2012

2010

2012

Udjel na tržištu pametnih telefona

14%

4%

BB prodaja (milijuni komada)

37.0

27.5

Udjel na tržištima u razvoju

25%

47%

Udjel na razvijenim tržištima

75%

53%

Globalni  ASP (dolara)

327.0

235.0

ASP na tržištima u razvoju (dolara)

280.0

200.0

ASP na razvijenim tržištima (dolara)

343.0

266.0

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.