Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Iako je kanadski proizvođač popularnih, prije svega mobilnih telefona, promijenio ime iz Research in Motion u BlackBerry kako se i zovu njihovi telefoni, barem dosad, analitičari nisu uvjereni hoće li ga to spasiti nakon godina pada prodaje, otpuštanja zaposlenika i zaostajanja za konkurencijom.

Naime, BlackBerry je odgađao izlazak svojih novih telefona i operativnog sustava BlackBerry 10, te modela Q10 i Z10, što je izazvalo priličan gnjev investitora, ali i kupaca no promjene koje se sada događaju možda ipak uspiju spasiti kompaniju – ako ništa drugo barem do prodaje. Jer iako službenih potvrda nema, jedan od najvećih svjetskih proizvođača računala, kineski Lenovo koji se izdigao i postao jedan od ključnih tržišnih igrača kupnjom IBM-ova odjela proizvodnje i prodaje PC-a, pokazao je svoj interes.

Dobro upućeni tvrde da bi Lenovo snažno profitirao kupnjom BlackBerrya, dodao svome portfelju računala, tableta i pametnih telefona. Hoće li se to dogoditi, zasad je teško predvidjeti, no takva opcija nije isključena. Tome svakako treba dodati da se tržište posljednjih godinu dana snažno promijenilo. Dok su Apple i Samsung vodili patentne ratove na području pametnih telefona i tableta, Microsoft je kroz Nokiju počeo gurati nove Windowse za pametne telefone, izašli su i novi Windowsi za tablete i PC računala.

Pritom je Nokija s Lumijom postizala uspjehe, a HTC i LG polako su zauzimala svoje pozicije i sada je posve jasno kako će tržište pametnih telefona biti iznimno kompetitivno. Veliku ulogu na njemu imat će i mobilni telekomunikacijski operateri kojima je BlackBerry s novim modelima izašao u susret, kao i korisnicima, jer neće više biti potrebno imati posebne BlackBerry tarife već će se sve funkcionalnosti moći koristiti i kroz klasičan dana promet.

To je svakako jedna velika novina, koja će smanjiti troškove korisnicima, ali i operaterima omogućiti mnogo veću dostupnost kvalitetnih uređaja sa visokim stupnjem sigurnosti do mnogo većeg broja korisnika.

 

BlackBerry, 2010-2012

2010

2012

Udjel na tržištu pametnih telefona

14%

4%

BB prodaja (milijuni komada)

37.0

27.5

Udjel na tržištima u razvoju

25%

47%

Udjel na razvijenim tržištima

75%

53%

Globalni  ASP (dolara)

327.0

235.0

ASP na tržištima u razvoju (dolara)

280.0

200.0

ASP na razvijenim tržištima (dolara)

343.0

266.0

Još iz kategorije

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.

Fleksibilnost u radu za roditelje

Fleksibilnost u radu za roditelje

03.06.2020. komentiraj

Pogodnostima koje pruža Flexi baby program pod jednakim uvjetima mogu koristiti i majke i očevi koji koriste rodiljni odnosno roditeljski, posvojiteljski ili udomiteljski  dopust. Flexi baby program nova je nadopuna postojećim mjerama obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike koje A1 Hrvatska već dulji niz godina provodi i kontinuirano nadograđuje.

Novi Kolektivni ugovor zaposlenicima HT-a osigurava još više pogodnosti

Novi Kolektivni ugovor zaposlenicima HT-a osigurava još više pogodnosti

03.06.2020. komentiraj

Predstavnici Uprave Hrvatskog Telekoma i sindikata - Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Republičkog sindikata radnika - potpisali su novi Kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i vrijedi naredne dvije godine, do 30. lipnja 2022. godine.