IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

Foto: DepositPhotos

Tržište osobnih i prijenosnih računala u drugom kvartalu ove godine bilježi rast od 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to je iznimno velika vijest jer rasta nije bilo od prvog kvartala 2012. godine! Konkretnije, IDC u svom izvještaju napominje da su prognoze nadmađene za 0,3 posto s ukupnih 62,3 milijuna isporučenih računala.

Iako treba naglasiti da je drugi kvartal prošle godine bio slabiji od očekivanja, ne treba zanemariti uspjeh koji se ostvario između ožujka i lipnja ove godine. Ponajprije je tako zbog poslovnog segmenta priče, s obzirom da su manje i veće kompanije nastavile tranziciju na Windows 10 pa su krenule u nešto veću nabavu računala s tim operativnim sustavom.

Također, treba naglasiti da su premium računala i dalje iznimno tražena, no i uređaji nižih razina ne prodaju se lošije, dapače. Što se tiče svjetskih regija, Sjedinjene Američke Države sa 17,3 milijuna isporuka drugi kvartal zaredom bilježe rast, ali rast se bilježi i na tržištu Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA), kao i u azijsko-pacifičkoj regiji, ali pokretačka snaga uz SAD bila je Indija, u kojoj su nadmašene prognoze rasta.

Naravno, svega toga ne bi bilo da najveći proizvođači nisu pronašli dobitnu formulu za situaciju u kojoj se nalaze. Svih pet bilježi rast i to je ono što se odrazilo na kompletnu situaciju.

Na prvom mjestu i dalje je HP, koji je isporučio 14,86 milijuna računala i čini 23,9 posto tržišta, uz rast od 7,6 posto na godišnjoj razini. Lenovo se nalazi na drugom mjestu s 13,75 milijuna isporuka, 22,1 posto udjela i rastom od čak 11,3 posto. On se može zahvaliti Fujitsu, čije je preuzimanje napokon došlo "na svoje" u ovom kvartalu, kako se i očekivalo.

Dell je treći proizvođač na svijetu s 11,25 milijuna isporuka, udjelom od 18,1 posto i rastom od 0,1 posto. Apple je imao rast od samo 0,1 posto, ali svejedno je rast. Čini 6,9 posto udjela na tržištu s 4,31 milijunom isporuka. Na petom mjestu je Acer, koji je isporučio 4,2 milijuna računala, čini 6,7 posto udjela na tržištu i bilježi rast od 1,3 posto.

Sad treba pratiti situaciju u trećem kvartalu i vidjeti je li ovo sve bila iznimka koja potvrđuje pravilo ili se PC tržište napokon stabiliziralo.

Još iz kategorije

Netflixovi kvartali rezultati iznad svih očekivanja

Netflixovi kvartali rezultati iznad svih očekivanja

19.10.2018. komentiraj

Prihodi Netflixa dosegnuli su u trećem tromjesečju 4 milijarde dolara, 34 posto više nego godinu ranije. Netflixova čista dobit tako je u proteklom tromjesečju dosegnula 403 milijuna dolara, tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju. Snažan rast prihoda i dobiti rezultat je snažnog rasta broja pretplatnika u trećem tromjesečju za 7 milijuna, na ukupno 137 milijuna u svijetu, što je za trećinu više nego što su analitičari očekivali. Pritom je u SAD-u broj novih pretplatnika porastao za 1,1 milijun, a u svijetu za 5,9 milijuna.

Rudari Bitcoina bilježe rekordne prihode, ali vrlo skromnu zaradu

Rudari Bitcoina bilježe rekordne prihode, ali vrlo skromnu zaradu

19.10.2018. komentiraj

Diar je proveo novo istraživanje te otkrio da iako cijena bitcoina jest 40 posto viša nego u istom razdbolju lani i bez obzira što su rudari ostvarili prihode od 4,7 milijardi američkih dolara u ovoj godini, rudarenje je manje profitabilno nego što je bilo prije 12 mjeseci.

Najčešći uzroci prekida rada IT sustava

Najčešći uzroci prekida rada IT sustava

18.10.2018. komentiraj

Velika većina američkih firmi suočila se s najmanje jednom disrupcijom informatičkih tehnologija (IT) kroz posljednjih 12 mjeseci, pokazuje to američki US Signal u svom radu 2018 IT Resiliency Survey. Konkretno, riječ je o 70 posto firmi i naravno da takvo stanje izaziva zabrinutost.