IFA 2013: Sajam koji zadire mnogo dalje od gadgeta

IFA 2013: Sajam koji zadire mnogo dalje od gadgeta

Foto: Dražen Tomić

Danas je u Berlinu i službeno započeo jedan od najvećih svjetski sajmova potrošačke elektronike IFA 2013 koji se održava od 6. do 11. rujna na izložbenom prostoru većem od 154 tisuće četvornih metara. Golem sajamski prostor raspoređen tako da kada ste prvi put postoji vrlo velika vjerojatnost da se izgubite, ali i drugi i treći i četvrti, no prostor će vas obuzeti jer iza tisuća i tisuća izložaka stoji ogroman biznis koji su samo u Europi mjeri s više stotina milijardi eura.

Analize tržišta pokazuju kako će ukupna vrijednost tržišta konzumne elektronike prema procjenama ove godine biti oko 836 milijardi eura uz ne baš visok rast od 2,8 posto. To pokazuje kako je nakon krize tržište na putu oporavka i dokaz da IFA sajam ima itekako smisla jer kombinira prikaz najnovijih uređaja koje proizvođači ekskluzivno predstavljaju baš u Berlinu, te s druge strane prilike za dogovore i okupljanje poslovnih partnera.

Samo ove godine izložbeni prostor je zbog zahtjeva izlagača povećan nešto više od 2 posto, a broj izlagača povećan je 4 posto tako da je gotovo dosegao 1500, točnije na dan otvaranja sajma izlagača je 1493. Kako tvrde u tvrtki koja upravlja sajmom Messe Berlin i organizatoru samog sajma udruzi GFU (“Gesellschaft zur Förderung der Unterhaltungselektronik“) samo na sajmu IFA dogovori se poslova vrjednijih od 5 milijarde eura do kraja godine.

Prema podacima GFU-a za prvi konzumnu elektroniku što uključuje televizore, linije, pametne i druge telefone, računala, dodatke za računala u prvih šest mjeseci ovaj segment tržišta vrijedio je 12,5 milijardi eura uz pad od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Stoga organizatori ističu kako je ovo mnogo više od sajma na kojem se prikazuje, već je to sajma gdje se dogovaraju poslovi za ove i naredne godine što je ponovno pokazao i putujući sajam ShowStoppers kojeg možete pronaći na svim sajmovima diljem svijetu koji je donio dašak inovacija o čemu ćemo pisati posebno jer tamo je bilo i novih 3 D pisača, slušalica, dodataka za pametne telefone, novih generacija procesora, Ford Connected Car inicijativa i mnogo drugog.

I jedna crtica iz povijesti za kraj, IFA je prvi put održana 1923. godine, a njezino sedmo izdanje ono održano 1930. godine otvorio je jedan od najvećih fizičara i znanstvenika Albert Einstein. Iako se tada sajam nije zvao IFA nego "Sedmi veliki radio i fonografski sajam" jasna je dugogodišnja tradicija i uspješnost IFA-e.

Još iz kategorije

Apis IT obilježava 55. godišnjicu uspješnog poslovanja

Apis IT obilježava 55. godišnjicu uspješnog poslovanja

22.11.2019. komentiraj

Ove godine u studenom obilježava se 55. godišnjica uspješnog poslovanja APIS IT-a tvrtke koja je osnovana odlukom zagrebačke Gradske skupštine 1964. godine kao dio Centra za ekonomski razvoj  s jednim zaposlenikom

Sanofi otvorio prvi vlastiti digitalni proizvodni pogon, a u suradnji s Googleom razvija virtualni Laboratorij za inovacije u zdravstvu

Sanofi otvorio prvi vlastiti digitalni proizvodni pogon, a u suradnji s Googleom razvija virtualni Laboratorij za inovacije u zdravstvu

22.11.2019. komentiraj

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi je u Framinghamu (Massachusetts, SAD) predstavila novi, i jedan od prvih digitalnih proizvodnih pogonu u svijetu, koji koristi intenziviranu tehnološku proizvodnju biofamaceutika. Kompanija je najavila i da će s tvrtkom Google osnovati virtualan Laboratorij inovacija s ciljem da radikalno transformira način na koji će isporučivati nove lijekove i zdravstvene usluge koristeći usluge naprednih podatkovnih tehnologija.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji

21.11.2019. komentiraj

Najveći operator mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj Hrvatski Telekom i GEN-I, slovenska energetska kompanija, koja je predvodnik na području zelene transformacije u regiji, danas su sklopili ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.