IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

Foto: DepositPhotos

Tržište osobnih i prijenosnih računala u drugom kvartalu ove godine bilježi rast od 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to je iznimno velika vijest jer rasta nije bilo od prvog kvartala 2012. godine! Konkretnije, IDC u svom izvještaju napominje da su prognoze nadmađene za 0,3 posto s ukupnih 62,3 milijuna isporučenih računala.

Iako treba naglasiti da je drugi kvartal prošle godine bio slabiji od očekivanja, ne treba zanemariti uspjeh koji se ostvario između ožujka i lipnja ove godine. Ponajprije je tako zbog poslovnog segmenta priče, s obzirom da su manje i veće kompanije nastavile tranziciju na Windows 10 pa su krenule u nešto veću nabavu računala s tim operativnim sustavom.

Također, treba naglasiti da su premium računala i dalje iznimno tražena, no i uređaji nižih razina ne prodaju se lošije, dapače. Što se tiče svjetskih regija, Sjedinjene Američke Države sa 17,3 milijuna isporuka drugi kvartal zaredom bilježe rast, ali rast se bilježi i na tržištu Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA), kao i u azijsko-pacifičkoj regiji, ali pokretačka snaga uz SAD bila je Indija, u kojoj su nadmašene prognoze rasta.

Naravno, svega toga ne bi bilo da najveći proizvođači nisu pronašli dobitnu formulu za situaciju u kojoj se nalaze. Svih pet bilježi rast i to je ono što se odrazilo na kompletnu situaciju.

Na prvom mjestu i dalje je HP, koji je isporučio 14,86 milijuna računala i čini 23,9 posto tržišta, uz rast od 7,6 posto na godišnjoj razini. Lenovo se nalazi na drugom mjestu s 13,75 milijuna isporuka, 22,1 posto udjela i rastom od čak 11,3 posto. On se može zahvaliti Fujitsu, čije je preuzimanje napokon došlo "na svoje" u ovom kvartalu, kako se i očekivalo.

Dell je treći proizvođač na svijetu s 11,25 milijuna isporuka, udjelom od 18,1 posto i rastom od 0,1 posto. Apple je imao rast od samo 0,1 posto, ali svejedno je rast. Čini 6,9 posto udjela na tržištu s 4,31 milijunom isporuka. Na petom mjestu je Acer, koji je isporučio 4,2 milijuna računala, čini 6,7 posto udjela na tržištu i bilježi rast od 1,3 posto.

Sad treba pratiti situaciju u trećem kvartalu i vidjeti je li ovo sve bila iznimka koja potvrđuje pravilo ili se PC tržište napokon stabiliziralo.

Još iz kategorije

Dodijeljeno 15,2 milijuna kuna za poticanje inovacija

Dodijeljeno 15,2 milijuna kuna za poticanje inovacija

11.12.2018. komentiraj

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Čakovcu je predstavila rezultate natječaja Programa provjere inovativnog koncepta (PoC7). Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelili su ugovore za 54 korisnika u vrijednosti 15,2 milijuna kuna.

Novi poticaji za inovacije stižu iz Europskog investicijskog fonda i PBZ-a

Novi poticaji za inovacije stižu iz Europskog investicijskog fonda i PBZ-a

11.12.2018. komentiraj

Europski investicijski fond podržat će Privrednu banku Zagreb ugovorom o garanciji za portfelj od 25 milijuna eura novih kredita za inovativna mala i srednja poduzeća te manja srednje kapitalizirana poduzeća koja broje do 500 zaposlenih.

Hrvatske tvrtke planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj

Hrvatske tvrtke planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj

10.12.2018. komentiraj

Hrvatske tvrtke u idućim godinama planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, pokazuje istraživanje tvrtke Deloitte. Deloitteovo izvješće o istraživanju i razvoju u korporacijama u srednjoj Europi pokazuje da više od dvije trećine tvrtki iz srednje Europe (67 posto) namjerava povećati svoje rashode za istraživanje i razvoj u sljedeće tri do pet godina, a 80 posto hrvatskih tvrtki je navelo kako planira povećati svoje rashode za istraživanje i razvoj u tom periodu.