IFA 2017 donijela izlagačima prihode od 4,7 milijardi eura

IFA 2017 donijela izlagačima prihode od 4,7 milijardi eura
Dražen Tomić

Berlinski IFA sajam održao se od 1. do 6. rujna i privukao više od 253 tisuće posjetitelja te na taj način potvrdio svoju snagu i utjecaj. Posebno se to vidi po činjenici da je više no polovica od tog impozantnog broja stiglo s raznih krajeva svijeta, dok su ostatak bili domaćini Nijemci. A poseban razlog za optimizam imali su izlagači jer vjeruje se da će samo od narudžbi za proizvode izložene u Berlinu uprihoditi ukupno 4,7 milijardi eura.

S obzirom da je riječ o najvažnijem sajmu potrošačke i kućne elektronike na svijetu, proizvođači su još jednom dobili priliku pokazati se na velikoj pozornici te bolje pripremiti za najvažniji period u godini - blagdane. On traje od američkog Dana zahvalnosti pa sve do Božića i tad se ostvaruju najbolji financijski rezultati. No, da bi oni bili bolji, na IFA sajmu treba pokazati jake adute. Jer, o svemu što se moglo vidjeti izvještavalo je šest tisuća novinara iz čak 70 zemalja svijeta.

"Sajam je radio pod punim kapacitetom, a to znači da smo imali 1805 izlagača koji su predstavili proizvode na 159 tisuća metara četvornih osiguranih za potrebe sajma u Messe Berlin, ponosno je istaknuo izvršni direktor (CEO) IFA sajma Jens Heithecker.

Nije želio ići u detalje s brojkama dok ne budu službene, ali u šest dana sajma očekuje se da će prihodi od narudžbi za predstavljene proizvode biti spomenutih 4,7 milijardi eura. To je znak da je godina bila uspješna na tehnološkom planu te da se želi završiti u stilu. Ali, nije cilj IFA sajma samo prodati što više, cilj je predstaviti nešto novo, inovativno i osvježavajuće. Uspjelo se i u tome jer svi izlagači su ponudili najbolje od onoga što imaju ili će uskoro imati u ponudi.

"Okupljanje najboljih svjetskih inovatora, brendova, tehnologija, proizvoda, poduzetnika i medija na jednom mjestu dokazuje da IFA uistinu jest najučinkovitija platforma za ispričati svoju priču cijelom svijetu. Iznimno smo sretni zbog entuzijazma i energije koju smo mogli vidjeti i ove godine, poetski je opisao svoja iskustva kroz šest dana sajma CEO Messe Berlin dr. Christian Göke.

A ponajviše je tako zbog uvijek dobrodošlih gostiju iz Kine, čija je pozornost ove godine bila uvelike okrenuta prema IFA Global Markets, dijelu sajma čija je zadaća okupiti proizvođače, poduzetnike, kompanije, institucije i investitore na jednom mjestu. Stoga ne čudi da je baš Kineska gospodarska komora sponzorirala čak 150 izlagača, koji su bili više nego zadovoljni.

"Svi izlagači s kojima sam razgovarao bili su oduševeljni. Samo sat vremena po otvaranju sajma, neki od njih već su pridobili velike i važne klijente, rekla je Zhang Jing, direktorica Kineske gospodarske komore.

Organizatori nisu bili sretni samo zbog osmijeha izlagača i posjetitelja, već i činjenice da se na desetu godišnjicu od uvrštenja kućanske elektronike kao dijela sajma IFA pozicionirala također u samom svjetskom vrhu. Dokazali su to izlagači iz Južne Koreje, koji kroz Samsung i LG uvelike vode glavnu riječ na području kućanske elektronike. A također su iskoristili priliku kroz IFA Global Market napraviti iskorak.

"Prošle godine smo sklopili posao s velikom kompanijom iz Kine. Za nas, IFA je prilika za susrete s najvećim svjetskim kompanijama na jednom mjestu, kazao je Changwoo Yoon, prvi čovjek Korejskog istraživačkog instituta za elektroniku i telekomunikacije (Korean Electronics and Telecommunications Research Institute).

Na samom kraju, treba spomenuti i veliki uspjeh IFA NEXT, novog koncepta koji nadmašuje očekivanja. Riječ je o mjestu gdje se izlažu inovativni proizvodi, gdje se moglo predstaviti 130 startupa i 70 nedavno osnovanih kompanija. Uz njih su na IFA NEXT svoj prostor našli investitori, predstavnici istraživačkih centara, fakulteta, organizacija... Organizatori su namjerno upravo taj dio sajma postavili na mjesto koje je bilo nemoguće zaobići, odmah na putu do glavne pozornice, čemu je dodan i poseban modularni izgled samih izlagačkih "štandova" kako bi se privukli još i više pažnje.

Uspjeli su organizatori u tome jer mediji su posebno naglasili IFA NEXT kao platformu s potencijalom, a dodatni doprinos dale su i posjete južnokorejskog te japanskog veleposlanika u Njemačkoj. Ukratko, u Berlinu znaju što rade i ne zadovoljavaju se aktualnom situacijom te konstantno novitetima u samoj organizaciji sajma pomiču granice i žele nanovo potvrđivati svoje mjesto u samom svjetskom vrhu.