Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Iako je kanadski proizvođač popularnih, prije svega mobilnih telefona, promijenio ime iz Research in Motion u BlackBerry kako se i zovu njihovi telefoni, barem dosad, analitičari nisu uvjereni hoće li ga to spasiti nakon godina pada prodaje, otpuštanja zaposlenika i zaostajanja za konkurencijom.

Naime, BlackBerry je odgađao izlazak svojih novih telefona i operativnog sustava BlackBerry 10, te modela Q10 i Z10, što je izazvalo priličan gnjev investitora, ali i kupaca no promjene koje se sada događaju možda ipak uspiju spasiti kompaniju – ako ništa drugo barem do prodaje. Jer iako službenih potvrda nema, jedan od najvećih svjetskih proizvođača računala, kineski Lenovo koji se izdigao i postao jedan od ključnih tržišnih igrača kupnjom IBM-ova odjela proizvodnje i prodaje PC-a, pokazao je svoj interes.

Dobro upućeni tvrde da bi Lenovo snažno profitirao kupnjom BlackBerrya, dodao svome portfelju računala, tableta i pametnih telefona. Hoće li se to dogoditi, zasad je teško predvidjeti, no takva opcija nije isključena. Tome svakako treba dodati da se tržište posljednjih godinu dana snažno promijenilo. Dok su Apple i Samsung vodili patentne ratove na području pametnih telefona i tableta, Microsoft je kroz Nokiju počeo gurati nove Windowse za pametne telefone, izašli su i novi Windowsi za tablete i PC računala.

Pritom je Nokija s Lumijom postizala uspjehe, a HTC i LG polako su zauzimala svoje pozicije i sada je posve jasno kako će tržište pametnih telefona biti iznimno kompetitivno. Veliku ulogu na njemu imat će i mobilni telekomunikacijski operateri kojima je BlackBerry s novim modelima izašao u susret, kao i korisnicima, jer neće više biti potrebno imati posebne BlackBerry tarife već će se sve funkcionalnosti moći koristiti i kroz klasičan dana promet.

To je svakako jedna velika novina, koja će smanjiti troškove korisnicima, ali i operaterima omogućiti mnogo veću dostupnost kvalitetnih uređaja sa visokim stupnjem sigurnosti do mnogo većeg broja korisnika.

 

BlackBerry, 2010-2012

2010

2012

Udjel na tržištu pametnih telefona

14%

4%

BB prodaja (milijuni komada)

37.0

27.5

Udjel na tržištima u razvoju

25%

47%

Udjel na razvijenim tržištima

75%

53%

Globalni  ASP (dolara)

327.0

235.0

ASP na tržištima u razvoju (dolara)

280.0

200.0

ASP na razvijenim tržištima (dolara)

343.0

266.0

Još iz kategorije

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

22.07.2019. komentiraj

Intelovi čelnici u nevjerici promatraju aktualnu situaciju jer dogodila se po prvi put u 20 godina! Naime, AMD je zahvaljujući seriji Ryzen 3000 po prvi put bolji po performansama, moći i cijeni procesora u odnosu na najvećeg konkurenta - Intel.

Fil Rouge Capital započeo s radom

Fil Rouge Capital započeo s radom

22.07.2019. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investirati u mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke kao i daljnje afirmiranje poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj. Fond je službeno započeo s radom 9. srpnja nakon što mu je u rekordnom roku potvrđena obveza financiranja.

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.