IDC osvježio predviđanja za europsko ICT tržište

IDC osvježio predviđanja za europsko ICT tržište

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa pogodila je cijeli svijet, ali u Europi je trenutno daleko najgora situacija, što se može vidjeti prema brojkama zaraženih i preminulih, ali i po brojkama koje se vežu uz razna tržišta. Među njima svakako je i ICT, kojem se uvelike promijenila prognoza vezana uz potrošnju u Europi.

Umjesto predviđenog rasta od 2,8 posto, on je po IDC-u sad na 1,4 posto. Dakle, upola se promijenila situacija i to ne čudi previše jer sve su organizacije stale s potrošnjom, projektima, planovima... i općenito klasičnim načinom obavlja posla. Samim time, ne postoje potrebe kao što su postojale donedavno i to ostavlja traga.

Ono što raduje jest da softver i mobilni segmenti tržišta nisu pogođeni. Hardverski zato jest, što nije čudno. Ali, glavno da se ne idu minuse, glavno da se bilježi rast potrošnje. Tako će ipak tržište ići nekako prema naprijed i lakše će se oporaviti od svega što se događa i što će se događati u narednom periodu.

Ali, kako odmiče vrijeme, tako bi se i ove prognoze mogle reducirati. Zato je IDC već predstavio najcrnji scenarij i prema njemu bi europska potrošnja na ICT usluge i proizvode mogla biti na svega 0,2 posto rasta. To nije dobro, ali svejedno je plus, što znači da i u najgorem slučaju 2020. neće biti lošija od 2019. Takvog pogleda treba se držati i to mora biti nit vodilja u ovim teškim vremenima, koja mogu postati samo teža no što su sad. Daleko teža.

Također, postoji još jedan problem u ovoj priči, a navodi ga IDC. Zbog činjenice da je stalo praktički sve, tehnološki slabije razvijene zemlje, sad neće biti u prilici doći do tehnoloških inovacija, kojih svakako neće nedostajati. Samo neće biti jednako prezentirane i plasirane. Samim time, neće biti ni toliko dostupne. Pa kad kriza prođe, mnogi bi mogli biti u povećem zaostatku. Zato, treba o tom detalju misliti unaprijed.

Još iz kategorije

Hoće li se Huawei i Honor morati odreći svojih Kirin čipova zbog sankcija SAD-a?

Hoće li se Huawei i Honor morati odreći svojih Kirin čipova zbog sankcija SAD-a?

02.06.2020. komentiraj

Huawei bi se uskoro mogao naći u još većim problemima zbog američkih sankcija no što se mislilo jer postoji mogućnost da ostane bez svojih Kirin procesorskih čipova! Bio bi to udarac ne samo za Huawei modele pametnih telefona, već i za modele njegove podružnice - Honor.

U svibnju ugovoreno 178,8 milijuna kuna IT javnih nabava

U svibnju ugovoreno 178,8 milijuna kuna IT javnih nabava

02.06.2020. komentiraj

Najnoviji podaci Tenderi.hr pokazuju kako je u svibnju ove godine ugovoreno 178,761 milijuna kuna vrijednih javnih nabava, što je 1.79 posto manje od procijenjenih 182,019 milijuna kuna koliko je bilo predviđeno za tendere koji su ugovoreni u svibnju ove godine.

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!