IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

Foto: DepositPhotos

Tržište osobnih i prijenosnih računala u drugom kvartalu ove godine bilježi rast od 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to je iznimno velika vijest jer rasta nije bilo od prvog kvartala 2012. godine! Konkretnije, IDC u svom izvještaju napominje da su prognoze nadmađene za 0,3 posto s ukupnih 62,3 milijuna isporučenih računala.

Iako treba naglasiti da je drugi kvartal prošle godine bio slabiji od očekivanja, ne treba zanemariti uspjeh koji se ostvario između ožujka i lipnja ove godine. Ponajprije je tako zbog poslovnog segmenta priče, s obzirom da su manje i veće kompanije nastavile tranziciju na Windows 10 pa su krenule u nešto veću nabavu računala s tim operativnim sustavom.

Također, treba naglasiti da su premium računala i dalje iznimno tražena, no i uređaji nižih razina ne prodaju se lošije, dapače. Što se tiče svjetskih regija, Sjedinjene Američke Države sa 17,3 milijuna isporuka drugi kvartal zaredom bilježe rast, ali rast se bilježi i na tržištu Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA), kao i u azijsko-pacifičkoj regiji, ali pokretačka snaga uz SAD bila je Indija, u kojoj su nadmašene prognoze rasta.

Naravno, svega toga ne bi bilo da najveći proizvođači nisu pronašli dobitnu formulu za situaciju u kojoj se nalaze. Svih pet bilježi rast i to je ono što se odrazilo na kompletnu situaciju.

Na prvom mjestu i dalje je HP, koji je isporučio 14,86 milijuna računala i čini 23,9 posto tržišta, uz rast od 7,6 posto na godišnjoj razini. Lenovo se nalazi na drugom mjestu s 13,75 milijuna isporuka, 22,1 posto udjela i rastom od čak 11,3 posto. On se može zahvaliti Fujitsu, čije je preuzimanje napokon došlo "na svoje" u ovom kvartalu, kako se i očekivalo.

Dell je treći proizvođač na svijetu s 11,25 milijuna isporuka, udjelom od 18,1 posto i rastom od 0,1 posto. Apple je imao rast od samo 0,1 posto, ali svejedno je rast. Čini 6,9 posto udjela na tržištu s 4,31 milijunom isporuka. Na petom mjestu je Acer, koji je isporučio 4,2 milijuna računala, čini 6,7 posto udjela na tržištu i bilježi rast od 1,3 posto.

Sad treba pratiti situaciju u trećem kvartalu i vidjeti je li ovo sve bila iznimka koja potvrđuje pravilo ili se PC tržište napokon stabiliziralo.

Još iz kategorije

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

21.08.2018. komentiraj

Facebook je prije četiri godine za ukupne 22 milijardi američkih dolara preuzeo WhatsApp i obećao da neće dirati u politiku koju su postavili prethodni vlasnici. Dakle, aplikacija je ostala besplatna i potpuno slobodna od oglasa bilo kakvog tipa, ali naravno da su se u Facebooku trudili pronaći način kako monetizirati bogatu mu akviziciju.

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

19.08.2018. komentiraj

Nastavljamo s analizom domaćeg ICT tržišta i završavamo s računalnim tržištem, a sve prema podacima koje je prikupila tvrtka Bisnode i portal Poslovna.hr. I ovog puta želimo još jednom napomenuti kako je analiza domaćeg ICT tržišta rađena prema važećoj nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to prema nekoliko skupina u koje smo podijelili tvrtke-. Znači prema NKD-ovima u softverski segment dolaze tvrtke kojima je NKD 62.01, 62.02, 62.03,  62.09, 63.11. Inače ovo je segment koji još nismo analizirali i to krećemo danas nakon što u sektoru IT/računala proanaliziramo najveće prosječne neto plaće u tvrtkama u IT segmentu kojem pripadaju sljedeći NKD-ovi 26.20. 58.21, 58.29, 95.11.

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

18.08.2018. komentiraj

Možda smo nekima dosadni s brojkama i s pojedinačnim analizama pojedinog segmenta ICT tržišta prema ključnim pokazateljima koje je prikupio Bisnode i portal Poslovna.hr ali podaci u nekim segmentima mogu biti vrlo zanimljiv.