Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Ima li nade za BlackBerry – spas ili propast

Iako je kanadski proizvođač popularnih, prije svega mobilnih telefona, promijenio ime iz Research in Motion u BlackBerry kako se i zovu njihovi telefoni, barem dosad, analitičari nisu uvjereni hoće li ga to spasiti nakon godina pada prodaje, otpuštanja zaposlenika i zaostajanja za konkurencijom.

Naime, BlackBerry je odgađao izlazak svojih novih telefona i operativnog sustava BlackBerry 10, te modela Q10 i Z10, što je izazvalo priličan gnjev investitora, ali i kupaca no promjene koje se sada događaju možda ipak uspiju spasiti kompaniju – ako ništa drugo barem do prodaje. Jer iako službenih potvrda nema, jedan od najvećih svjetskih proizvođača računala, kineski Lenovo koji se izdigao i postao jedan od ključnih tržišnih igrača kupnjom IBM-ova odjela proizvodnje i prodaje PC-a, pokazao je svoj interes.

Dobro upućeni tvrde da bi Lenovo snažno profitirao kupnjom BlackBerrya, dodao svome portfelju računala, tableta i pametnih telefona. Hoće li se to dogoditi, zasad je teško predvidjeti, no takva opcija nije isključena. Tome svakako treba dodati da se tržište posljednjih godinu dana snažno promijenilo. Dok su Apple i Samsung vodili patentne ratove na području pametnih telefona i tableta, Microsoft je kroz Nokiju počeo gurati nove Windowse za pametne telefone, izašli su i novi Windowsi za tablete i PC računala.

Pritom je Nokija s Lumijom postizala uspjehe, a HTC i LG polako su zauzimala svoje pozicije i sada je posve jasno kako će tržište pametnih telefona biti iznimno kompetitivno. Veliku ulogu na njemu imat će i mobilni telekomunikacijski operateri kojima je BlackBerry s novim modelima izašao u susret, kao i korisnicima, jer neće više biti potrebno imati posebne BlackBerry tarife već će se sve funkcionalnosti moći koristiti i kroz klasičan dana promet.

To je svakako jedna velika novina, koja će smanjiti troškove korisnicima, ali i operaterima omogućiti mnogo veću dostupnost kvalitetnih uređaja sa visokim stupnjem sigurnosti do mnogo većeg broja korisnika.

 

BlackBerry, 2010-2012

2010

2012

Udjel na tržištu pametnih telefona

14%

4%

BB prodaja (milijuni komada)

37.0

27.5

Udjel na tržištima u razvoju

25%

47%

Udjel na razvijenim tržištima

75%

53%

Globalni  ASP (dolara)

327.0

235.0

ASP na tržištima u razvoju (dolara)

280.0

200.0

ASP na razvijenim tržištima (dolara)

343.0

266.0

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.