IDC predviđa snažan rast ulaganja u blockchain u zapadnoj Europi

IDC predviđa snažan rast ulaganja u blockchain u zapadnoj Europi

Foto: DepositPhotos

Prema studiji IDC-a, zapadna Europa bit će druga po redu regija u svijetu po ulaganjima u blockchain tehnologiju do 2021. godine. Prema  njihovim predviđanjima, ulaganja će s prošlogodišnjih 200 milijuna dolara rasti do 1,8 milijardi u 2021.

Njihova predviđanja također uključuju sve eksperimentalne projekte te bi se trebala utrostručiti do kraja ove godine. Interes za blockchainom rast će u svim industrijama, a prosječan godišnji rast u petogodišnjem razdoblju, od 2016. do 2021. godine, bit će 66,6 posto.

Najveće investicije očekuju se iz financijskog sektora iz kojega bi u 2018. trebala doći gotovo polovica ulaganja, odnosno 46,7 posto. Iz tog segmenta najviše će se isticati bankarstvo s 260 milijuna dolara. Sljedeći najveći investitor u ovoj godini bit će sektor distribucija i usluga sa 120 milijuna dolara ulaganja. U njemu će se najviše istaknuti maloprodaja i profesionalne usluge. IDC očekuje najveći prosječni rast u telekomunikacijama (79,1 posto), profesionalnim uslugama (77,2 posto) i zdravstvu (76,7 posto).

Kada su u pitanju primjene, u financijskom se sektoru pojavljuju brojna područja, uključujući prekogranična plaćanja i pogodbe, praćenje resursa i vlasništva, briga o identitetu, regulatorne prilagodbe i brojna druga. U sektoru distribucija i usluga te proizvodnje i praćenja resursa, blockchain se nameće s mogućom uporabom u upravljanju robom i vrijednostima, linijskoj proizvodnji i prekograničnim plaćanjima i poravnanjima.

Iz tehnološke perspektive, hardver će zauzeti manji dio ulaganja u blockchain, dok će najviše investicija ići prema servisima u koje će tijekom ove godine zapadna Europa uložiti oko 68 posto od svih investicija. Dvije najvažnije komponente tih investicija, IT servisi i poslovni servisi, dobit će približno jednaku količinu ulaganja, dok će na softver otpasti manje od četvrtine. Tu će se najviše istaknuti blockchain platforma, a najveći rast bilježit će sigurnosni softver.

Još iz kategorije

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

20.10.2021.

Pretplatnici na MaaS (Mobility-as-a-Service) generirat će 53 milijardi američkih dolara za poslužitelje platformi tog tipa do 2027., navodi Juniper Research. U ovoj godini generirat će se, prema prognozi, 5,3 milijarde dolara.

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

19.10.2021.

Vlasnik M SAN Grupe i KING ICT-a Stipo Matić, dogovorio je preuzimanje tvrtke Omega software, kako sami tvrde prepoznali su je kao tvrtku koja ima znanje, kapacitete, iskustvo i tržišnu prepoznatljivost te se savršeno uklapa u strateške planove ekspanzije na internacionalna tržišta, upotpunjava naš široki  portfolio proizvoda, usluga i rješenja u domenama energetske učinkovitosti, industrije 4.0 i zelene ekonomije te digitalne transformacije najzahtjevnijih poslovnih subjekata.

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

19.10.2021.

Za 12 mjeseci, zaključno s 30. lipnja 2021., PwC-ova društva na svjetskoj razini imala su bruto prihod od 45 milijardi američkih dolara - 2,0 posto više u lokalnoj valuti i 4,9 posto u američkim dolarima. Nakon što je rast veći dio godine bio bez pomaka, značajno se ubrzao između travnja i lipnja, za 18,1 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.