IFA 2013: Sajam koji zadire mnogo dalje od gadgeta

IFA 2013: Sajam koji zadire mnogo dalje od gadgeta

Foto: Dražen Tomić

Danas je u Berlinu i službeno započeo jedan od najvećih svjetski sajmova potrošačke elektronike IFA 2013 koji se održava od 6. do 11. rujna na izložbenom prostoru većem od 154 tisuće četvornih metara. Golem sajamski prostor raspoređen tako da kada ste prvi put postoji vrlo velika vjerojatnost da se izgubite, ali i drugi i treći i četvrti, no prostor će vas obuzeti jer iza tisuća i tisuća izložaka stoji ogroman biznis koji su samo u Europi mjeri s više stotina milijardi eura.

Analize tržišta pokazuju kako će ukupna vrijednost tržišta konzumne elektronike prema procjenama ove godine biti oko 836 milijardi eura uz ne baš visok rast od 2,8 posto. To pokazuje kako je nakon krize tržište na putu oporavka i dokaz da IFA sajam ima itekako smisla jer kombinira prikaz najnovijih uređaja koje proizvođači ekskluzivno predstavljaju baš u Berlinu, te s druge strane prilike za dogovore i okupljanje poslovnih partnera.

Samo ove godine izložbeni prostor je zbog zahtjeva izlagača povećan nešto više od 2 posto, a broj izlagača povećan je 4 posto tako da je gotovo dosegao 1500, točnije na dan otvaranja sajma izlagača je 1493. Kako tvrde u tvrtki koja upravlja sajmom Messe Berlin i organizatoru samog sajma udruzi GFU (“Gesellschaft zur Förderung der Unterhaltungselektronik“) samo na sajmu IFA dogovori se poslova vrjednijih od 5 milijarde eura do kraja godine.

Prema podacima GFU-a za prvi konzumnu elektroniku što uključuje televizore, linije, pametne i druge telefone, računala, dodatke za računala u prvih šest mjeseci ovaj segment tržišta vrijedio je 12,5 milijardi eura uz pad od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Stoga organizatori ističu kako je ovo mnogo više od sajma na kojem se prikazuje, već je to sajma gdje se dogovaraju poslovi za ove i naredne godine što je ponovno pokazao i putujući sajam ShowStoppers kojeg možete pronaći na svim sajmovima diljem svijetu koji je donio dašak inovacija o čemu ćemo pisati posebno jer tamo je bilo i novih 3 D pisača, slušalica, dodataka za pametne telefone, novih generacija procesora, Ford Connected Car inicijativa i mnogo drugog.

I jedna crtica iz povijesti za kraj, IFA je prvi put održana 1923. godine, a njezino sedmo izdanje ono održano 1930. godine otvorio je jedan od najvećih fizičara i znanstvenika Albert Einstein. Iako se tada sajam nije zvao IFA nego "Sedmi veliki radio i fonografski sajam" jasna je dugogodišnja tradicija i uspješnost IFA-e.

Još iz kategorije

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

03.08.2020. komentiraj

Prema International Data Corporationu (IDC), isporuke pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine su na svjetskoj razini pale za 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, riječ je o 278,4 milijuna isporuka i bez obzira što je riječ o velikom padu, on je bio očekivan pa se sama šteta u tom smislu lakše sanirala.

Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

02.08.2020. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je najveći pad u povijesti tijekom drugog kvartala ove godine. Prema Counterpoint Researchu, riječ je o 24 posto na godišnjoj razini, odnosno, isporučeno je 271,4 milijuna pametnih telefona. Naravno, krivac je pandemija koronavirusa.

M+ Grupa objavila strateško partnerstvo s Geomant Grupom iz Ujedinjenog Kraljevstva

M+ Grupa objavila strateško partnerstvo s Geomant Grupom iz Ujedinjenog Kraljevstva

01.08.2020. komentiraj

M+ Grupa, vodeći pružatelj usluga eksternalizacije poslovnih procesa (Business Process Outsourcing – BPO) u jugoistočnoj Europi i Maloj Aziji, objavila je sporazum o spajanju internih IT operacija s operacijama Geomant Grupe sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Geomant Grupa je vodeći pružatelj softvera za interakciju s klijentima i integrator sustava s globalnom prisutnošću te značajnim poslovnim operacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkom Državama, Mađarskoj i Rumunjskoj. Ovom akvizicijom M+ Grupa snažno stupa na područje razvoja softvera, IT-a i BPO aplikacija.